Теми статей
Обрати теми

У якому розмірі виплачувати добові, якщо приймаюча сторона забезпечує працівника харчуванням

Редакція БТ
Відповідь на запитання

У якому розмірі виплачувати добові, якщо приймаюча
сторона забезпечує працівника харчуванням

 

Працівник підприємства вирушає у відрядження в межах України. Приймаюча сторона згідно з досягнутою домовленістю забезпечує працівника всім необхідним, у тому числі триразовим харчуванням. Чи можна не видавати працівнику добові?

(м. Київ)

 

Ні

, зовсім не видавати працівнику добові не можна, оскільки добові є компенсацією витрат не лише на харчування, а й на фінансування інших особистих потреб фізичної особи. А ось чи можна в цьому випадку видавати добові в меншому розмірі, давайте поміркуємо.

Оплата витрат на відрядження регламентується

Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом МФУ від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), а також Нормами відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон, затвердженими постановою КМУ від 23.04.99 р. № 663 (далі — постанова № 663).

Для працівників підприємств, установ, організацій усіх форм власності (крім «бюджетників»*) добові встановлено у гривнях з урахуванням кількості разів харчування на добу, уключених

до вартості проживання в готелях. Що стосується випадку, коли працівник, відряджений у межах України, забезпечується харчуванням приймаючою стороною, то зменшення розміру добових ні Інструкцією № 59, ні постановою № 663 прямо не передбачено**. Виходить, що при отриманні безкоштовного триразового харчування в готелі (звичайно, умовно безкоштовного, оскільки все це враховано у вартості проживання) працівнику буде виплачено добові в розмірі 12 грн. на добу, а при отриманні безкоштовного триразового харчування від приймаючої сторони працівнику мають виплачуватися добові в розмірі 30 грн. на добу. Це не зовсім логічно, але, на жаль, відповідає вимогам зазначених вище документів. Довести, що в п. 1 постанови № 663 норми добових (30, 24, 18 і 12 грн.) установлено для будь-яких випадків отримання відрядженим працівником безкоштовного харчування (за місцем проживання, у дорозі, за рахунок приймаючої сторони) для внутрішньоукраїнських відряджень, на наш погляд, дуже складно.

* Під «бюджетниками» маємо на увазі державних службовців та працівників підприємств, установ, організацій, що повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів.

** А от для закордонних відряджень така вимога є. Згідно з п.п. «б» п. 1.7 розділу ІІ Інструкції № 59 у разі включення витрат на харчування до рахунків на наймання житлового приміщення проїзні документи і у випадках, коли відряджені працівники за умовами запрошення забезпечуються приймаючою стороною безкоштовним харчуванням у країні перебування (у дорозі), добові виплачуються в межах граничних норм з урахуванням кількості разів харчування на добу.

Та все-таки ми вважаємо, що певні підстави для виплати добових у розмірі меншому, ніж 30 грн. на добу, у цьому випадку в роботодавця є. Основоположною тут є вимога останнього абзацу розділу «Загальні положення» Інструкції № 59. Згідно з цією нормою розмір добових витрат, що виплачуються працівникам, направленим у відрядження підприємствами всіх форм власності, не може бути нижчим за норми добових витрат, установлених працівникам, які направляються у відрядження підприємствами, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, залежно від країни відрядження. Ці обмеження встановлюються наказом (розпорядженням) власника (чи уповноваженої ним особи).

Аналогічна вимога міститься і в п. 111 постанови № 663: розмір добових витрат, що виплачуються працівникам, направленим у відрядження підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності (крім «бюджетників»), не може бути нижчий за норми добових витрат, установлених додатком до постанови № 663. Цим додатком, нагадаємо, установлено норми добових витрат і норми витрат на наймання житлового приміщення для «бюджетників» залежно від країни відряджання. При відрядженнях в Україні згідно з додатком норма добових витрат становить 30 грн.

Ми розуміємо цю вимогу як таку, що захищає права працівників шляхом установлення мінімальної планки добових. Сутність цієї вимоги полягає в тому, що найманий працівник підприємства, яке перебуває у приватній власності, не може отримувати добові в розмірі меншому, ніж саме в цьому відрядженні отримав би «бюджетник». У зв'язку з цим звернемося до п. 2 постанови № 663, що поширюється тільки на «бюджетників»: у разі коли працівники, відправлені в межах України для участі в переговорах, конференціях, симпозіумах, що проводяться за тематикою стосовно основної діяльності підприємства, установи та організації, які відправляють працівників, за умовами запрошення забезпечуються організаторами таких заходів безкоштовним харчуванням, добові витрати відшкодовуються в розмірах, що визначаються у відсотках норм добових витрат для цієї країни згідно з додатком до постанови № 663, зокрема 80 % при одноразовому, 55 % — дворазовому, 35 % — при триразовому харчуванні.

Сума добових за умови забезпечення приймаючою стороною триразового харчування при застосуванні цієї норми дорівнюватиме 10,5 грн. (30 грн. х 35 %).

Безумовно, роботодавець не зобов'язаний застосовувати норми Інструкції № 59 та постанови № 663 , призначені для «бюджетників», але в цій конкретній ситуації вважаємо, що він може ними скористатися. Рекомендуємо наказом по підприємству для таких випадків установити норму добових витрат у розмірі 12 грн. на добу. По-перше, такий розмір установлено при триразовому харчуванні в готелі, а по-друге, він не нижчий за норму добових, на яку має право «бюджетник» у такому відрядженні.

Зауважимо, що виплата добових витрат працівникам у сумі меншій, ніж установлено чинним законодавством, є порушенням норм трудового законодавства. Перевіряють суб'єктів господарювання в цій частині територіальні інспекції з праці, за приписом яких справа про накладення адміністративних санкцій розглядається в суді. На наш погляд, в описаній у запитанні ситуації в роботодавця є серйозні шанси обґрунтувати в суді законність своєї позиції щодо виплати добових працівнику саме в такому розмірі.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі