Теми статей
Обрати теми

Помилково зараховані кошти не включаються до валових доходів за умови їх своєчасного повернення

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Помилково зараховані кошти не включаються до валових доходів
за умови їх своєчасного повернення

 

На рахунок підприємства — платника податку на загальних підставах помилково зараховано суму коштів наприкінці звітного періоду. Які дії має вчинити підприємство, аби ця сума не потрапила до складу валового доходу?

 

Відповідно до п.п. 4.1.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР валовий дохід включає загальні валові доходи від продажу товарів (робіт, послуг), у тому числі допоміжних та обслуговуючих виробництв, що не мають статусу юридичної особи, а також доходи від продажу цінних паперів (крім операцій з їх первинного випуску (розміщення) та операцій з їх кінцевого погашення (ліквідації).

Відповідно до п. 2.35 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ від 21.01.04 р. № 22 кошти, що помилково зараховані на рахунок неналежного отримувача, мають повертатися ним у строки, установлені законодавством України, за порушення яких неналежний отримувач несе відповідальність згідно із законодавством. Банк, що обслуговує неналежного отримувача, не несе відповідальності за своєчасність подання ним розрахункового документа на повернення помилково зарахованих на його рахунок коштів.

При цьому у разі помилкового зарахування коштів з вини банку слід керуватись п.п. 32.3.1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.01 р. № 2346-III, яким передбачено відповідальність отримувача у вигляді сплати пені у разі неповернення коштів протягом 3 робочих днів від дати надходження повідомлення банка-порушника про здійснення помилкового переказу.

У разі якщо помилкове зарахування коштів на рахунок підприємства відбулось не з вини банку, підприємству слід повернути кошти з моменту отримання ним інформації щодо безпідставного зарахування коштів на рахунок підприємства, як це передбачено главою 83 Цивільного кодексу України.

У будь-якому випадку ст. 6 Указу Президента України «Про заходи щодо нормалізації платіжної дисципліни в народному господарстві України» від 16.03.95 р. № 227/95 передбачено застосування штрафу до керівника та головного бухгалтера підприємства у разі неповернення помилково зарахованих коштів у 5-денний термін. Саме так рекомендував діяти підприємству, що помилково отримало кошти на свій рахунок, Нацбанк у листі від 23.04.02 р. № 25-113/635.

Отже, ураховуючи вищенаведене, сума коштів, що помилково надійшла на рахунок підприємства за умови її повернення у законодавчо визначений термін та за умови наявності письмового пояснення установи банку про помилкове зарахування коштів не підлягає включенню до складу валового доходу підприємства.

 

Лілія КОЧЕРГА,
 головний державний податковий інспектор
 ДПІ у Дарницькому районі м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі