Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України

Редакція БТ
Постанова від 11.05.2010 р. № 9-4

НА ЗАРПЛАТУ ПРАЦІВНИКІВ-ІНВАЛІДІВ

платники ФСП з 01.01.10 р. мали нараховувати
пенсійні внески за ставкою 4 %

 

Постанова правління Пенсійного фонду України від 11.05.10 р. № 9-4

«Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України»

 

Постановою

, що коментується, унесено зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.03 р. № 21-1 (далі — Інструкція № 21). Розглянемо, на нашу думку, найактуальніші із них.

1. Працівники-інваліди роботодавців — платників фіксованого сільгоспподатку (ФСП)

. Нагадаємо, що згідно з абзацом сьомим п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР (далі — Закон № 400) з 01.01.10 р. платники фіксованого сільськогосподарського податку (ФСП) мають сплачувати внески до Пенсійного фонду за загальною ставкою (33,2 % нарахування та 2 % утримання). Відповідні зміни тепер унесено і до п. 4.1 Інструкції № 21.

Цікаве інше: до 2010 року

Інструкція № 21 вимагала платників ФСП (на відміну від інших підприємств) сплачувати внески в частині нарахувань із заробітної плати працівників-інвалідів не за ставкою 4 %, а за своєю спеціальною ставкою (наприклад у 2009 році — 26,56 %). Тобто такі роботодавці сплачували пенсійні внески як зі звичайних працівників, так і з працівників — інвалідів за однаковою ставкою.

І ось тепер, завдяки змінам, унесеним до

п.п. 4.2 та 4.7 Інструкції № 21 з 01.01.10 р., роботодавці — платники ФСП мають із зарплати працівників-інвалідів сплачувати внески за ставкою 4 %. Із зарплати інших працівників внески слід сплачувати за ставкою 33,2 %. Прямо скажемо, зміни дещо запізнилися. У той же час, вони мають порадувати платників ФСП,

Якщо підприємство у цьому році нараховувало внески з використанням «неправильної ставки», то тепер внески можна перерахувати у порядку, передбаченому для виправлення помилок (детальніше про виправлення помилок див.

консультацію «Виправлення помилок у пенсійному додатку 4» // «БТ», 2010, № 16, с. 30).

2. Виплата та доставка пільгових пенсій

. Із Інструкції № 21 виключено п. 6.9, яким установлювалася вимога, щодо стягнення не сплачених та/або несвоєчасно сплачених сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій з нарахуванням пені та штрафних санкцій відповідно до норм Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».

Крім того, викладені в новій редакції

Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій (додатки 6 та 7) та Відомості про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах (додаток 8), а також Інструкцію № 21 доповнено новим додатком Відомості про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, які не можуть бути відшкодовані у зв'язку з ліквідацією підприємств без правонаступників або знаходженням їх за межами України (додаток 8а). Зазначимо, що Відомості та Розрахунки складаються фахівцями Пенсійного фонду, а тому лише опосередковано стосуються роботодавців.

3. Штрафи

. Відтепер підставою для прийняття рішень для накладання штрафу:

а)

за донарахування органом Пенсійного фонду або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків будуть також звіт про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України, звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України;

б)

за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, крім акта про зазначене порушення, складеного у довільній формі може бути також акт перевірки.

У новій редакції викладено

додаток 17 «Рішення про застосування фінансових санкцій за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності до органів Пенсійного фонду України», та доповнено Інструкцію № 21 новим додатком № 17а «Рішення про застосування фінансових санкцій за подання до органів Пенсійного фонду України недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку».

4. Інші зміни.

Вилучено додатки 24 і 33, які подавали фізичні особи — підприємці (крім тих, які обрали особливий спосіб оподаткування) та особи, котрі забезпечують себе роботою самостійно, відповідно до набуття чинності Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затвердженим постановою правління ПФУ від 05.11.09 р. № 26-1, тобто до 01.01.10 р. Зауважимо, що зазначені додатки просто забули вилучити раніше. Підпункти Інструкції № 21-1, згідно з якими подавалися зазначені звіти, було скасовано постановою № 26-1.

Постанова

, що коментується, набирає чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі