Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування доходів суб'єктів підприємницької діяльності, виплачуваних за виконання господарських договорів з юридичними особами

Редакція БТ
Лист від 23.11.2009 р. № 12004/6/17-0716

ДЛЯ НЕУТРИМАННЯ ПОДАТКУ З ДОХОДІВ

при виплаті доходів приватним підприємцям достатньо
 копії Свідоцтва про державну реєстрацію

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 23.11.09 р. № 12004/6/17-0716

«Щодо оподаткування доходів суб'єктів підприємницької діяльності, виплачуваних за виконання господарських договорів з юридичними особами»

 

У

листі що коментується ДПАУ висловила думку, що оскільки відповідно до п.п. 9.12.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV оподаткування доходів фізичної особи підприємця (далі — ФОП), отриманих нею в межах підприємницької діяльності, здійснюється за правилами, встановленими спеціальним законодавством*, то для уникнення подвійного оподаткування такого доходу у джерела виплати ФОП має надати своїм контрагентам відповідно до ідеології Роз’яснення № 633** лише копію Свідоцтва про державну реєстрацію його як підприємця.

* На сьогодні таким законодавством вважаються Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 — для спрощеної системи оподаткування та розділ IV Декрету Кабінету Міністрів «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-9 — для загальної системи оподаткування та роботи за фіксованим патенті.

** Податкове роз’яснення щодо застосування положень пункту 1.8 статті 1, пункту 9.12 статті 9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», затверджене наказом ДПАУ від 29.12.03 р. № 633.

Висновок ДПАУ базується на тому, що:

— згідно з ідеологією Роз’яснення № 633, яким передбачена можливість уникнення подвійного оподаткування підприємців податковим агентом та податковим органом, всі процедури щодо сплати податку підприємцями (незалежно від обраної системи оподаткування) знаходяться виключно в площині: підприємець — податковий орган;

— особа, яка є джерелом виплати доходу (виручки) на користь суб'єкта підприємницької діяльності (ФОП), не має правових підстав визначати об'єкт оподаткування — оподатковуваний дохід під час здійснення виплати такого доходу (виручки), оскільки це призведе до подвійного оподаткування такого доходу та порушення сфер правового регулювання між Указом, Декретом та Законом, які регулюють різні системи оподаткування.

Цей висновок податківців має «радувати» контрагентів ФОП (підприємств, інших ФОП), оскільки для неутримання податку з доходів фізичних осіб (далі — ПДФО) з доходів, виплачених ФОП в межах їхньої підприємницької діяльності, потрібно мати лише копію одного документа — Свідоцтва про держреєстрацію. До цього часу, незважаючи на чинність Роз’яснення № 633, ДПАУ у своїх листах (див., зокрема, листи від 13.03.06 р. № 2241/6/17-0716 та від 06.02.07 р. № 2174/7/17-0717) наполягала на тому, що для неутримання покупцями ПДФО підприємці повинні надати їм не лише копії Свідоцтв про держреєстрацію, а і копії Свідоцтва про сплату єдиного податку (чи патенту) та копії платіжних документів, що підтверджують сплату ФОП податку за свою підприємницьку діяльність залежно від обраної системи оподаткування: єдиний податок, фіксований патент і авансовий внесок з ПДФО.

До речі, чинним законодавством не передбачено надання ФОП своїм контрагентам будь-яких підтверджуючих документів (у тому числі і Свідоцтва), про що ми зазначали в консультації «Чи потрібно підприємству вимагати у підприємця документи, що підтверджують його статус» // «БТ», 2009, № 32, с. 46 . Реквізити Свідоцтва зазвичай зазначають у документах на відвантаження товарів (робіт, послуг).

Єдина згадка про те, що у самого ФОП мають бути такі документи (свідоцтво, патент, платіжне доручення про сплату авансового внеску), міститься в Роз’ясненні № 633, однак про надання копій документів своїм покупцям в цьому Роз’ясненні не йдеться. Крім того, у більш ранніх роз’ясненнях податківці (листи ДПАУ від 19.07.02 р. № 11288/7/17-0517 та від 19.07.02 р. № 2441/4/17-0515) підтримували нашу позицію і зазначали, що вимог щодо надання ФОП за місцем виплати їм доходів копій зазначених вище документів чинним законодавством не передбачено.

Таким чином, висновки листа, що коментується, хоч і ліберальніші, ніж у більш ранніх листах ДПАУ (від 13.03.06 р. № 2241/6/17-0716 та від 06.02.07 р. № 2174/7/17-0717), але все ж суперечать чинному законодавству, зокрема, в частині необхідності подання ФОП копій Свідоцтва про держреєстрацію. Та все ж мало хто з платників податків забажає сперечатися з податківцями.

Залишається лише сподіватися, що податківці на місцях будуть враховувати висновки листа, що коментується, і вимагати у контрагентів ФОП наявності копії лише Свідоцтва про державну реєстрацію ФОП.

У листі, що коментується, податківці також звертають увагу і на необхідність відображення податковим агентом у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ виплачену суму доходу ФОП з ознакою доходу «42».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі