Теми статей
Обрати теми

Нарахування умовних процентів на суму неповерненої поворотної фінансової допомоги при зміні протягом кварталу облікової ставки НБУ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Нарахування умовних процентів на суму неповерненої поворотної фінансової допомоги при зміні протягом кварталу облікової ставки НБУ

 

Підприємство — платник податку на прибуток 10 травня 2010 року отримало поворотну фінансову допомогу від платника податку на прибуток у розмірі 200000 грн. Станом на 30.06.10 р. підприємство погасило лише 50000 грн. Як правильно розрахувати умовні відсотки?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що згідно з

п.п. 1.22.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) поворотна фінансова допомога — це сума коштів, передана платнику податку у користування на визначений строк відповідно до договорів, які не передбачають нарахування процентів або надання інших видів компенсацій як плати за користування такими коштами.

Якщо така допомога надається платником податку на прибуток (як у нашому випадку), то отримання та повернення такої допомоги жодних податкових наслідків для підприємства-позичальника, яке є платником податку на прибуток, не несуть, оскільки

ні валові витрати, ні валові доходи в цьому випадку не виникають*.

* Детальніше див. консультацію «Поворотна фінансова допомога в нестандартних ситуаціях» // «БТ», 2008, № 10, с. 17.

Але якщо поворотну фінансову допомогу, отриману від платника податку на прибуток, підприємство-позичальник на кінець звітного періоду не повернуло, то відповідно до п.п. 1.22.1 Закону про податок на прибуток вважається, що таке підприємство отримало безповоротну фінансову допомогу у вигляді процентів умовно нарахованих на суму поворотної фінансової допомоги, що залишилася не поверненою на кінець звітного періоду, які на підставі п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток слід уключити до валових доходів. При цьому не важливо, настав строк повернення такої допомоги на кінець звітного періоду, чи ні, оскільки головним фактором для нарахування умовних процентів є наявність заборгованості щодо такої суми.

Зверніть увагу: умовні проценти нараховуються тільки для цілей податкового обліку, а тому вони не сплачуються позикодавцю і не відображаються в бухгалтерському обліку (це підтверджує і Мінфін у листі від 14.11.03 р. № 31-04200-30-25/5432**).

** Див. ком. «Умовні проценти в бухобліку не відображаються» // «БТ», 2004, № 1, с. 6.

Для правильного розрахунку умовних процентів варто враховувати певні нюанси:

1. Розмір облікової ставки НБУ

. Розмір умовних процентів визначається виходячи з облікової ставки НБУ, розрахованої за кожний день фактичного використання поворотної фінансової допомоги. А тому якщо протягом використання поворотної фінансової допомоги у межах одного кварталу відбулася зміна облікової ставки НБУ, то розраховувати умовні проценти за періоди дії різних ставок потрібно окремо, виходячи з терміну дії облікових ставок.

2. База нарахування умовних процентів

. Базою для нарахування таких процентів є не повернена на кінець звітного періоду поворотна фінансова допомога. Тобто якщо підприємство отримало допомогу у розмірі 200000 грн. та до закінчення кварталу погасило 50000 грн. (незалежно від того, в який день відбулося погашення позики), то нараховувати проценти потрібно на непогашену суму, тобто 150000 грн. (200000 грн. -- 50000 грн.)

3. Методика розрахунку

. Розраховувати умовні проценти можна за такою формулою:
П умовн = Сn x (OС1 x Д1 + OС2 x Д2 + … + ОСn x Дn)  ,

365

де

П умовн — розмір умовних процентів, грн.;

Сn

— сума поворотної фінансової допомоги, отриманої від звичайного платника податку на прибуток, що залишилася не поверненою на кінець звітного періоду, грн.;

ОС1, ОС2, ОСn

— облікова ставка НБУ, що діє в конкретних періодах використання поворотної допомоги, %;

Д1, Д2, Дn

— кількість днів фактичного використання фінансової допомоги, на протязі якої діяла конкретна облікова ставка НБУ.

Наведемо

приклад розрахунку умовних процентів за даними наведеними в запитання.

Проводячи розрахунок умовних процентів за II квартал 2010 року слід пам’ятати, що у цьому розрахунковому кварталі змінився розмір облікової ставки НБУ (до 07.06.10 р. розмір ставки складав 10,25 %, а з 08.06.10 р. — 9,50 %)*, З урахуванням цього сума умовно нарахованих процентів, яку необхідно відобразити в декларації за півріччя, складе:

П умовн = 150000 x (10.25 % x 29 + 9,50 % x 23) = 2119,52 (грн.).

365

де, 29 та 23 — кількість днів що припадають на період з 10.05 по 07.06 та з 08.06 по 30.06 відповідно.

* З 08.07.10 р. розмір облікової ставки НБУ знову змінився і тепер складає 8,50 %. Це слід ураховувати при розрахунку умовних процентів у ІІІ кварталі (звичайно ж, за умови що фінансова допомога не буде погашена на кінець такого кварталу).

У декларації з податку на прибуток підприємство має відобразити умовно нараховані проценти у сумі 2119,52 грн. по рядку 01.6 «інші доходи, крім визначених у 01.1 — 01.5».

Варто також звернути увагу, що згідно з

п.п. 4.1 Узагальнюючого роз’яснення** сума умовно нарахованих процентів, уключених у попередньому податковому періоді до складу валового доходу, при розрахунку податку на прибуток наростаючим підсумком з початку року в наступному звітному періоді не зменшується (не коригується). Тобто фактично розраховувати умовно нараховані проценти потрібно окремо для кожного кварталу, ігноруючи принцип наростаючого підсумку . Тому якщо підприємство поверне у III кварталі поворотну фінансову допомогу, то сума умовно нарахованих процентів, відображених у декларації з податку на прибуток, за півріччя не зміниться (цю суму буде перенесено до декларації за 9 місяців).

** Узагальнююче податкове роз'яснення щодо застосування підпункту 4.1.6 пункту 4.1 статті 4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» стосовно відображення в податковому обліку операцій з одержання та повернення сум поворотної фінансової допомоги (позики), затверджене наказом ДПАУ від 24.01.03 р. № 26.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі