Теми статей
Обрати теми

Про порядок застосування коригуючих коефіцієнтів до норм витрати ПММ у зимових та важких дорожніх умовах

Редакція БТ
Лист від 10.11.2009 р. № 5391-01/07/19-09

НОРМИ ВИТРАТИ ПММ

у зимових та важких дорожніх умовах —
роз'яснює Мінтранс

 

Лист Державної адміністрації автомобільного транспорту від 10.11.09 р. № 5391-01/07/19-09

«Про порядок застосування коригуючих коефіцієнтів до норм витрати ПММ у зимових та важких дорожніх умовах».

 

У

листі, що коментується, Мінтранс дав відповіді на два актуальні запитання про встановлення коригуючих коефіцієнтів до норм витрати пально-мастильних матеріалів (ПММ).

1. Нестабільні погодні умови.

Мінтранс підтвердив позицію, викладену в листі Державтотрансадміністрації від 10.03.09 р. № 1022-09/07/19-09* щодо встановлення поправочних коефіцієнтів, передбачених п.п. 3.1.1 Норм витрати палива та мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43 (далі — Норми), у нестабільних погодних умовах.

* Див. ком. «Норми витрати ПММ можна коригувати щодня» // «БТ», 2009, № 15, с. 10.

Нагадаємо, що п.п. 3.1.1 Норм передбачає застосування надбавки при роботі в зимових умовах залежно від фактичної температури повітря:

від 0° С до -10° С — до 5 %;

від -10° С до -20° С — від 5 до 10 %;

від -20° С і нижче — від 10 до 15 %.

У примітці 1 до зазначеного підпункту зазначено, що така надбавка запроваджується після встановлення протягом не менше трьох днів о восьмій годині ранку температури в межах певного діапазону з першого дня встановлення температури або за рішенням керівництва підприємства може переглядатися щодня.

Мінтранс вважає, що може застосовуватися або фіксоване значення надбавки з першого дня встановлення мінусової температури у відповідному діапазоні, або надбавка за рішенням керівництва підприємства може переглядатися щодня залежно від фактичних потреб (температури повітря).

Однак в умовах плюсової температури повітря (судячи з усього, на восьму годину ранку) встановлення такої надбавки вважається необґрунтованим.

2. Часті зупинки та знижена швидкість руху.

Стосовно порядку встановлення додаткових надбавок до норм витрати ПММ при роботі з частими зупинками, у тому числі в центральних районах міста (п.п. 3.1.5 Норм), а також при роботі зі зниженою швидкістю руху, у тому числі при русі в заторах та в години «пік» (п.п. 3.1.6 Норм), Мінтранс рекомендує такий порядок документування підстав для їх застосування (див. «Документування напружених умов руху» на с. 7).

Таким чином, ці коефіцієнти можуть установлюватися лише до частини маршруту, на якій були напружені умови руху.

Протяжність частини маршруту з напруженими умовами має бути задокументовано хоча б водієм у подорожньому листі. Крім того, рекомендовано підтверджувати їх наявність ще й підписом спеціально уповноваженої на це особи підприємства. На наш погляд, цими рекомендаціями не слід нехтувати.

 

Документування напружених умов руху

Витяг із листа, що коментується

«Коефіцієнти із пп. 3.1.5, 3.1.6 [Норм.Прим. ред.], які враховують роботу в напружених дорожніх умовах, застосовуються окремо на частину маршруту з відповідними умовами руху, що повинно бути відповідним чином задокументовано (розпорядженнями, записами відповідальних осіб у подорожніх листах тощо за рішенням керівництва підприємства). Порядок застосування коефіцієнтів із пп. 3.1.5 і 3.1.6 та порядок ведення звітності щодо експлуатаційних умов їх застосування встановлюється безпосередньо керівництвом підприємства та затверджується відповідним наказом (розпорядженням) по підприємству.

У випадку коли водій самостійно виконував завдання, відповідність зазначених у подорожньому листі умов руху (що є підставою застосування коефіцієнтів із пп. 3.1.5 і 3.1.6) рекомендовано підтверджувати підписом відповідальної посадової особи, призначеної відповідним наказом (розпорядженням) по підприємству».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі