Теми статей
Обрати теми

Підтвердження відомостей про юридичну особу

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Підтвердження відомостей про юридичну особу

 

Підприємство зареєструвалося 1 березня 2009 року. Чи потрібно йому у 2010 році підтверджувати відомості про юридичну особу в держреєстратора?

(м. Харків)

 

Так, потрібно

. Оскільки згідно з ч. 7 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV (далі — Закон № 755) юридична особа зобов'язана не пізніше 13 місяців з дня подачі (надіслання рекомендованим листом) останньої реєстраційної картки , що містить відомості про юридичну особу, подати (надіслати рекомендованим листом) державному реєстратору Реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу, форма № 6-підтвердження, затверджену наказом Держкомпідприємництва від 20.04.07 р. № 54 (приклад заповнення такої форми див. на с. 44). Отже, Реєстраційну карту необхідно подавати не тільки новоствореним підприємствам, а періодично всім юридичним особам.

Реєстраційна картка

має бути викладена державною мовою, заповнена машинодруком або від руки друкованими літерами. Якщо Реєстраційна картка держреєстратору надсилається рекомендованим листом, справжність підпису заявника на ній підлягає нотаріальному засвідченню . 2 ст. 8 Закону № 755). Якщо хоч одна з вище перелічених умов не виконана держреєстратор залишає Реєстраційну картку без розгляду та повідомляє про це заявника (ч. 5 ст. 19 Закону № 755).

Якщо ж підприємство не подасть в установлений строк

Реєстраційну картку, то держреєстратор протягом 10 робочих днів направляє такій особі рекомендованим листом повідомлення про необхідність подання такої картки. Отримавши таке повідомлення, підприємство повинне протягом місяця з дати його направлення надіслати держреєстратору Реєстраційну картку.

У випадку неподання юридичною особою

протягом установленого строку Реєстраційної картки, або якщо зазначений лист повертається до держреєстратора з відміткою відділення зв'язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою держреєстратор уносить до ЄДР запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу або запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням . Це підтверджує також Держпідприємництва у листах від 30.12.08 р. № 11121 та від 11.12.07 р. № 9278.

Зауважимо: за неподання у встановлений строк

Реєстраційної картки жодних фінансових санкцій не передбачено. У той же час непідтвердження відомостей про юридичну особу загрожують підприємству певними негативними наслідками, зокрема:

1) держреєстратор не буде видавати підприємству на його письмовий запит виписку з ЄДР (

ч. 8 ст. 21 Закону № 755);

2) ДПС буде відмовляти у взятті на облік рахунка відкритого у фінансовій установі, у зв’язку з невідповідністю інформації щодо місцезнаходження платника податків, поданої у повідомленні фінансовою установою, відомостям ЄДР (

п. 11 Порядку подання фінансовими установами органам державної податкової служби повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків і зборів (обов'язкових платежів) та заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету або повернення платежів з бюджету, затвердженого наказом ДПАУ від 01.07.02 р. № 301)*, тому що у повідомленні фінансової установи міститимуться дані про місцезнаходження юридичної особи, а в ЄДР буде запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням;

* Див. ком. «ДПС не буде брати на облік рахунки платників податків при невідповідності даних наданих банком інформації з Єдиного державного реєстру» // «БТ», 2010, № 7, с. 5.

3) якщо до ЄДР унесено

запис про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням (цей запис роблять на підставі відмітки відділення зв'язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою), то

— є

підстави для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи (ч. 2 ст. 38 Закону № 755)**;

** З практичною реалізацією цієї норми є певні складнощі. Насамперед, вони пов’язані з тим, що до повноважень державного реєстратора

не належить подання позову до суду щодо припинення юридичної особи у разі наявності в ЄДР запису про відсутність юридичної особи за вказаним місцезнаходженням (на це вказує і Держпідприємництва у листі від 08.09.08 р. № 7572).

— кредитори підприємства мають право подати заяву про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника згідно зі ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14.05.92 р. № 2343-XII. Зверніть увагу на такий важливий нюанс: ініціювати відкриття справи про банкрутство з цієї підстави кредитори мають можливість лише у тому випадку коли в ЄДР міститься саме запис про відсутність юридичної особи за вказаною адресою, а не про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу. Як указує ВГСУ (постанова від 18.11.09 р. у справі № 44/480-б) «…внесення вказаних записів має різну правову природу, а також різні правові наслідки, в зв'язку з чим, вказані відомості не є тотожними, тобто внесення до реєстру запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу не може слугувати доказом відсутності боржника»*.

* Схожих висновків доходив ВГСУ у постанові від 03.02.09 р. у справі № 23/252-Б.

Як бачимо, негативних наслідків не багато, але вони є дуже вагомими. А тому радимо не ризикувати і подати Реєстраційну картку, як того вимагає держреєстратор.

Крім того, якщо підприємство не дотрималося строків подання Реєстраційної картки і держреєстратор уже вніс запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, то ситуацію можна виправити подавши Реєстраційну картку навіть із запізненням. Оскільки після її надходження держреєстратор буде зобов’язаний унести запис до ЄДР про підтвердження відомостей про юридичну особу (лист Держкомпідприємництва від 07.11.06 р. № 8003).

 

Сергій ДЕЦЮРА

 

img 1

Приклад

заповнення Реєстраційної картки за формою № 6-підтвердження
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі