Теми статей
Обрати теми

Роз'яснення з питань оприбуткування готівки

Редакція БТ
Лист від 05.05.2010 р. № 11-110/2010-6116; 8795/7/23-7017/538

ЯК, НА ДУМКУ НБУ І ДПАУ, ШТРАФУЄТЬСЯ

невідображення готівки в КОРО або в касовій книзі

 

Лист Національного банку України від 16.04.10 р. № 11-110/2010-6116

«Роз'яснення окремих вимог Положення про ведення касових операцій»

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.05.10 р. № 8795/7/23-7017/538 «Роз'яснення з питань оприбуткування готівки»

 

У

листі, що коментується, НБУ виклав свою позицію з питання застосування штрафних санкцій за порушення оприбуткування готівки в ситуації, коли готівкові розрахунки провадяться із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО) або розрахункової книжки (далі — РК).

У

листі справедливо наголошується на тому, що згідно з п. 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні від 15.12.04 р. № 637 (далі — Положення № 637) порядок оприбуткування готівки залежить від того, чи застосовується при розрахунках РРО або РК (див. «Коли готівка вважається оприбуткованою»):

 

Коли готівка вважається оприбуткованою

Витяг із Положення № 637

2.6.<…> Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги відповідно до вимог глави 4 цього Положення, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).

 

Але далі НБУ зробив фіскальні висновки:

— якщо готівку було проведено через РРО та у Книзі обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) на підставі фіскальних чеків, але в день отримання готівкових коштів

не проведено по касі, то така готівка вважається оприбуткованою в касі підприємства несвоєчасно;

— якщо готівку було проведено через РРО, про що було зроблено запис у касовій книзі в день надходження готівки, але не відображено в КОРО, вона вважається

не повністю оприбуткованою.

НБУ правильно зауважив, що в

Положенні № 637 терміни «неповне оприбуткування» і «несвоєчасне оприбуткування» не визначені. Але, на його думку, у цьому питанні слід орієнтуватися на ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» в редакції від 11.05.99 р. № 491/99 (далі — Указ № 491), відповідно до якої за несвоєчасне або неповне оприбуткування готівки накладається штраф у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

ДПАУ в

листі, що коментується, повторила цю позицію НБУ. Виходячи з цього слід очікувати, що найближчим часом спроби застосування штрафів згідно з Указом № 491 за неповне або несвоєчасне проведення готівки в касовій книзі або в КОРО можуть набути масового характеру.

Тим часом, на нашу думку, у ситуації, коли готівку було оприбутковано в КОРО, такі спроби можна оспорювати, але для цього, мабуть, доведеться звертатися до суду. Аргумент захисту від штрафування тут «лежить на поверхні»: у

п. 2.6 Положення № 637 чітко зазначено, що при використанні РРО та РК готівка вважається оприбуткованою в момент її відображення в КОРО, при цьому про обов'язкове оформлення таких операцій у касовій книзі нічого не ідеться. Таким чином, із цієї норми випливає, що єдиною та достатньою умовою оприбуткування готівки є її відображення в КОРО. І зроблено це невипадково, оскільки при застосуванні РРО чи РК касою є місце здійснення розрахунків (приймання готівки), тобто РРО або місце виписування розрахункових квитанцій, відповідно при відображенні готівки в КОРО можна вважати, що готівку в такій касі було повністю та своєчасно оприбутковано.

За несвоєчасне відображення готівки в касовій книзі на винну особу можуть накласти лише адміністративний штраф за

ст. 1642 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 136 грн. до 255 грн.).

А от у ситуації, коли готівку не було відображено в КОРО (навіть за умови підклеювання до неї фіскальних чеків), «відмогтися» від штрафів за

Указом № 491 у порядку адміністративного оскарження буде практично неможливо, підтвердженням чого може бути лист ДПАУ від 29.01.09 р. № 1686/7/25-0415, хоча в судовому оскарженні «позитивні» прецеденти є (див., наприклад, із цього приводу ухвалу ВАСУ від 02.10.09 р. у справі № 2-23/16484-2007А, к/с № К-5523/08).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі