Теми статей
Обрати теми

Про обкладення ПДВ операцій з реорганізації підприємства

Редакція БТ
Лист від 15.04.2010 р. № 7465/7/16-1517-07

РЕОРГАНІЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ:

ДПАУ наполягає на нарахуванні ПДВ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.04.10 р. № 7465/7/16-1517-07

«Про обкладення ПДВ операцій з реорганізації підприємства»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ продовжує огляд ПДВ-питань, пов'язаних з реорганізацією юридичних осіб. Висновки цього листа, незважаючи на наявність у тексті згадок про перетворення, звернено до процедури виділення.

Логіка ДПАУ виявилася цілком передбачуваною.

Спочатку було зроблено висновок, що виділення — це поставка за компенсацію сукупних валових активів, що не є об'єктом обкладення ПДВ на підставі п.п. 3.2.8 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ). Потім як наслідок з описаного ДПАУ доходить висновку, що реорганізоване підприємство має нарахувати податкові зобов'язання на дату складання акта прийому-передачі чи розподільного балансу виходячи зі звичайних цін (але не нижче за ціну придбання), як того вимагає останній абзац п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ.

Зрозуміло, що в основу всієї ПДВ-епопеї з реорганізацією юридичних осіб покладено тлумачення

п.п. 3.2.8 Закону про ПДВ. Нагадаємо зміст цієї норми: «поставки за компенсацію сукупних валових активів платника податку (з урахуванням вартості гудвілу) іншому платнику податку».

Тож при реорганізації (у тому числі й виділенні) юридичної особи

ДПАУ вбачає компенсацію в передачі створюваному підприємству, крім активів та прав, зобов'язань реорганізованого підприємства. При цьому, на жаль, ДПАУ не звертає жодної уваги на те, що в наведеній цитаті йдеться про операції поставки і вже потім уточнюється, що поставка має бути з компенсацією.

Поняття «поставка» визначено в

п. 1.4 Закону про ПДВ. І передача активів під час реорганізації, на нашу думку, не відповідає положенням зазначеного пункту, що знайшло своє неодноразове підтвердження в роз'ясненнях Держпідприємництва (див. листи від 15.08.02 р. № 2-221/4468, від 27.11.09 р. № 14655, від 25.12.09 р. № 16152). Зокрема, в останніх двох листах Комітет на підставі положень п. 1.4 Закону про ПДВ, а також ст. 626 Цивільного кодексу України дійшов висновку, що передача згідно з розподільним балансом або передавальним актом основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, дебіторської та кредиторської заборгованості, інших активів та зобов'язань за рішенням власників чи уповноваженого ними органу при створенні нового підприємства шляхом реорганізації не є операцією поставки сукупних валових активів чи товарів, послуг. Таким чином, реорганізація юридичної особи шляхом перетворення не призводить до збільшення податкових зобов'язань з податку на додану вартість на підставі пп. 3.2.8 і 7.4.1 Закону про ПДВ.

Отже, при реорганізації юридичної особи шляхом виділення ПДВ не нараховується не тому, що на таку операцію поширюється

п.п. 3.2.8 Закону про ПДВ, а тому, що така операція не є поставкою. Тож при цьому немає підстав для нарахування податкових зобов'язань на підставі останнього абзацу п.п. 7 .4.1 Закону про ПДВ.

Справедливості заради зауважимо, що колись і сама ДПАУ дотримувалася такої позиції (див. п. 3 листа ДПАУ від 02.03.07 р. № 2070/6/16-1515-26 // «БТ», 2007, № 17, с. 8). Проте роз'яснювальна практика останнім часом свідчить про очевидну зміну позиції та сьогоднішню прихильність податківців до нарахування податкових зобов'язань при реорганізації юридичних осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі