Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 09.06.2010 р. № 11288/7/16-1117

НОВА ЗВІТНІСТЬ З ПДВ

застосовується з червня 2010 року — роз'яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 09.06.10 р. № 11288/7/16-1117

«Щодо внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість»

 

Листом

, що коментується, ДПАУ внесла ясність в питання, яке останнім часом турбувало платників ПДВ, а саме: коли почнуть застосовуватись оновлені форми звітності з ПДВ?

Нагадаємо, що

наказом ДПАУ від 12.05.10 р. № 313* (набрав чинності з 11.06.10 р., далі — наказ № 313) було затверджено форму податкової декларації з податку на додану вартість (спеціальна) та внесено зміни до діючих форм звітності з ПДВ. Як і очікувалось, наказ № 313 набрав чинності до закінчення терміну подання декларацій з ПДВ за травень.

* Див. ком. «Декларація з ПДВ: унесені зміни до деяких форм» // «БТ», 2010, № 23, с. 4.

У листі, що коментується, ДПАУ повідомила, що нові форми звітності з ПДВ будуть застосовуватись із звітного періоду — червень 2010 року. Тобто хоч із 11.06.10 р. нові форми звітності набрали чинності, однак цього разу ДПАУ не стала наполягати на їх негайному запровадженні, а дозволила платникам відзвітувати за травень, використовуючи форми, які діяли до 11.06.10 р. До речі, це передбачено у п. 5 р. II «Прикінцеві положення» Закону України від 20.02.03 р. № 550-IV.

Крім того, ДПАУ роз'яснила порядок заповнення декларації з ПДВ (спеціальна), що подається сільськогосподарськими підприємствами, які не обрали спеціальний режим оподаткування, передбачений ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ). Такі платники відповідно до абз. 4 п. 11.21 Закону про ПДВ суми ПДВ, що підлягають сплаті до бюджету, за реалізовані ними молоко, худобу, птицю, вовну, а також за молочну продукцію та м'ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах, повністю залишають у своєму розпорядженні і спрямовують на підтримку власного виробництва тваринницької продукції.

Слід звернути увагу, що декларація (спеціальна) є невід'ємною частиною звітності за відповідний звітний період, тобто подається разом із «звичайною» декларацією з ПДВ. Щодо порядку її заповнення ДПАУ звернула увагу на деякі моменти (див. «Заповнення спеціальної декларації»).

 

Заповнення спеціальної декларації

Витяг з листа, що коментується

«У податковій декларації з податку на додану вартість (спеціальній) відображаються лише операції, пов'язані з поставкою молока, худоби, птиці, вовни власного виробництва, а також молочної продукції та м'ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах.

<…>

У спеціальному полі для відміток рядка «ПВ» податкової декларації (спеціальної) проставляється питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) у вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом дванадцяти послідовних звітних періодів сукупно ( %).

У спеціальному полі для відміток рядка «ПВН» податкової декларації (спеціальної) проставляється питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) у вартості всіх товарів (послуг), поставлених новоствореним сільськогосподарським підприємством за наслідками кожного звітного податкового періоду ( %).

Розрахунок питомої ваги проводиться у додатку 3 до податкової декларації з податку на додану вартість (спеціальної).

У розділі II «Податковий кредит» у податковій декларації (спеціальній) відповідно до абз. 4 п. 11.21 Закону про ПДВ відображаються:

а) товари (послуги), які придбаваються сільськогосподарським підприємством для використання у виробництві молока, худоби, птиці, вовни, а також молочної продукції та м'ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах.

У разі якщо товари (послуги), основні фонди, виготовлені та/або придбані, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виробництва молока, худоби, птиці, вовни, а також молочної продукції та м'ясопродуктів у власних переробних цехах, а частково для інших товарів (послуг), то сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з частки використання таких товарів (послуг), основних фондів в операціях такого виробництва та відповідно в інших операціях.

Розподіл відбувається у тому періоді, в якому здійснювалось відповідне виготовлення та/або придбання, а розподілені суми включаються до значень рядків 10, 12, 13 та довідково відображаються у рядках 101, 121, 131 податкової декларації (спеціальної);

б) послуги, супутні поставці молока, худоби, птиці, вовни, а також молочної продукції та м'ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах безпосередньо платником податку.

У разі якщо різниця між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту з ПДВ поточного звітного податкового періоду (рядок 9 - рядок 17) має позитивне значення, то така сума відображається у рядку 18.1 розділу III «Розрахунки за звітний період» податкової декларації з податку на додану вартість (спеціальної), а якщо від'ємне значення — у рядку 18.2.

Сума податку на додану вартість минулого звітного періоду, яка у поточному звітному періоді зменшує суму податку, відображається у рядку 19.

У рядку 20 податкової декларації з податку на додану вартість (спеціальної) відображається сума податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню в особовому рахунку платника та залишається у розпорядженні сільськогосподарського підприємства, а сума податку на додану вартість, яка в наступному звітному періоді зменшує суму податку, що залишається у розпорядженні платника, відображається у рядку 21 декларації.

Значення рядка 21 переноситься платником до рядка 19.1 податкової декларації (спеціальної) наступного звітного періоду.

У разі якщо протягом січня — травня 2010 року сільськогосподарські підприємства усіх форм власності, які відповідають вимогам ст. 81 Закону про ПДВ, але не обрали спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства, здійснювали операції з поставки молока, худоби, птиці, вовни власного виробництва, а також молочної продукції та м'ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах, та відображали зазначені операції у податковій декларації з податку на додану вартість, повинні подати уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість з виправленням самостійно виявлених помилок (додаток 5 до Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість) за відповідний звітний період та включити обсяги поставок по таких операціях до податкової декларації з податку на додану вартість (спеціальної).

Отже, за відповідні звітні періоди такими платниками подаються уточнюючі розрахунки податкових зобов'язань з податку на додану вартість з виправленням самостійно виявлених помилок (додаток 5 до Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість) та додатки 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» до податкової декларації з податку на додану вартість, у яких суми податкового зобов'язання зменшуються на суму операцій з поставки молока, худоби, птиці, вовни власного виробництва, а також молочної продукції та м'ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах, а суми податкового кредиту зменшуються на вартість товарів (послуг), які придбавалися такими сільськогосподарськими підприємствами для використання у виробництві молока, худоби, птиці, вовни, а також молочної продукції та м'ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах.

Зазначені суми податкового зобов'язання та податкового кредиту, на які зменшено показники податкових декларацій з податку на додану вартість, відображаються у податковій декларації з податку на додану вартість (спеціальній) за червень 2010 року у рядках 8.4 та 16.4 відповідно.

У разі виправлення помилки, допущеної у податковій декларації (спеціальній), поданій за формою, затвердженою наказом № 313, уточнюючий розрахунок подається за формою, визначеною у додатку 7 до Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 30.05.97 № 166».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі