Теми статей
Обрати теми

Про трудовий договір між роботодавцем та працівником

Редакція БТ
Лист від 28.04.2010 р. №

УКЛАДЕННЯ ТА РОЗІРВАННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ

між підприємцем та працівником без присутності працівника в центрі зайнятості

 

Лист Інспекції з контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення Державного центру зайнятості від 28.04.10 р. № ДЦ-09-2801/0/6-10

«Про трудовий договір між роботодавцем та працівником»

 

У

листі, що коментується, Держцентр зайнятості розглянув кілька питань щодо укладення та розірвання трудового договору між фізичною особою — підприємцем (далі — ФОП) та найманим працівником без присутності останнього в центрі зайнятості.

Нагадаємо: трудовий договір між ФОП та найманим працівником згідно зі

ст. 241 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) обов'язково укладається в письмовій формі та має бути зареєстрований у державній службі зайнятості в тижневий строк. Форму трудового договору затверджено наказом Мінпраці від 08.06.01 р. № 260, і цим же наказом затверджено Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою. Крім того, окремі не врегульовані названим вище Порядком питання було вирішено постановою КМУ від 29.10.09 р. № 1168 (далі — постанова № 1168).

1. Чи можлива реєстрація трудового договору без присутності в центрі зайнятості найманого працівника?

З посиланням на п. 2 постанови № 1168 Держцентр зайнятості зазначив, що підпис у трудовому договорі працівника, не присутнього під час його реєстрації, засвідчується нотаріально. Це свідчить про те, що на реєстрацію трудового договору в центрі зайнятості, укладеного між ФОП та працівником, такий працівник може не приходити.

2.

Як розірвати трудовий договір з ініціативи ФОП, якщо найманий працівник не приходить до центру зайнятості на його розірвання? До прийняття постанови № 1168 (до 13.11.09 р.) центр зайнятості не міг зняти з реєстрації трудовий договір, що розривається з ініціативи ФОП, якщо до центру зайнятості не приходив працівник, який звільнявся. З прийняттям постанови № 1168 це стало можливим, але при дотриманні умов п. 5**, на що і вказує Держцентр зайнятості в листі, що коментується.

** Послідовність такого звільнення врегульовано пп. 4 — 7 постанови № 1168. Докладніше див. ком. «Підприємець - найманий працівник: порядок укладення та розірвання трудового договору коригує Кабмін» до цього документа // «БТ», 2009, № 46, с. 4.

Якщо ФОП для реєстрації або зняття з реєстрації трудового договору подав документи, що не відповідають вимогам постанови № 1168, то органи державної служби зайнятості повернуть їх без здійснення будь-яких дій із зазначенням причини (п. 8 постанови № 1168).

3. Яка відповідальність за порушення ФОП строку вручення трудового договору працівнику?

Згідно з п. 2 постанови № 1168 після реєстрації трудового договору в центрі зайнятості без присутності працівника ФОП зобов'язаний вручити такому працівнику один примірник зареєстрованого трудового договору під розписку протягом 3 робочих днів з дня його надходження, про що робиться відповідний запис у книзі реєстрації, а також повернути трудову книжку із записом про прийняття на роботу.

З приводу відповідальності ФОП за порушення цього строку Держцентр зайнятості послався тільки на відповідальність ФОП за порушення вимог трудового законодавства, передбачену

ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (штраф від 510 до 1700 грн.), і на те, що питаннями залучення роботодавців до відповідальності за ці порушення відає інспекція з праці. На наш погляд, із цього можна зробити висновок, що недотримання норм постанови № 1168 також буде порушенням вимог законодавства про працю і що сам центр зайнятості притягати до відповідальності за порушення цього строку не зможе.

4. Чи застосовуються норми постанови № 1168 до трудових договорів, укладених до набуття нею чинності (до 13.11.09 р.)?

Відповідаючи на це запитання, Держцентр зайнятості зауважив, що норми постанови № 1168 є обов'язковими до виконання органами служби зайнятості. Жодних уточнень щодо строків укладення трудових договорів, на які слід поширювати його положення, відповідь не містить. Тому постанову № 1168 слід застосовувати з 13 листопада 2009 року до всіх укладених трудових договорів, у тому числі й до укладених до набуття чинності самою постановою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі