Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів)

Редакція БТ
Наказ від 22.02.2010 р. № 99

ПОРЯДОК ОБЛІКУ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ:

є зміни

Наказ Державної податкової адміністрації України від 22.02.10 р. № 99

«Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів)»

 

Наказом

, що коментується, внесено зміни до Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), затвердженого наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80 (далі — Порядок). Вони мають переважно технічний характер, але є й принципові моменти.

1. Великі платники податків.

Змінився порядок віднесення платників до категорії великих. Податківці відмовилися від бальної системи оцінки критеріїв та встановили натомість, що до великих платників належать юридичні особи при дотриманні таких критеріїв:

— або обсяг валового доходу від усіх видів діяльності за звітний рік перевищує 100 млн грн. і середньооблікова чисельність працюючих за рік перевищує 250 осіб;

— або загальна сума сплачених до держбюджету податків за платежами, що контролюються органами державної податкової служби (ДПС), за рік перевищує 25 млн грн.

У процесі внесення «бальних» коригувань ДПАУ видалили норми, що стосуються зарахування до категорії великих платників філій та банків незалежно від кількості набраних балів, унаслідок чого тепер вони підпадають під загальні правила.

2. Договори про спільну діяльність.

Унесено зміни до порядку обліку договорів про спільну діяльність (далі — СД). По-перше, тепер виходячи з визначення уповноваженої особи СД до таких може бути віднесено не тільки юридичних осіб — платників податку на прибуток, а і їх філії, зареєстровані платниками податку на прибуток, уповноважені договором про СД вести облік.

По-друге, податківці уточнили, що на облік в органах ДПС беруться лише договори про СД, що відповідають положенням

п.п. 7.7.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (договори про об'єднання грошових коштів або майна учасників для досягнення господарської мети). При цьому вперше податківці підтвердили право на укладення інших договорів про СД, що не реєструються їх в органах ДПС. На думку податківців, у таких випадках кожен учасник СД має перебувати на обліку в органах ДПС та виконувати свої зобов'язання зі сплати податків самостійно.

По-третє, у Порядку тепер чітко зазначено, що уповноважена особа в межах СД веде тільки облік податку на прибуток і ПДВ, а інші податки учасники сплачують самостійно.

3. Місцезнаходження (місце проживання) платника податків.

Унесено корективи до алгоритму дій податківців у частині встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків. За новою схемою, в разі неможливості вручення платнику податків довідки, свідоцтва, листа чи будь-якого іншого документа, направленого органом ДПС, у зв'язку з відсутністю платника податків за місцем знаходження (місцем проживання), замість акта перевірки місцезнаходження (місця проживання) платника податків оформлятиметься довідка про неможливість вручення документа платнику податків із зазначенням причин і додаванням відповідних документів (за наявності). При цьому такі документи не складаються, якщо до Єдиного держреєстру внесено запис про відсутність платника податків за своїм місцезнаходженням.

Як і раніше, відомості про відсутність платника податків за своїм місцезнаходженням передаватимуться до підрозділів податкової міліції для проведення розшукових дій. Але тепер представникам податкової міліції приписано надсилати держреєстратору повідомлення про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням для вжиття заходів, передбачених

ч. 8 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV (щодо внесення відповідного запису до Держреєстру) не лише при невстановленні фактичного місцезнаходження юридичної особи, а й у ситуації фактичного місцезнаходження її не за своїм зареєстрованим місцезнаходженням. На цей момент слід звернути увагу тим особам, в яких юридична адреса не збігається з фактичною.

Наказ

, що коментується, набирає чинності з моменту офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі