Теми статей
Обрати теми

Про застосування штрафних санкцій за неподання декларації про доходи фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності

Редакція БТ
Лист від 20.11.2009 р. № 14244/5/17-0416

НЕПОДАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ ПРО ДОХОДИ

підприємцем загрожує тільки адмінштрафом

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 20.11.09 р. № 14244/5/17-0416

«Про застосування штрафних санкцій за неподання декларації про доходи фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності»

 

Лист

, що коментується, присвячено питанням відповідальності фізичних осіб — підприємців за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи (підприємницької декларації).

Нагадуємо, що декларацію про доходи зобов'язані подавати всі підприємці, які працюють

на загальній системі або на фіксованому податку, незалежно від того, чи здійснювалася протягом звітного періоду (кварталу, півріччя, 9 місяців чи року) підприємницька діяльність (тобто чи був дохід).

Історія з питанням про те, що буде, якщо декларацію не подати або подати із запізненням, має давнє коріння. Слід зауважити, що покарання у вигляді адмінштрафу в розмірі від 51 до 136 грн. (а при повторному протягом року порушенні — від 85 до 136 грн.) за

ст. 1641 КУпАП* ніколи не ставилося під сумнів. Питання завжди було в іншому: чи можуть за таке порушення на підприємця накласти штраф на підставі п.п. 17.1.1 Закону № 2181** (170 грн. за кожну неподану декларацію)?

* Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

** Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Проблема тут у такому. Штрафи згідно із Законом № 2181 можна застосовувати лише до тих звітів, що є податковою декларацією в розумінні саме Закону № 2181 (податкова декларація — документ, на підставі якого нараховується або сплачується податок). Що стосується декларації про доходи, то податковою декларацією можна визнати (і то через силу) лише річну декларацію, на підставі якої податківці розраховують підприємцю податок з доходів (ПДФО). Відповідно, якщо штрафи згідно із Законом № 2181 і застосовуються, то тільки в разі затримки/неподання річної декларації про доходи (а не квартальних декларацій).

Крім того, відповідно до п.п. 17.1.5 Закону № 2181, якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання (а так і відбувається при розрахунку ПДФО підприємцю), штрафні санкції не застосовуються, за винятком випадків несплати узгодженого податкового зобов’язання***.

*** У цьому випадку узгоджене податкове зобов'язання — це ПДФО, визначений податківцями (п.п. 5.2.1 Закону № 2181). Однак без річної декларації про доходи податківці ніяк не можуть розрахувати підприємцю остаточну суму ПДФО за підсумками року та авансові платежі з ПДФО на наступний рік. Тому виходить: якщо підприємець узагалі не подав річну декларацію, то узгоджене зобов'язання не з'явиться, а отже, застосовувати штрафи згідно із Законом № 2181 за неподання декларації немає підстав.

Ґрунтуючись на цих двох викладках, ДПАУ в різний час доходила таких висновків:

1) спочатку податківці вважали: якщо підприємець запізнився зі здаванням декларації (але встиг її подати до перевірки), 170-гривнєвий штраф не застосовується. Якщо ж на момент перевірки (розрахунку суми ПДФО) декларацію взагалі не подано, буде і штраф у сумі 170 грн., і адмінштраф;

2) пізніше їх позиція пом’якшилася: на підставі п.п. 17.1.5 Закону № 2181 податківці дійшли висновку, що до підприємців штрафи згідно із Законом № 2181 не застосовуються взагалі. Цей підхід уперше знайшов відображення в листі ДПАУ від 27.02.03 р. № 1501/6/17-0516, де зазначено, що за несвоєчасне подання декларації про доходи і за її неподання 170-гривнєвий штраф не застосовується;

3) ще пізніше — у 2005 році — було внесено зміни до Інструкції № 110**** про те, що на підприємців не накладаються штрафи відповідно до Закону № 2181 за заниження доходів або завищення витрат у декларації (п.п. 6.1.3 Інструкції № 110).

**** Інструкція про порядок застосування штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.03.01 р. № 110.

Однак останнім часом судова практика знову звернулася до проблеми подання декларації про доходи. Зокрема, в ухвалі ВАдСУ від 15.11.2006 р. було зазначено, що річна декларація про доходи все-таки вважається податковою декларацією в розумінні Закону № 2181. Така позиція суду і відсутність свіжих роз'яснень податківців не давали можливості підприємцям бути спокійним із цього приводу — загроза штрафу за неподання річної декларації за п.п. 17.1.1 Закону № 2181 у розмірі 170 грн. (це крім адмінштрафу) залишалася.

На щастя, на сьогодні ситуація все-таки прояснилася на користь підприємців

. У листі, що коментується, ДПАУ продемонструвала прихильність до своєї колишньої зваженої позиції: оскільки ПДФО підприємцям нараховують самі податківці (п.п. «г» п.п. 4.2.2 Закону № 2181), штрафи згідно із Законом № 2181 не застосовуються не тільки в разі затримки декларації, а і в тому випадку, коли її взагалі не подано (навіть якщо факт неподання декларації виявиться під час перевірки).

Що стосується адмінштрафу, то накладати його податківці мають повне право. Однак слід зауважити, що в разі неподання декількох декларацій про доходи (квартальних та/або річних) на підприємця все одно може бути накладено тільки один адмінштраф, оскільки має місце не кілька правопорушень, а одне — триваюче. Інша справа, якщо після сплати адмінштрафу підприємець у тому ж році знову не подаватиме декларації про доходи — тоді до нього вже зможуть застосувати підвищений адмінштраф за ст. 1641 КУпАП у розмірі від 85 до 136 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі