Теми статей
Обрати теми

Хто зобов'язаний подавати спеціальну декларацію з ПДВ?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Хто зобов'язаний подавати спеціальну декларацію з ПДВ?

 

Сільгосппідприємство — платник ПДВ не підпадає під дію п. 81 Закону про ПДВ (питома вага сільгосптоварів в обсязі реалізації менше 75 %). Чи зобов'язане таке підприємство подавати декларацію з ПДВ (спеціальну)?

(м. Полтава)

 

Нагадаємо, що

наказом ДПАУ від 12.05.10 р. № 313*** (далі — наказ № 313) було затверджено форму податкової декларації з податку на додану вартість (спеціальну) та внесено зміни до діючих форм звітності з ПДВ. Як роз'яснила ДПАУ в листі від 09.06.10 р. № 11288/7/16-1117**** (далі — лист № 11288), нові форми застосовуються зі звітного періоду — червня (для квартальників — II квартал) 2010 року.

*** Див. ком. «Декларація з ПДВ: унесено зміни до деяких форм» // «БТ», 2010, № 23, с. 4.

**** Див. ком. «Нова звітність з ПДВ застосовується з червня 2010 року — роз'яснює ДПАУ» // «БТ», 2010, № 25, с. 6.

У новому абз. 6 п. 1.2 Порядку № 166*****, що з'явився на підставі наказу № 313, міститься така вказівка щодо подання спецдекларації з ПДВ (див. «Хто подає спецдекларацію»).

***** Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

 

Хто подає спецдекларацію

Витяг із п. 1.2 Порядку № 166

«Платники податку — сільськогосподарські підприємства усіх форм власності, які відповідають вимогам ст. 81 Закону [України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ. — Прим. ред.)], але які не обрали спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства і рибальства та реалізують молоко, худобу, птицю, вовну власного виробництва, а також молочну продукцію та м'ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах, подають податкову декларацію з податку на додану вартість (спеціальну), яка є невід'ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До такої податкової декларації включаються лише операції, визначені абз. 4 п. 11.21 Закону про ПДВ».

 

Як бачите, у Порядку № 166 ідеться про подання спецдекларацій платниками, які відповідають відразу трьом умовам:

— по-перше, підприємство є «сільськогосподарським» (у розумінні Закону про ПДВ), тобто відповідає вимогам ст. 81 Закону про ПДВ, де передбачено, що сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних чи орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) становить не менше 75 % вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно (п. 81.6);

— по-друге, підприємство не обрало спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства (такі підприємства подають скорочену декларацію з ПДВ), а є платником ПДВ на загальних підставах;

— по-третє, таке сільгосппідприємство реалізує молоко, худобу, птицю, вовну власного виробництва, а також молочну продукцію і м'ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах. Згідно з абз. 4 п. 11.21 Закону про ПДВ суми ПДВ, отримані за цими операціями, повністю залишаються в розпорядженні таких платників і спрямовуються на підтримку власного виробництва тваринницької продукції.

Якщо підприємство відповідає переліченим критеріям, то воно зобов'язане разом зі «звичайною» декларацією з ПДВ подавати й декларацію (спеціальну), в якій відображаються тільки операції, що підпадають під дію абз. 4 п. 11.21 Закону про ПДВ. Зверніть увагу, що в цьому випадку йдеться не про право підприємства скористатися пільгою, а скоріше про обов'язок використовувати відповідні суми ПДВ на підтримку тваринництва та відобразити їх у звітності в установленому порядку.

Як випливає з листа ДПАУ № 11288, спеціальну декларацію за червень (II квартал) 2010 року слід подавати в тому випадку, якщо операції з продажу переліченої вище тваринницької продукції здійснювалися у січні — червні 2010 року.

Якщо ж підприємство не підпадає під дію ст. 81 Закону про ПДВ (питома вага вартості сільгосптоварів менше 75 % усіх товарів, поставлених за останні 12 послідовних звітних періодів), то подавати разом зі «звичайною» декларацією з ПДВ ще і спеціальну декларацію не потрібно.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі