Теми статей
Обрати теми

Про надання статусу платника страхових внесків фізичним особам — підприємцям

Редакція БТ
Лист від 03.12.2009 р. № 1349-06-2

РЕЄСТРАЦІЯ У ФНВ ПІДПРИЄМЦІВ

і сплата внесків підприємствами без найманих працівників — роз'яснює ФНВ

 

Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.12.09 р. № 1349-06-2

«Про надання статусу платника страхових внесків фізичним особам — підприємцям»

 

У

листі, що коментується, ФНВ* роз'яснив окремі питання, пов'язані з реєстрацією ФОП як платника страхових внесків, а також питання сплати внесків підприємством без найманих працівників.

* Використані скорочення:

ФНВ — Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України; ФОП — фізична особа — підприємець.

1. Узяття на облік та отримання статусу страхувальника

. Як зауважив ФНВ у листі, що коментується, узяття на облік юридичних осіб та ФОП здійснюється відділенням ФНВ за місцезнаходженням (місцем проживання) без їх безпосередньої участі. Підставою для взяття на облік ФНВ є відомості з реєстраційної картки, надані державним реєстратором відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб, — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV. Для того щоб сплачувати внески і подавати звітність, крім узяття на облік, вони мають отримати статус страхувальника:

юридичні особи — у день узяття їх на облік ФНВ, тобто відразу після держреєстрації;

ФОП, які використовують найману працю, зареєстровані після 01.07.05 р., — у день фактичного отримання ФНВ від державної служби зайнятості повідомлення про реєстрацію трудового договору (контракту) між ФОП та найманим працівником (тобто лише після реєстрації трудового договору з першим найманим працівником);

ФОП, які використовують найману працю, зареєстровані до 01.07.05 р., — після самостійного подання заяви про взяття на облік як платника страхових внесків (або основний вид економічної діяльності) за формою, наведеною в додатку 4 до п. 3.4 Інструкції № 36**, після реєстрації першого трудового договору у службі зайнятості. Про необхідність подання такої заяви ФНВ надсилає відповідний лист ФОП. Це пояснюється тим, що до 01.07.05 р. держреєстратор не передавав ФНВ інформацію про реєстрацію ФОП. У зв'язку з цим у ФНВ немає даних про основний вид економічної діяльності, на підставі якого підприємцю встановлюють страховий тариф (подібне роз'яснення міститься також у листі ФНВ від 24.09.09 р. № 1070-06-2 // «БТ», 2009, № 46, с. 11).

** Інструкція про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджена постановою правління ФНВ від 12.07.07 р. № 36.

Таким чином, юридичним особам та ФОП не потрібно звертатися до свого відділення ФНВ для того, щоб стати на облік і отримати страхове свідоцтво: узяття на облік і встановлення статусу страхувальника ФНВ здійснює самостійно (за винятком ФОП, зареєстрованих до 01.07.05 р.).

2. Сплата внесків юридичною особою без найманих працівників

. На практиці поширені випадки, коли на підприємстві немає найманих працівників, а функції керівника виконує власник на безоплатній основі. Чи слід у такому разі сплачувати внески до ФНВ, адже в такому разі на підприємстві заробітна плата не нараховується і не виплачується?

Відповідаючи на це запитання, ФНВ чітко «ні» не сказав, але з наведених ним умов для нарахування внесків випливає, що внески сплачувати не потрібно, оскільки:

по-перше

, страхуванню від нещасного випадку підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), тобто перебувають у трудових відносинах (ст. 2 і 8 Закону № 1105*);

по-друге

, розмір страхових внесків для роботодавців обчислюється у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників (ст. 47 Закону № 1105).

* Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Підсумовуючи викладене, ФНВ доходить висновку: якщо працівник виконує роботу на умовах трудового договору, то на суму заробітної плати нараховуються страхові внески до Фонду. Таким чином, якщо найманих працівників немає, то немає об'єкта для нарахування внесків.

Що стосується можливості управління підприємством його власником , то ФНВ не заперечує проти цього, якщо подібну умову передбачено засновницькими документами. А от стосовно безоплатного управління (без оформлення трудових відносин) власником підприємства без найманих працівників та здійснення при цьому діяльності ФНВ відмовився пояснювати подібну ситуацію, оскільки це не входить до його компетенції. Ми ж вважаємо, що і в цьому випадку внески нараховувати і сплачувати не потрібно, адже відсутні об'єкт для їх нарахування (зарплата) та особи, які підлягають страхуванню, — наймані працівники (власник у цій ситуації не є найманою особою).

На закінчення зауважимо, що відсутність найманих працівників і об'єкта для нарахування внесків не звільняє власника підприємства від необхідності подання щоквартальної Розрахункової відомості (додаток 11 до п. 3.10 Інструкції № 36) та щорічної Відомості (додаток 13 до п. 7.9 Інструкції № 36). Адже статусу страхувальників юридичні особи набувають одночасно з узяттям їх на облік незалежно від використання найманої праці, тому ці звіти за відсутності об'єкта оподаткування слід подавати з прокресленнями (листи Мінпраці від 24.06.08 р. № 343/020/99-08 і ФНВ від 04.06.08 р. № 64-07-5).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі