Теми статей
Обрати теми

За який період нараховується пеня

Редакція БТ
Відповідь на запитання

За який період нараховується пеня

 

Підприємство має податковий борг із сплати одного з податків. Коли починається та коли закінчується нарахування пені за прострочення сплати податків?

(м. Харків)

 

Суть пені.

Відповідно до Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181) пеня — плата у вигляді процентів, нарахованих на суму податкового боргу (без урахування пені), що справляється з платника податків у зв'язку з несвоєчасним погашенням податкового зобов'язання. Інакше кажучи, пеня — це вид фінансової санкції, що нараховується у разі порушення граничних строків сплати узгодженого податкового зобов'язання.

Механізм нарахування та сплати пені встановлено у

ст. 16 Закону № 2181 і Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затвердженій наказом ДПАУ від 11.06.03 р. № 290.

Згідно з

п. 16.4 Закону № 2181 пеня нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності) із розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті. Зверніть увагу, що з 08.06.10 р. облікова ставка НБУ складає 9,5 % (докладнішу інформацію див. на с. 9 цього номера).

Початок нарахування пені

. Початок нарахування пені залежить від того, як визначається податкове зобов'язання, несплата або несвоєчасна сплата якого стала причиною недоїмки.

1. Якщо

платник податків самостійно визначає суму податкового зобов'язання (тобто подає декларацію до податкового органу) та своєчасно її не сплачує (протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем строку, що відводиться на подання податкової декларації з відповідного податку, збору), то пеня починає нараховуватися від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання (п.п. «а» п.п. 16.1.2 Закону № 2181).

2. Якщо

податкове зобов’язання згідно із законодавством нараховує податковий орган, про що він сповіщає платника податку, надсилаючи податкове повідомлення, а платник податків не сплачує визначене у ньому податкове зобов’язання (його необхідно сплатити у строки, визначені у законі з відповідного податку, а за їх відсутності — протягом тридцяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення про таке нарахування), то пеня розраховується починаючи від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні (п.п. «б» п.п. 16.1.2 Закону № 2181).

Зверніть увагу, що

відлік моменту нарахування пені може починатися тільки з робочого дня, тобто якщо визначений строк початку нарахування пені згідно зі ст. 16 Закону № 2181 припадає на вихідний або святковий день, початок відліку переноситься на найближчий робочий день.

Варто також пам’ятати, що

пеня не нараховується, якщо платник податків до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявив факт заниження податкового зобов'язання (раніше така сума не була узгоджена) та сплатив суму такого зобов'язання та самоштраф (5 %). Але це правило не застосовується, якщо платник податків не подав податкову декларацію за період, протягом якого відбулося заниження податкового зобов’язання, або судом доведено скоєння злочину посадовими особами платника податків або фізичною особою — платником податків щодо умисного ухилення від сплати зазначеного податкового зобов'язання.

Закінчення нарахування пені.

Що стосується закінчення строку нарахування пені, то при звичайній процедурі погашення податкового боргу, шляхом його сплати коштами, нарахування пені закінчується в день приймання банком (органом держказначейства), що обслуговує платника податків, платіжного документа про сплату суми податкового боргу. У разі часткової сплати суми податкового боргу нарахування пені припиняється тільки на таку сплачену частину. На непогашену частину боргу продовжуватиметься нараховування пені до того моменту, поки борг повністю не буде погашено (п.п. 16.3.1 Закону № 2181).

Якщо підприємство погашає суми податкового боргу (його частини)

іншим шляхом, ніж шляхом сплати за платіжним документом (наприклад, шляхом проведення взаєморозрахунків непогашених зустрічних грошових зобов'язань, розстрочення (відстрочення) сум платежів, подання платником податків декларацій (у тому числі уточнюючих) з від'ємним значенням суми податкових зобов'язань тощо), нарахування пені закінчується датою фактичного здійснення такого погашення, зафіксованою у відповідних документах.

У випадку погашення податкового боргу шляхом

стягнення коштів або відчуження інших активів боржника нарахування пені зупиняється у день такого стягнення або відчуження активів, незалежно від строків оплати вартості таких активів їх покупцем (п.п. 16.3.2 Закону № 2181).

Сплата пені.

Для закінчення нарахування пені, як вказано вище, підприємство має сплатити податковий борг, а також суму нарахованої пені. Сплата цих сум може відбуватися одним платіжним дорученням (з виділенням у ньому суми основного боргу та пені) або окремими (одне на суму податкового боргу, а інше на суму нарахованої пені).

Якщо підприємство не сплачує пеню разом зі сплатою податкового боргу (його частини) або не визначає її окремо у платіжному документі (чи визначає неправильну суму пені), то податковий орган самостійно здійснить розподіл такої сплаченої суми на суму, що спрямовується на погашення податкового боргу (його частини), та суму, що спрямовується на погашення пені, нарахованої на суму такого погашеного податкового боргу (його частини), та надсилає такому платнику податків повідомлення, в якому міститься зазначена інформація. Таке повідомлення податковий орган складає та надсилає такому платнику податків протягом трьох робочих днів.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі