Теми статей
Обрати теми

Про плату за землю

Редакція БТ
Лист від 25.06.2010 р. № 12624/7/15-0717

ЗЕМЕЛЬНИЙ ПОДАТОК

у п'ятикратному розмірі при перевищенні строків будівництва — роз'яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.06.10 р. № 12624/7/15-0717з

«Про плату за землю»

 

У

листі ДПАУ, що коментується, розглянула зміни у платі за землю, які внесені ще Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву» від 16.09.08 р. № 509-VI , але набрали чинності 01.01.10 р.

Нагадаємо, що змінами, унесеними до

ст. 7 Закону України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII, запроваджено 5-кратне збільшення земельного податку в разі:

— перевищення строку, установленого для будівництва об'єкта містобудування при наданні земельної ділянки або визначеного умовами проведення земельних торгів;

— перевищення строку, установленого для завершення будівництва незавершенки, визначеного умовами приватизації.

Незважаючи на те що змінами запроваджувалося збільшення саме

земельного податку, залишалися певні побоювання фіскального прочитання цієї норми. Вони зумовлені невисоким рівнем законодавчої техніки: законодавцем було використано формулювання «земельні ділянки, надані», «при наданні земельної ділянки», які повністю охоплюють передачу землі як у власність, так і в користування.

На жаль,

лист ДПАУ, що коментується, до цього питання особливої ясності не вніс, скоріше навіть навпаки — посилив побоювання. По-перше, у листі ДПАУ згадує як про землекористувачів, так і про власників землі, порушує процедурні питання отримання землі в користування та власність, використовує ті самі неоднозначні терміни «передача (надання) землі». По-друге, у завершальній частині листа ДПАУ прямо рекомендує місцевим радам установлювати в рішеннях про виділення землі в користування строки закінчення будівництва.

На нашу думку, такий підхід є неправомірним через чітке розмежування в

ст. 2 Закону № 2535 змісту понять «земельний податок», «орендна плата» і «плата за землю»: «плата за землю справляється у вигляді земляного податку або орендної плати, що визначається поклад від грошової оцінки земель». Причому там же встановлено, що земельний податок сплачують власники земельних ділянок та землекористувачі, за винятком орендарів та інвесторів — учасників угод про розподіл продукції.

Тож підвищення стосується саме земельного податку, а не плати за землю, яка разом із земельним податком включає й орендну плату за держ- і комземлі

. Сподіватимемося, що судова практика не буде розширювально тлумачити ці нововведення.

Справедливості заради зауважимо, що на практиці встановлення строків будівництва у рішеннях місцевих рад про відведення земельної ділянки у власність (під будівництво), як правило, не практикується (див., наприклад,

рішення Київради від 18.06.09 р. № 651/1707, від 08.10.09 р. № 370/2439). Більше того, якщо раніше рішення про відведення земельної ділянки у власність було й дозволом на будівництво, що дозволяло стосовно такого рішенню говорити хоча б про якісь строки (дію дозволу на будівництво було обмежено двома роками), то тепер немає і цього.

У зв'язку з чим виникає багато запитань стосовно того, що вважати порушенням строків.

На нашу думку, оскільки умови про початок і завершення будівництва є обмеженням прав на землю (див.

абз. «б» ст. 111 Земельного кодексу України, далі — ЗКУ), а такі обмеження підлягають реєстрації в земельному кадастрі (див. ч. 2 ст. 111 ЗКУ), то про порушення було б доречно говорити за наявності такої реєстрації. Однак унаслідок того, що питання реєстрації обмежень прав на землю досі до кінця не врегульовано, ми не можемо виключити, що судові органи визнають, що порушення строків має місце, коли порушено строки будівництва, установлені у рішеннях уповноважених на розпорядження землею органів.

Не виключено, що невдовзі місцеві ради за сприяння податкових інспекцій переглянуть свій підхід до змісту рішень про відведення землі у власність. Можливо також, що встановлення строків будівництва у вирішенні про відведення землі та в договорі купівлі-продажу землі стане однією з вимог порядку проведення аукціонів, який усе ще не прийнято, адже ст. 136 ЗКУ називає строки закінчення як одну з умов продажу земельної ділянки на торгах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі