Теми статей
Обрати теми

Порядок дій при неприйнятті податківцями декларації

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Порядок дій при неприйнятті податківцями декларації

 

Що робити у випадку, коли працівники податкової інспекції відмовляються приймати податкову декларацію?

(м. Херсон)

 

Нагадаємо, що порядок подання податкової декларації регламентовано

ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181). Так, зокрема, в п.п. 4.1.2 цього Закону вказано, що прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу і приймати декларації податківці повинні без попередньої перевірки зазначених у ній показників через канцелярію. Відмова ж службової (посадової) особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-яких причин або висування нею будь-яких передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо) забороняється та розцінюється як перевищення службових повноважень такою особою, що тягне за собою накладання на неї дисциплінарної та матеріальної відповідальності.

Але на практиці працівники податкової служби часто порушують цю вимогу і відмовляються у прийнятті податкової декларації. Якщо такі дії відбулися, то платник податку має декілька варіантів для подання такої декларації без виконання вимог податківців:

1) якщо часу вистачає —

до закінчення граничного строку подання декларації залишається не менше 10 днів — платник податків має право надіслати декларацію (розрахунок) на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення (п.п. 4.1.7 Закону № 2181);

2) якщо часу вже не вистачає —

до закінчення граничного строку подання декларації залишилося менше 10 днів — то платник податків зобов’язаний до закінчення цього строку надіслати таку декларацію поштою з описом вкладеного та повідомленням про вручення. При цьому до декларації він повинен додати заяву на ім’я керівника відповідного контролюючого органу , складену у довільній формі (приклад заповненої форми такої заяви наведено нижче), із зазначенням прізвища службової (посадової) особи, яка відмовилася прийняти декларацію, та/або із зазначенням дати такої відмови* (п.п. 4.1.2 Закону № 2181). У цьому разі декларація вважається поданою в момент її вручення пошті, а граничний десятиденний строк, установлений для поштових відправлень п.п. 4.1.7 Закону № 2181, не застосовується;

3) також можна подати декларацію і через кур’єра або в електронному вигляді. Але подаючи декларацію цими способами, потрібно пам’ятати, що їх використання є не безкоштовним, а для подачі звітності в електронному вигляді підприємству потрібно також мати і електронний цифровий підпис**.

* Звернемо увагу, що у випадку, коли працівник ДПС, який відмовився прийняти декларацію, не виявив бажання назвати своє прізвище, то у заяві платник податків повинен вказати лише дату відмови в прийнятті декларації.

** Детальніше див. консультацію «Електронна звітність — подаємо звіт не виходячи з офісу» // «БТ», 2009, № 31, с. 41.

 

Сергій ДЕЦЮРА

Начальнику ДПІ у м. Херсон

директора ТОВ «Орхідея»

Василенка В. В.

 

img 1

Зразок заяви про неприйняття податкової звітності

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі