Теми статей
Обрати теми

Витрати на страхування майна ,яке перебуває у заставі, можна включати до валових витрат

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Витрати на страхування майна, що перебуває у заставі,
можна включати до валових витрат

Підприємство взяло у банку кредит під заставу автомобіля. Чи має право підприємство віднести до складу валових витрат витрати зі страхування такого автомобіля?

 

(м. Донецьк)

 

Донедавна тривала запекла дискусія між платниками податків та податківцями щодо включення витрат зі страхування майна, яке знаходиться у заставі, до складу валових витрат.

Така дискусія була пов’язана з тим, що ДПАУ дотримувалася думки (

лист ДПА в м. Києві від 26.09.06 р. № 734/10/31-106 і лист ДПАУ від 21.01.02 р. № 413/6/15-1416), що витрати зі страхування заставного майна незалежно від того, на користь якої особи укладений договір страхування, до валових витрат платника податку не включаються. Аргументувала вона свою позицію тим, що страхові ризики, пов'язані з наданням кредиту, є страховими ризиками сторонніх юридичних осіб (банку) та не пов'язані безпосередньо з власною господарською діяльністю платника податку в контексті Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Ми з такою думкою контролюючих органів, звичайно ж, не погоджувалися, оскільки

незалежно від того, на чию користь укладено договір страхування, заставодавець має право на відображення цих витрат у складі валових витрат. Адже заставлене майно залишається у власності заставодавця і, як правило, продовжує використовуватися в його господарській діяльності. Крім того, сама застава майна зазвичай забезпечує виконання зобов’язань, пов’язаних з господарською діяльністю заставодавця.

І ось у 2008 році податківці переглянули свою позицію щодо віднесення таких витрат до валових і дійшли висновку (

лист ДПАУ від 23.07.08 р. № 14730/7/15-0517*): якщо підприємство отримує фінансовий кредит для використання його у власній господарській діяльності, то витрати у вигляді страхових платежів на страхування власного заставленого майна включаються заставодавцем до валових витрат. При цьому до валових витрат заставодавець має право відносити не всю суму витрат на страхування майна, що перебуває у заставі, а лише суму, що не перевищує 5 % валових витрат за звітний податковий період, наростаючим підсумком з початку року (п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток).

* Див. ком. «Витрати на страхування заставленного майна: ДПАУ дозволила включати до валових» // «БТ», 2008, № 31, с. 5.

Отже, на сьогодні підприємство, яке здійснює страхування свого автомобіля, що знаходиться в заставі у банку, має право включити до складу валових витрат витрати на страхування такого майна у межах згаданого 5 % ліміту року ** .

** Детальніше див. консультації «Добровільне страхування: оптимізація витрат в умовах фінансової кризи» // «БТ», 2009, № 7, с. 24, «Страхування ризику неплатежу і страхування від перерв на виробництві: нюанси обліку» // «БТ», 2009, № 16, с. 16, «Страхування майна: облік страхового відшкодування» // «БТ», 2008, № 27, с. 19 та «Страхування майна: облік витрат на страхування» // «БТ», 2008, № 25, с. 20.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі