Теми статей
Обрати теми

Про включення до складу валових витрат cум сплачених податків та зборів

Редакція БТ
Лист від 24.02.2010 р. № 1113/10/31-606

ПЕРЕПЛАТА з податків НЕ ВКЛЮЧАЄТЬСЯ

до валових витрат: роз'яснюють столичні податківці

 

Лист Державної податкової адміністрації у м. Києві від 24.02.10 р. № 1113/10/31-606

«Про включення до складу валових витрат сум сплачених податківта зборів»

 

Лист

, що коментується, є відповіддю на запитання про те, чи включається до складу валових витрат податок, збір (що підлягає включенню до складу валових витрат на підставі п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток*) у сумі, яка перевищує задеклароване податкове зобов'язання з такого платежу (переплата).

* Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Проаналізувавши низку відомчих документів, столична ДПА дійшла висновку, що до складу валових витрат платника включаються суми нарахованих податків, зборів (обов'язкових платежів), що вказуються таким платником у поданих ним розрахунках щодо таких платежів.

Як аргументи податківці наводять:

— назву додатка Р1 «Суми нарахованих податків, зборів (обов'язкових платежів), що включаються до валових витрат» до декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом ДПАУ від 29.03.03 р. № 143;

— положення Примірного порядку проведення невиїзної документальної (камеральної) перевірки та здійснення контролю за справлянням податку на прибуток, затвердженого наказом ДПАУ від 05.12.08 р. № 761, в якому описано процедури порівняння даних декларації з податку на прибуток з даними звітів за податками, суми яких включаються до складу валових витрат.

Хоча аргументація, м'яко кажучи, не зовсім переконлива (у підзаконних актах ДПАУ не може встановлюватися порядок нарахування і сплати податків, крім випадків, коли це передбачено законом), ми в цілому підтримуємо висновки податківців.

Справа в тому, що суми, сплачені до бюджету понад задекларовані зобов'язання, за своєю сутністю не є податками, адже платник має повне право вимагати їх повернення протягом строку, установленого п.п. 15.3.1 Закону № 2181**, а саме не пізніше 1095-го дня, наступного за днем здійснення такої переплати.

** Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Таким чином, незважаючи на те що в п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток ідеться про право платника включити до валових витрат суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов'язкових платежів), відображати у складі валових витрат (ряд. 04.6 декларації) слід:

задекларовані суми зобов'язань, щодо яких платник подає податкову декларацію (розрахунок);

сплачені суми платежів, щодо яких зобов'язання не декларуються таким платником (держмито, пенсійні збори з окремих операцій тощо).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі