Теми статей
Обрати теми

Про врегулювання питань щодо здійснення та реєстрації іноземних інвестицій

Редакція БТ
Постанова від 23.12.2009 р. № 762

ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ В УКРАЇНУ:

Нацбанк заповнює лакуни

 

Постанова Правління Національного банку України від 23.12.09 р. № 762

«Про врегулювання питань щодо здійснення та реєстрації іноземних інвестицій»

 

Постановою

, що коментується, Нацбанк:

— затвердив

Положення про порядок державної реєстрації Національним банком України іноземних інвестицій (далі — Положення № 762);

— уніс зміни до

Положення про порядок іноземного інвестування в Україну, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.05 р. № 280 (далі — Положення № 280);

— уніс зміни до

глави 3 розділу II Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.05 р. № 281 (далі — Положення № 281).

Розглянемо ключові нововведення.

1. Реєстрація іноземних інвестицій.

Необхідність прийняття Положення № 762 випливає з п. 7 розділу I, п. 2, 11 розділу II Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи» від 23.06.09 р. № 1533-VI («БТ», 2009, № 48, с. 4; далі — Закон № 1533). Так, з 24.11.09 р. (моменту набрання чинності Законом № 1533) і до 01.01.11 р. іноземні інвестиції у грошовій формі повинні здійснюватися виключно в національній валюті України через інвестиційні рахунки та в порядку, визначеному Нацбанком.

Таким чином,

Положення № 762 стосуватиметься держреєстрації іноземних інвестицій, що здійснюються після 24.11.09 р., і виключно у грошовій формі.

Власне порядок має такий вигляд. Іноземний інвестор (чи уповноважена ним особа)

протягом 30 календарних днів з дати здійснення іноземної інвестиції подає до відповідного територіального відділення НБУ пакет документів у складі:

— заяви про державну реєстрацію іноземної інвестиції (

додаток 1 до Положення № 762);

— довіреності (оригінал або засвідчену в нотаріальному порядку копію), що підтверджує повноваження особи на проведення державної реєстрації іноземного інвестиції;

— оригіналу або нотаріально засвідченої копії договору (угоди, контракту) про здійснення іноземних інвестицій;

— оригіналу або нотаріально засвідченої копії установчих документів підприємства — об'єкта іноземного інвестування (подається в разі придбання іноземним інвестором корпоративних прав цього підприємства);

— виписки (довідки) уповноваженого банку, що підтверджує здійснення іноземним інвестором іноземної інвестиції з його інвестиційного рахунка.

Назвати наведений перелік документів вичерпним не можна, оскільки згідно з

п. 3.3 Положення № 762 територіальне відділення Нацбанку може затребувати додаткові документи, що підтверджують здійснення іноземних інвестицій.

Окремо слід ураховувати, що для

іноземних інвестицій, які було здійснено в період з 24.11.09 р. до 15.03.10 р. (моменту набуття чинності Положенням № 762 ), зазначений 30-денний строк для подання документів відлічується з 15.03.10 р. (п. 2 постанови, що коментується).

Територіальне

відділення НБУ здійснює держреєстрацію інвестицій протягом 10 робочих днів з моменту подання документів (плата за видачу інформаційного повідомлення про держреєстрацію іноземної інвестиції становитиме 340 грн.). Щоправда, якщо відділенням Нацбанку запитувалися додаткові документи, то строк видачі інформаційного повідомлення про реєстрацію інвестицій продовжується ще на 5 робочих днів, які відлічуються від моменту подання додаткових документів (див. п. 3.3 Положення № 762).

У разі виникнення необхідності внести зміни до інформаційного повідомлення про держреєстрацію інвестицій іноземний інвестор звертається до територіального відділення Нацбанку з відповідним проханням та документами, що підтверджують необхідність реєстрації змін. Додатково необхідно надати відділенню Нацбанку копію інформаційного повідомлення. Реєстрація зміни здійснюється протягом саме цих 10 робочих днів з моменту подання необхідного пакета документів (

п. 3.4 Положення № 762). За реєстрацію змін справляється плата 170 грн.

Про відмову у видачі повідомлення про держреєстрацію інвестицій або внесення до нього змін відділення НБУ інформує заявника протягом 5 робочих днів з моменту прийняття відповідного рішення із зазначенням причин відмови (

п. 3.9 Положення № 762).

Інформаційне повідомлення та зміни до нього оформляються за встановленою формою, їх наведено в

додатках 2 і 3 до Положення № 762 відповідно.

2. Порядок іноземного інвестування.

Важливими є і зміни, унесені до Положення № 280.

Перш за все НБУ уточнив деякі поняття. Зокрема,

«інвестиційним вкладом» тепер може бути лише вклад нерезидентів — юридичних осіб, а під портфельною інвестицією тепер слід розуміти придбання цінних паперів українських емітентів та їх похідних на фондовому ринку (крім акцій у розмірі від 10 % статутного капіталу та більше). Крім того, Нацбанк уточнив сферу застосування Положення № 280, прямо виключивши з неї всілякі види запозичень (позику, кредит, поворотну фіндопомогу тощо).

Частина змін зумовлена забороною на здійснення іноземних інвестицій в інший спосіб, ніж грошовими коштами (див., наприклад, зміни до

пп. 3.6, 3.7, 3.8 Положення № 280). Інша — вимогами п. 11 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 1533, відповідно до яких іноземні інвестиції у грошовій формі на території України тимчасово (до 01.01.11 р.) здійснюються в національній валюті України (див., наприклад, зміни до пп. 2.1, 2.4, 2.5, 2.6 Положення № 280).

Варте уваги, що з такими змінами канула в Лету вимога про надання банку копії довідки податкового органу про сплату податків в Україні для виведення інвестицій і доходів. Щоправда, ця довідка може вимагатися уповноваженим банком у разі придбання валюти, для виведення інвестиції за кордон (див.

п. 2 глави 3 Положення № 281).

На окрему увагу заслуговували б зміни до

глави 3 Положення № 280, оскільки з моменту появи Закону № 1533 ключовим стало таке запитання: чи можна розглядати нові правила інвестування як заборону для нерезидентів на відчуження акцій (часток) українських підприємств іншим нерезидентам із проведенням розрахунків оминаючи Україну? Прямої відповіді зміни до глави 3 Положення № 280 не дають. На нашу ж думку, така можливість існує, що частково підтверджується змінами до переліку документів, які подаються до банку при купівлі валюти для виведення її за кордон (абз. 10 пп. «а», абз. 5 пп. «б» п. 2 глави 3 Положення № 281). Так, серед інших документів названо «копії договору про передавання об'єкта іноземної інвестиції між нерезидентами, що передбачає проведення розрахунків за межами України, з документальним підтвердженням його виконання (подається за умови набуття іноземним інвестором права власності на об'єкт інвестиції в зазначений спосіб)».

3. Виведення інвестицій.

Змінами до Положення № 281 Нацбанк уточнив переліки документів, що подаються до уповноваженого банку при купівлі валюти для повернення (виведення) інвестицій з України (залежно від виду інвестицій та способу їх здійснення). Ми на них не зупинятимемося. Звернемо увагу тільки на два моменти:

по-перше, нагадаємо, що для купівлі валюти уповноваженому банку не обов'язково подавати всі документи, зазначені у відповідному підпункті

п. 2 глави 3 Положення № 281. Достатньо лише тих, що стосуються вашої конкретної ситуації (див. відповідь на запитання № 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 розділу II листа НБУ від 15.12.05 р. № 13-124/664);

по-друге, серед тих документів, що подаються до уповноваженого банку, значиться інформаційне повідомлення про держреєстрацію іноземної інвестиції. Однак такі повідомлення будуть лише в інвесторів, які здійснили інвестиції починаючи з 24.11.09 р. Що ж робити іншим — не зрозуміло. Ураховуючи ж наведений вище

лист, інші можуть обійтися без таких повідомлень, оскільки обов'язкової держреєстрації іноземних інвестицій, здійснених до 24.11.09 р., не передбачено.

Постанова, що коментується, набрала чинності 15 березня 2010 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі