Теми статей
Обрати теми

Про дату виникнення податкових зобов'язань з ПДВ при експортуванні товарів за договорами комісії

Редакція БТ
Лист від 31.03.2010 р. № 6484/7/16-1917-04

НУЛЬОВА СТАВКА З ПДВ ВИНИКАЄ В КОМІТЕНТА

тільки на підставі поданої ВМД: позиція ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 31.03.10 р. № 6484/7/16-1917-04

«Про дату виникнення податкових зобов'язань з ПДВ при експортуванні товарів за договорами комісії»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ виклала свою позицію з приводу дати виникнення податкових зобов'язань з ПДВ при здійсненні експорту товарів у межах договорів комісії. Податківці дійшли таких висновків.

1.

Загальні правила обкладення ПДВ операцій з поставки товарів, отриманих у межах договорів комісії, установлені п. 4.7 Закону про ПДВ* (зокрема, вони передбачають, що датою збільшення податкових зобов'язань комітента є дата отримання коштів або інших видів компенсації вартості товарів від комісіонера), на операції комісії в зовнішньоекономічній діяльності не поширюються.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

2.

При здійсненні зовнішньоекономічної діяльності Законом про ПДВ застережено особливі правила визначення дати виникнення податкових зобов'язань. Зокрема, згідно з п.п. 7.3.8 Закону про ПДВ попередня (авансова) оплата вартості товарів (супутніх послуг), що експортуються чи імпортуються, не змінює значення податкового кредиту або податкових зобов'язань експортера чи імпортера. Право на бюджетне відшкодування (застосування нульової ставки) стосовно товарів, що експортуються в межах договорів комісії, має комітент, а не комісіонер, що прямо передбачено п.п. 7.7.9 Закону про ПДВ.

3.

Таке право виникає в комітента лише після фактичного перетину товарами митної межі України, що має бути підтверджено наданням оригіналів п'ятих основних аркушів (примірників декларанта) вантажних митних декларацій (ВМД) з позначкою митного органу про фактичне вивезення товарів за межі митної території України чи оригіналів аркушів з позначкою «3/8». Такого висновку ДПАУ дійшла виходячи з п.п. 6.2.1 Закону про ПДВ, відповідно до якого товари вважаються вивезеними (експортованими) за межі митної території України в разі, якщо їх вивезення (експортування) підтверджено належно оформленою ВМД.

4.

У комісіонера винагорода обкладається ПДВ за ставкою, зазначеною в п. 6.1 Закону про ПДВ, і не включається до митної вартості товарів (супутніх послуг), що експортуються (п.п. 7.7.9 Закону про ПДВ).

Зауважимо, що подібні висновки ДПАУ робила й раніше (див., наприклад,

листи від 03.08.09 р. № 16426/7/16-1117, від 14.07.09 р. № 14762/7/16-1517-26*). І в них, на відміну від листа, що коментується, було запропоновано вихід із проблемної ситуації з оформленням примірника ВМД для комітента.

* Див. коментар «Як комітенту підтвердити нульову ставку з ПДВ при експорті — роз'яснює ДПАУ» // «БТ», 2009, № 31, с. 11.

Проблема полягає в тому, що за загальним правилом комісіонер оформляє один примірник аркуша з позначкою «3/8», який за ідеєю має залишатися в нього. Водночас для підтвердження права на нульову ставку мати у своєму розпорядженні оригінал цього аркуша має і комітент.

Положеннями п. 7.3 Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації в редакції наказу ДМСУ від 07.11.07 р. № 933 передбачено можливість оформлення додаткового набору копій аркушів з позначкою «3/8» за бажанням декларанта.

На думку ДПАУ, що викладена в зазначених вище листах, для підтвердження права на нульову ставку з ПДВ комітент має отримати в комісіонера оригінал ВМД, а в комісіонера залишаться копії. У принципі, такий варіант вирішення ситуації є цілком логічним, тож, мабуть, ДПАУ, як і раніше, дотримується цієї позиції, оскільки в листі, що коментується, також ідеться про підтвердження нульової ставки комітентом саме на підставі оригіналів аркушів ВМД.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі