Теми статей
Обрати теми

Суми індексації включаються до розрахунку середньої заробітної плати

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Суми індексації включаються до розрахунку середньої заробітної плати

 

У Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженої постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, суми індексації заробітної плати не згадуються ні в п. 3, ні в п. 4. Підкажіть, будь ласка, чи входить до переліку виплат, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати, сума індексації?

(м. Харків)

 

Обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, крім випадків її обчислення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, здійснюється згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

При визначенні сумарного заробітку за розрахунковий період

ураховуються виплати, наведені в п. 3 Порядку № 100 та не враховуються виплати, перераховані в п. 4 Порядку № 100.

Оскільки суми індексації заробітної плати не передбачено жодним із

підпунктів п. 4 Порядку № 100, вони беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати.

Тут сумніви може викликати

п.п. «е» п. 4 Порядку № 100, згідно з яким до розрахунку середньої заробітної плати не включаються пенсії, державна допомога, соціальні та компенсаційні виплати.

Згідно зі

ст. 17 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» від 05.10.2000 р. № 2017-III (далі — Закон № 2017) до основних державних соціальних гарантій належать, зокрема, мінімальний розмір заробітної плати, мінімальний розмір пенсії за віком, розміри державної соціальної допомоги та інших соціальних виплат. До таких соціальних виплат належить державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, допомога на дітей одиноким матерям, допомога для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам; державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію тощо. Це не повний перелік соціальних виплат, про які йдеться в п.п. «е» п. 4 Порядку № 100. Їх дійсно не може бути включено до розрахунку середньої заробітної плати згідно з Порядком № 100, оскільки вони ніяк не стосуються заробітної плати.

Щодо індексації заробітної плати, то згідно зі

ст. 18 Закону № 2017 індексація доходів населення належить до інших державних соціальних гарантій, що встановлюються законами України з метою надання соціальної підтримки населенню.

Таким чином, індексація грошових доходів є державною соціальною гарантією, тобто держава гарантує проведення індексації з метою підтримання достатнього життєвого рівня громадян та купівельної спроможності їх грошових доходів в умовах зростання цін. Ось чому індексацію зобов’язані проводити всі роботодавці.

Але суми індексації не є соціальними виплатами. Вони є виплатами, гарантованими державою. У зв’язку з цим положення п.п. «е» п. 4 Порядку № 100 до сум індексації заробітної плати не застосовуються.

 

Неля СИНЬКО,
 начальник відділу організації заробітної плати
 та вдосконалення законодавства з оплати праці
 Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати
 та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі