Теми статей
Обрати теми

Про застосування реєстраторів розрахункових операцій при продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення

Редакція БТ
Лист від 26.02.2010 р. № 1939/6/23-7015

БЕЗКОШТОВНІ РЕЦЕПТИ ПОТРІБНО ПРОВОДИТИ

через РРО — незаконна позиція ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.02.10 р. № 1939/6/23-7015

«Про застосування реєстраторів розрахункових операцій при продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення»

 

Лист

, що коментується, відображає фіскальну позицію ДПАУ щодо проведення операції з видачі лікарських засобів за безкоштовними рецептами через реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Отже,

позиція ДПАУ з цього питання така: оскільки чинним законодавством не передбачено звільнення від попереднього програмування РРО при реалізації ліків за безкоштовними рецептами, «суб'єкти господарювання при реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення за безкоштовними рецептами в аптечних закладах зобов'язані проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості та видавати споживачу відповідний розрахунковий документ, в якому обов'язково вказується передоплата (безготівковий розрахунок)».

Свою позицію ДПАУ обґрунтовує вимогами:

п. 2 ст. 3 Закону про РРО* (обов'язкова видача особі, яка одержує чи повертає товар (послугу), розрахункового документа на повну суму проведеної операції);

п. 11 ст. 3 Закону про РРО (обов'язок проведення розрахункових операцій через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості);

пп. 3.1 і 3.2 Положення № 614** (реквізити фіскального касового чека РРО, серед яких зазначено і форму оплати).

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III.

** Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

Водночас практичних рекомендацій щодо формування реквізитів касового чека за безкоштовними рецептами ДПАУ не надала.

Ми

з такою позицією ДПАУ категорично не згодні. Необхідність застосування РРО з роздрукуванням відповідного розрахункового документа згідно з п. 1 ст. 3 Закону про РРО передбачена для розрахункових операцій. У свою чергу, розрахунковою операцією відповідно до ст. 2 Закону про РРО є приймання від покупця готівкових грошових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача грошових коштів за повернений покупцем товар (надану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів.

У ситуації з безкоштовними рецептами

одержувач безкоштовних ліків не оплачує їх вартість за місцем реалізації товару ні в готівковій, ні в безготівковій формі . Така особа не є для аптеки покупцем, оскільки фактично купує такі ліки в аптеки бюджетна організація за рахунок бюджетних коштів. Розрахунки здійснюються в безготівковій формі на поточний рахунок аптечного закладу. Тому покупцем лікарських засобів, що видаються за безкоштовними рецептами, є бюджет, а не фізична особа, яка має право на отримання безкоштовних ліків та фактично отримує їх в аптеці. Таким чином, операцію з видачі ліків за безкоштовними рецептами можна розбити на дві частини:

«Бюджетна установа Аптека»

— закупівля лікарських засобів в аптечного закладу, що здійснюється в безготівковому порядку, а тому необхідність застосування РРО в цій ситуації відсутня;

«Аптека Пред'явник безкоштовного рецепту»

— видача лікарських засобів, куплених бюджетною організацією, хворому, який пред'явив безкоштовний рецепт.

Як бачимо, аптека в такій операції не відвантажує бюджетній організації куплені нею ліки, а є тільки посередником щодо передачі ліків від неї особі, яка має право на такі ліки. До речі, забезпечення безкоштовними лікарськими засобами не завжди організовується через аптеки. Частину ліків хворим видають безпосередньо в лікувальному закладі, і тоді друга ланка в описаній вище схемі «випадає»: куплені в аптеки ліки отримує безпосередньо бюджетна установа і сама роздає їх хворим. Згідно з логікою ДПАУ, викладеною в

листі, що коментується, у такій ситуації також слід застосувати РРО і видати хворому розрахунковий документ. Так, чи що?!

Ураховуючи лист ДПАУ, що коментується, перевіряючі на місцях, мабуть, займатимуть таку саму позицію, тим більше, що цей підхід дозволить їм накласти на порушників

штраф у п'ятикратному розмірі від реалізованих товарів (п. 1 ст. 17 Закону про РРО). Тому з наведеними нами аргументами свою позицію доведеться відстоювати в суді. Для тих, хто ще тільки збирається займатися операціями з безкоштовними рецептами, безпечним варіантом буде проведення безкоштовних рецептів через РРО, як того вимагає ДПАУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі