Теми статей
Обрати теми

Чи можна віднести до складу валових витрат винагороду, виплачену поручителю

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи можна віднести до складу валових витрат винагороду, виплачену поручителю

 

Підприємство для придбання продукції уклало з іншим підприємством договір поруки. Як відобразити в обліку підприємства-покупця вартість винагороди, виплаченої поручителю?

(м. Львів)

 

Сутність поруки. Відповідно до ст. 553 глави 3 «Порука» Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) за договором поруки поручитель поручається перед кредитором за виконання боржником (у нашому випадку підприємством-покупцем) свого обов’язку.

Якщо боржник порушує своє зобов’язання перед кредитором, кредитор має право вимагати виконання цього зобов’язання від поручителя (ст. 554 ЦКУ). При пред’явленні подібної вимоги поручитель зобов’язаний виконати зобов’язання замість боржника (ст. 555 ЦКУ), причому поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо договором поруки не встановлено інше (частина друга ст. 554 ЦКУ).

За виконання такого договору (ст. 558 ЦКУ) поручитель має право отримати від боржника винагороду. Розмір такої винагороди вказується в договорі поруки.

Податок на прибуток

. Вартість такої винагороди, на думку податківців, яку вони висловили у листі від 11.07.2000 р. № 9546/7/15-1117 та в консультації у журналі «Вісник податкової служби України» 2001, № 29, с. 22, підприємство не має права відносити до складу валових витрат. Аргументують вони свою позицію тим, що сплата винагороди за договором поруки не пов’язана з компенсацією вартості товарів (послуг), що придбавалися для використання в господарській діяльності, як того вимагає п. 5.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), крім того її віднесення до валових витрат також не передбачено у ст. 7 Закону про податок на прибуток («Оподаткування операцій особливого виду»).

Ми з такою позицією податківців не погоджуємося, оскільки виплату винагороди за договором поруки можна пов’язати з господарською діяльністю як

необхідність залучення поручителя на вимогу кредитора при придбанні товару. А тому такі витрати включаються до валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток як витрати, пов’язані з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції, товарів або послуг.

ПДВ

. Якщо поручитель є платником ПДВ, то підприємству-покупцю доведеться сплатити у складі такої винагороди суму ПДВ. При цьому сплачену суму вхідного ПДВ підприємство-покупець включить до податкового кредиту у повному обсязі за умови підтвердження такої сплати відповідними первинними документами (податковою накладною, розрахунковими документами тощо).

Бухгалтерський облік.

У бухгалтерському обліку виплата винагороди поручителю за договором поруки відноситься до витрат звітного періоду і відображається за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі