Теми статей
Обрати теми

Довідка про середню зарплату: заповнюємо оновлену форму

Редакція БТ
Стаття

ДОВІДКА ПРО СЕРЕДНЮ ЗАРПЛАТУ:

заповнюємо оновлену форму

 

Роботодавець на прохання звільненого працівника має видати йому довідку про середню зарплату. Працівнику така довідка знадобиться для пред'явлення до центру зайнятості з метою призначення допомоги по безробіттю. Крім того, затребувати довідку може також особа (як працівник, так і непрацівник), яка виконує роботи (надає послуги) за цивільно-правовим договором.

У сьогоднішній статті розглянемо порядок заповнення довідки про середню заробітну плату (дохід) для розрахунку виплат на випадок безробіття з урахуванням останніх змін, унесених до Порядку № 1266.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Правила видачі довідки

З проханням видати довідку про середню заробітну плату (дохід) для призначення виплат на випадок безробіття до суб'єкта господарювання можуть звернутися як звільнені працівники, так і особи, які виконували для підприємства (підприємця) роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру (далі — ЦП-договір). Така довідка є однією з підстав для призначення допомоги по безробіттю застрахованій особі (

п. 6.2 Порядку № 307). Видати довідку — це обов'язок підприємства, підприємця (п. 22 Порядку № 1266).

Форму довідки та порядок її заповнення визначено

Порядком № 1266. Причому з 15 грудня 2009 року сам Порядок № 1266 і наведені до нього як додатки довідки було змінено постановою № 1332. Частина таких змін нарешті врахувала зміни в соцстрахуванні щодо безробіття, унесені Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» від 25.12.08 р. № 799-VI, унаслідок чого з 13.01.09 р. на виплати за ЦП-договорами нараховують внески до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (далі — ФБ): для найманих працівників — 1,6 %, для сторонніх осіб — 2,2 %. Особи, які виконують роботи (надають послуги) за ЦП-договорами, з цієї дати є застрахованими особами, а тому мають право претендувати на отримання допомоги по безробіттю.

Залежно від характеру роботи, на якій раніше працював безробітний, у

Порядку № 1266 передбачено три форми довідки (табл. 1):

 

Таблиця 1.

Форми довідок, що видаються роботодавцями звільненим працівникам

У яких випадках видають

Найменування форми, номер додатка до Порядку № 1266

Для працівників, які працювали на підприємствах із сезонним характером виробництва

Довідка про середню заробітну плату (дохід) (для осіб, які вивільняються з роботи у зв'язку з достроковим зняттям Чорнобильської атомної станції з експлуатації, для визначення частини допомоги по безробіттю понад розміри та тривалість виплат на випадок безробіття, та осіб, які працювали на підприємствах із сезонним характером виробництва, — для розрахунку виплат на випадок безробіття), додаток 4

Для військовослужбовців та інших осіб, які одержують грошове забезпечення

Довідка про середньоденне грошове забезпечення для розрахунку виплат на випадок безробіття, додаток 5

Загальний випадок (для всіх інших працівників)

Довідка про середню заробітну плату (дохід) (для розрахунку виплат на випадок безробіття), додаток 3

 

Сьогодні докладно

зупинимося на особливостях заповнення Довідки про середню заробітну плату (дохід) (для розрахунку виплат на випадок безробіття) за формою додатка 3 до Порядку № 1266 (далі — Довідка).

Від правильності заповнення цієї

Довідки залежить розмір допомоги, яку в центрі зайнятості виплачуватимуть звільненому працівнику, зареєстрованому як безробітний. Ураховуючи це, до її заповнення необхідно поставитися відповідально, тим більше, що зазначені в Довідці дані центр зайнятості може перевіряти, і за перекручення таких відомостей передбачено відповідальність (докладніше див. с. 42).

Якщо підприємство, на якому працювала застрахована особа,

ліквідоване, для призначення допомоги згідно з абзацом другим п. 24 Порядку № 1266 працівник має звернутися до місцевого органу з питань праці та соціального захисту населення*. Саме ця установа видає йому довідку про середню тарифну ставку (посадовий оклад) за відповідною чи аналогічною професією (посадою).

* За відсутності в цьому органі таких відомостей — до центрального органу виконавчої влади, що координує діяльність галузі, до якої належало ліквідоване підприємство.

Якщо працівник працював у декількох роботодавців, то за Довідкою він може звернутися до всіх місць роботи: за основним місцем роботи, за сумісництвом та за місцем (місцями) виплати винагороди за ЦП-договорами (п. 17 Порядку № 1266).

Якщо особа, яка виконувала роботи (надавала послуги за ЦП-договором), одночасно була працівником роботодавця, то їй потрібно подати дві довідки:

— в одній указують середню зарплату, розраховану виходячи із зарплати;

— у другій — середню зарплату, розраховану виходячи з винагороди за виконані роботи (надані послуги) за ЦП-договорами.

 

Особливості заповнення Довідки

Роботодавець заповнює

Довідку на підставі платіжних відомостей та інших розрахункових документів про нараховану заробітну плату і дохід (п. 22 Порядку № 1266).

У

Довідці роботодавець зазначає прізвище, ім'я, по батькові колишнього працівника, назву та місцезнаходження підприємства, ідентифікаційний номер працівника та номер його страхового свідоцтва (за наявності). У лівому верхньому куті слід проставити кутовий штамп підприємства та вихідні реквізити (дату і номер).

Потім у табличній частині потрібно вказати всі дані, необхідні для розрахунку середньоденної (середньогодинної) заробітної плати, та суму сплачених застрахованою особою страхових внесків. Після таблиці роботодавець зазначає суму розрахованої відповідно до

Порядку № 1266 середньої заробітної плати.

 

Таблиця 2.

Особливості заповнення окремих реквізитів Довідки

Реквізит

Особливості заповнення

1

2

«Місяці розрахункового періоду (зазначити рік, в якому визначений розрахунковий період)»

У цій графі перелічують місяці розрахункового періоду із зазначенням року.
Розрахунковим періодом, за який розраховують середню зарплату (дохід) для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день (робочий тиждень)) є останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому припинено дію трудового договору (абзац перший п. 4 Порядку № 1266).
Розрахунковим періодом, за який обчислюється середній дохід для розрахунку виплат за страхуванням на випадок безробіття особам, котрі виконували роботи (надавали послуги) згідно з ЦП-договорами, є останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (реєстрації особи в державній службі зайнятості як безробітної), незалежно від кількості укладених договорів і строку їх дії (абзац другий п. 4 Порядку № 1266; див. приклад 5 на с. 43).
Для осіб, котрі працювали на підприємствах, робота яких пов'язана із сезонним характером виробництва відповідно до Списку сезонних робіт і сезонних галузей, затвердженого постановою КМУ від 28.03.97 р. № 278, до розрахункового періоду включають 12 календарних місяців підряд (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому припинено дію трудового договору.
У разі коли застрахованій особі страхові виплати призначаються в робочому органі виконавчої дирекції ФБ і така особа перед настанням страхового випадку працювала на кількох підприємствах або на одному підприємстві з перериванням трудових відносин чи виконувала роботи (надавала послуги) за декількома ЦП-договорами або виконувала роботи за різними видами зайнятості, середня заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється таким робочим органом сумарно за шість календарних місяців (менш як шість календарних місяців) у 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку, не враховуючи повні календарні місяці (з 1-го до 1-го числа) перерви в роботі, на підставі довідок про середню заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), починаючи з останнього місця роботи (виконання робіт (надання послуг) згідно з ЦП-договорами, зайняття підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою або іншою діяльністю (другий абзац п. 17 Порядку № 1266).
Якщо особа у 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку (дня реєстрації особи в державній службі зайнятості як безробітної) працювала на останньому місці роботи не менше ніж 26 календарних тижнів, середня заробітна плата розраховується на підставі довідки з такого місця роботи (шостий абзац п. 17 Порядку № 1266)

«Місяці розрахункового періоду (за винятком місяців, в яких застрахована особа не працювала (з першого до першого числа) з поважних причин (зазначити назву місяців, що залишилися в розрахунковому періоді, та причини для виключення), місяців»

Зазначають місяці, що включаються до розрахункового періоду (без зазначення року).
Слід пам'ятати: до розрахункового періоду не включають (не вказують у цій графі) ті місяці, в яких працівник з 1-го до 1-го числа не працював з однієї з трьох поважних причин. Поважними причинами є (абзац п'ятий п. 4 Порядку № 1266):
— тимчасова непрацездатність;
— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;
— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років або 6 років (згідно з медичним висновком).
Якщо місяць не включають до розрахункового періоду, то в цій графі зазначають причину його виключення (поважну причину).
Якщо з однієї з трьох поважних причин особа не працювала не цілий місяць (з 1-го до 1-го числа), а тільки частину місяця, то такий місяць включається до цієї графи.

Приклад 1. Працівник хворів з 25 грудня 2009 року по 5 лютого 2010 року. Його звільнено 15 березня 2010 року. У цьому випадку розрахунковим періодом для нього буде період вересень 2009 — лютий 2010 (ці місяці перелічують у першій графі), а до розрахункового періоду в другій графі потрібно включити всі місяці, за винятком січня 2010 року, оскільки в цьому місяці працівник був відсутній з поважної причини (тимчасова непрацездатність) цілий місяць з 1-го до 1-го числа. При цьому в другій графі слід зазначити поважну причину, з якої такий місяць не потрапить до розрахункового періоду, — «тимчасова непрацездатність» (див. приклад заповнення Довідки на с. 45)

«Кількість календарних днів у розрахунковому періоді (за винятком календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин (зазначити кількість днів, що залишилися в розрахунковому періоді, та причини їх виключення)» (КДРП)

Зазначають календарні дні, які припадають на місяці, що включаються до розрахункового періоду (зазначені у другій графі табличної частини Довідки).
Не враховуються календарні дні, не відпрацьовані з однією з трьох поважних причин. Їх слід указати в дужках, зазначивши також і причину виключення.
Якщо працівник був відсутній на роботі з інших причин (наприклад, перебував у щорічній відпустці, відпустці без збереження заробітної плати тощо), загальна кількість календарних днів розрахункового періоду не зменшується (лист Мінпраці від 18.06.07 р. № 382/020/153-07).

Приклад 2. Узявши за основу умову прикладу 1 (див. попередній рядок), у цій графі Довідки у вересні, жовтні та листопаді 2009 року проставляємо календарні дні за кожен місяць (відповідно 30, 31 і 30). При цьому напроти грудня 2009 року проставляємо 24 к. дн., а в дужках — 7 к. дн. тимчасової непрацездатності, напроти січня 2010 року — прокреслення (цей місяць виключено з розрахункового періоду внаслідок хвороби), напроти лютого — 23 к. дн., а в дужках — 5 к. дн. тимчасової непрацездатності.
При складанні Довідки за ЦП-договорами в цій графі вказують календарні дні, що припадають на місяць виконання робіт (надання послуг) за ЦП-договором, що включається до розрахункового періоду. Якщо ЦП-договір було укладено не з першого числа місяця або його дія закінчилася не в останній день місяця, до розрахункового періоду все одно включаються всі календарні дні таких місяців. Це випливає з наведених прикладів 3, 6 і 7 до п. 17 Порядку № 1266 та оновленого абзацу другого п. 4 Порядку № 1266, згідно з яким розрахунковим періодом для розрахунку середнього заробітку виходячи з винагород за ЦП-договорами є останні 6 календарних місяців перед місяцем реєстрації особи як безробітної «незалежно від кількості укладених договорів і строку їх дії ». Не враховуються лише календарні дні, не відпрацьовані з однієї з трьох поважних причин, а їх для ЦП-договорів не буде (див. приклад 5 на с. 43 і рис. 2 на с. 46)

«Нарахована заробітна плата, з якої сплачувалися страхові внески за розрахунковий
період, гривень»

 

Зазначають нараховану зарплату, з якої сплачувалися страхові внески, у місяцях, що включаються до розрахункового періоду (потрапили до другої графи табличної частини Довідки). Виплати, у тому числі й за відпрацьований період, нараховані працівнику в місяці, коли він не відпрацював жодного дня з однієї з трьох поважних причин, до розрахунку середньої зарплати не включають, оскільки такий місяць виключають з розрахункового періоду. Наприклад, квартальну премію, нараховану в місяці, коли працівник хворів, не включають до розрахунку середнього заробітку і в цій графі не показують (див. приклад 4
на с. 42).
Об'єктом для нарахування та утримання внесків до ФБ є виплати, що включаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5 та обкладаються податком з доходів фізичних осіб*. Виплати, які не включаються до фонду оплати праці та з яких не утримують внески до ФБ (п. 3 Інструкції № 5), не беруть участі в розрахунку середньої заробітної плати (наприклад, допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, допомога по вагітності та пологах), — у цій графі не наводяться.
До цієї графи нарахована працівнику зарплата потрапить у сумі, що не перевищує максимальну величину, з якої сплачуються страхові внески до соцфондів (січень — березень 2010 року — 13035 грн.).

При видачі Довідки особам, які виконують роботи (надають послуги) за ЦП-договорами, у цій графі вказують суму нарахованої винагороди в межах 13035 грн. (для січня — березня 2010 року). При цьому згідно з оновленим абзацом третім п. 7 Порядку № 1266 для застрахованих осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за ЦП-договорами, середній дохід визначають виходячи з розміру щомісячного доходу в розрахунковому періоді, з якого сплачено страхові внески. Якщо виплату за ЦП-договором здійснюють після закінчення строку договору, що триває понад один календарний місяць, суму винагороди слід розподілити за місяцями відповідно до сплати страхових внесків пропорційно кількості календарних днів договору в місяці. На це вказано у прикладі 3 до п. 17 Порядку № 1266 (див. приклад 5 на с. 43).

У разі поновлення на роботі працівника, якого було звільнено з роботи без законної підстави (незаконно переведено на іншу роботу) з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу (різниці в заробітній платі за час виконання нижчеоплачуваної роботи), середня заробітна плата розраховується виходячи із сум, що припадають на місяці розрахункового періоду (абзац третій п. 9 Порядку № 1266)

«Заробітна плата, що враховується для розрахунку середньої заробітної плати, гривень» (ЗПРП)

Дані до цієї графи заносять з попередньої, але з урахуванням таких нюансів:
1) у зв'язку з тим, що допомогу по безробіттю виплачують виходячи з календарних днів, виплати за невідпрацьований час беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати (наприклад, відпускні, компенсація за невикористану відпустку, оплата простою тощо);
2) якщо працівник частину місяця в розрахунковому періоді не працював з однієї з трьох поважних причин, то для обчислення середньої заробітної плати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, і виплати, не передбачені законодавчими актами або здійснювані понад норми, установлені зазначеними актами, у такому місяці враховують пропорційно відпрацьованому часу (п. 9 Порядку № 1266). Якщо такі виплати було нараховано в місяці перебування працівника у відпустці, то до розрахунку середньої зарплати їх уключають повністю, оскільки відпустку не названо серед поважних причин у п. 9 Порядку № 1266.
Таким чином, дані попередньої та цієї граф можуть відрізнятися

«Страхові внески, сплачені застрахованою особою до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, гривень»

Відображають внески до ФБ, утримані з нарахованої працівнику зарплати, зазначеної у графі «Нарахована заробітна плата, з якої сплачувалися страхові внески за розрахунковий період, гривень».
При заповненні Довідки на осіб, яким нараховувалися винагороди за ЦП-договорами,

цю графу не заповнюють, оскільки на такі суми здійснюють лише нарахування «зверху» (1,6 % — для найманих працівників, 2,2 % — для сторонніх осіб), а утримання «знизу» не здійснюють. У формі ж Довідки місця для нарахувань (1,6 %, 2,2 %) не передбачено

«Середньоденна (середньогодинна) заробітна плата (дохід)»

(СЗПД(Г))

Розраховують згідно з п. 14 Порядку № 1266 за формулою:

СЗПД(Г)= ЗПРП : КДРП,

де ЗПРП— нарахована за розрахунковий період заробітна плата, з якої сплачувалися страхові внески (підсумковий показник графи «Заробітна плата, що враховується для розрахунку середньої заробітної плати, гривень» з Довідки);
КДРП— кількість календарних днів за розрахунковий період (підсумковий показник графи «Кількість календарних днів у розрахунковому періоді (за винятком календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин) (зазначити кількість днів, що залишилися в розрахунковому періоді, та причини їх виключення з Довідки). Для винагород за ЦП-договорами — кількість календарних днів розрахункового періоду.

Середньоденна заробітна плата (дохід) у разі, коли працівник не працював з поважних причин (СЗПД)

Якщо в розрахунковому періоді працівник не працював з однієї з трьох поважних причин, то середньоденну зарплату розраховують за формулою:

СЗПД = ТС(ПО) : 30,44,

де ТС (ПО) — місячна тарифна ставка (посадовий оклад), установлена на момент звільнення, або її частина, що відповідає графіку роботи працівника (при неповному робочому часі);
30,44 — середньомісячна кількість днів.
У разі розрахунку цього показника в табличній частині Довідки буде заповнено тільки першу графу «Місяці розрахункового періоду (зазначити рік, в якому визначений розрахунковий період)».

Приклад 3. До 4 березня 2010 року працівниця два роки перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. 22 березня 2010 року вона звільнилася. Для того щоб отримувати допомогу в центрі зайнятості, вона звернулася до роботодавця за Довідкою. На момент звільнення оклад працівниці склав 2000 грн.
Розрахунковим періодом є вересень 2009 року — лютий 2010 року. У розрахунковому періоді працівниця не мала заробітку, оскільки перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Це є однією з поважних причин. На підставі абзацу восьмого п. 14 Порядку № 1266 роботодавець розраховує середню зарплату виходячи з установленого працівниці окладу:
2000 грн. : 30,44 = 65,70 грн.

«Вихідна допомога або інші виплати при звільненні відповідно до Закону України____ ____ виплачена одноразово або період здійснення виплат»

Зазначають норму законодавчого акта, на підставі якого здійснюють виплату при звільненні, та порядок її виплати (одиноразово або протягом певного періоду). Наприклад, при виплаті вихідної допомоги при звільненні на підставі ст. 44 Кодексу законів про працю України тут указують цю статтю Кодексу й те, що виплату здійснено одноразово

* Докладніше перелік виплат, на які нараховують внески до ФБ, див. у вкладиші «Виплати працівникам: нарахування та утримання, участь у розрахунку середньої зарплати для соцвиплат і відпускних» // «БТ», 2009, № 18, с. 21.

 

Відповідальність за перекручення даних у Довідці

Дані про заробіток (дохід), зазначений у

Довідці, є підставою для нарахування допомоги по безробіттю звільненим працівникам. Тому центр зайнятості згідно з п. 26 Порядку № 1266 і ч. 3 ст. 35 Закону № 1533 наділено правом перевіряти обґрунтування видачі таких довідок роботодавцями та достовірність зазначених у них відомостей. Це відбувається шляхом звіряння даних, зазначених у Довідках, з відомостями про нараховану заробітну плату в роботодавців або з базою даних персоніфікованого обліку застрахованих осіб Пенсійного фонду і базою даних ДПАУ.

Для проведення центрами зайнятості перевірки

достовірності даних, що є підставою для надання особі статусу безробітного і виплати їй матеріального забезпечення, зазначених у документах, поданих особою до державної служби зайнятості при її реєстрації та протягом періоду обліку як безробітного, з 23 березня 2009 року запрацював Порядок № 60/62*. Такі розслідування можуть проводитися практично щодо всіх колишніх працівників роботодавця, які реєструються безробітними і претендують на отримання матеріального забезпечення з ФБ.

* Див. ком. «Підстави для виплати допомоги безробітним перевіряє центр зайнятості — розроблено спеціальний порядок» // «БТ», 2009, № 14, с. 6.

І якщо при перевірці буде виявлено недостовірними дані про доходи, на підставі яких призначено допомогу, у чому буде провина роботодавця, то згідно з п. 6 Порядку № 60/62 центри зайнятості провадять перерахунок страхових виплат від дня їх призначення. При цьому:

1) суми незаконно виплачених коштів повертаються роботодавцем (якщо роботодавець дані про дохід працівника завищив) протягом 15 календарних днів після отримання повідомлення від центру зайнятості;

2) виплату коштів, недоотриманих

особою внаслідок зниження суми страхових виплат, здійснюють за рахунок коштів ФБ (якщо роботодавець дані про дохід працівника занизив).

Якщо роботодавець не повертає кошти або порушено строк їх повернення, центр зайнятості може здійснити це в судовому порядку (

п. 8 Порядку № 60/62).

Крім того, за потреби для звіряння даних

Довідки центр зайнятості може надіслати запит-підтвердження роботодавцю. Його встановленої форми не існує, тому на практиці його надсилають у довільній формі. Відповідь на такий запит — обов'язок роботодавця (абзац третій п. 3 частини 2 ст. 35 Закону № 1533). У листі від 02.10.08 р. № ДЦ-06-6049/0/6-08** Мінпраці роз'яснило, що роботодавець у кожному конкретному випадку зобов'язаний відповідати на всі поставлені в запиті питання.

** Див. ком. «Як відповісти на запит центру зайнятості про підтвердження даних у виданій довідці про середню зарплату звільненого працівника» // «БТ», 2008, № 45, с. 10.

 

Приклади

Приклад 4.

Працівник Ольшенко М. О. (ідентифікаційний номер — 2224567890) відпрацював у роботодавця 3 роки. 15 березня 2010 року він звільнився. Для призначення допомоги по безробіттю колишній працівник звернувся на підприємство за Довідкою.

Розрахунковим періодом для розрахунку середньої зарплати є останні 6 місяців перед місяцем звільнення: вересень 2009 року — лютий 2010 року.

Дані про нарахований заробіток за розрахунковий період наведено в табл. 3 на с. 43, а заповнену на підставі цих даних

Довідку — на рис. 1 (с. 45). Заробіток, нарахований у березні 2010 року, у Довідці не відображається і до розрахунку середнього заробітку не береться.

 

Таблиця 3.

Дані про нарахований заробіток за вересень 2009 року — лютий 2010 року

Місяці розрахункового періоду

Нарахований працівнику дохід, грн.

Сума утриманих внесків до ФБ, грн.

зарплата

премія разового характеру

відпускні

лікарняні

разом

Вересень 2009 року

4000,00

4000,00

24,00

Жовтень 2009 року

4000,00

4000,00

24,00

Листопад 2009 року

2000,00

1500,00

1900,00

5400,00

32,40

Грудень 2009 року

3200,00

(18 р. дн.*)

950,00

(5 р. дн., 7 к. дн.)

4150,00

19,20

Січень 2010 року

200,00

3800,00
(19 р. дн., 31 к. дн.)

4000,00

1,20

Лютий 2010 року

3000,00

(15 р. дн.)

500,00

950,00

(5 р. дн., 5 к. дн.)

4450,00

21,00

Разом

16200,00

2200,00

1900,00

5700,00

26000,00

121,80

* Р. дн. — робочі дні., к. дн. — календарні дні.

 

Пояснення до заповнення

Довідки (рис. 1 на с. 45):

1. Січень 2010 року

: оскільки працівник не працював з поважної причини (тимчасова непрацездатність) цілий місяць (з 1-го до 1-го числа), то цей місяць виключають з розрахункового періоду, а суму нарахованих лікарняних не враховують при розрахунку середнього заробітку.

2. Відпускні

включаються в повному обсязі до розрахунку середньої зарплати.

3. Премія разового характеру в листопаді 2009 року

включаються до розрахунку середньої зарплати в повному обсязі. У лютому 2010 року така премія при розрахунку середнього заробітку враховується частково — пропорційно відпрацьованим робочим дням:

500 грн. : 20 р. дн. х 15 р. дн. =

375 грн.

Премія разового характеру в січні 2010 року не включається до розрахунку, оскільки цей місяць не включається до розрахункового періоду, бо його повністю не відпрацьовано з поважної причини (увесь місяць працівник хворів).

4.

Календарні дні хвороби (поважна причина) виключаються з календарних днів розрахункового періоду. Лікарняні не враховуються при розрахунку середнього заробітку.

 

Приклад 5

. Сергієнко Іван Іванович (ідентифікаційний номер — 2223334445), який не перебуває з підприємством у трудових відносинах, надавав підприємству послуги за ЦП-договорами. Оплата за надані послуги здійснювалася після закінчення строку договору. У березні 2010 року громадянин звернувся на підприємство за Довідкою у зв'язку з реєстрацією в центрі зайнятості як безробітного.

Дані про нараховану винагороду за розрахунковий період наведено в табл. 4 на с. 44, а заповнену на підставі цих даних

Довідку — на рис. 2 (с. 46).

 

Пояснення до заповнення

Довідки (рис. 2 на с. 46):

1. За загальним правилом, розрахунковим періодом є останні 6 місяців перед зверненням фізичної особи до центру зайнятості для реєстрації як безробітного. Проте оскільки протягом січня фізична особа не виконувала роботи (послуги) за ЦП-договорами, такий місяць на підставі

третього абзацу п. 17 Порядку № 1266 не враховується при розрахунку середньої зарплати і не вказується в Довідці.

Відповідно до розрахункового періоду буде включено серпень — грудень 2009 року, лютий 2010 року — шість місяців, в яких фізична особа виконувала роботи (надавала послуги) за ЦП-договорами.

2. Оскільки оплата за ЦП-договорами здійснювалася після закінчення строку договору і власне договір тривав понад один календарний місяць, то суму винагороди необхідно розподілити за місяцями відповідно до сплати страхових внесків

пропорційно кількості календарних днів дії договору в місяці (на це вказано у прикладі 3 до п. 17 Порядку № 1266).

3. Незважаючи на те що в розрахунковому періоді ЦП-договори діяли не цілі місяці, при розрахунку середнього заробітку враховуються всі календарні дні такого місяця. Наприклад, у лютому договір укладено з 3 числа. Попри це при розрахунку середнього заробітку враховуються всі календарні дні такого місяця (28 к. дн. у лютому 2010 року). Саме їх відображають у третій графі табличної частини

Довідки. Водночас при розподілі винагороди за місяцями дії ЦП-договору слід урахувати календарні дні дії такого договору (26 к. дн. у лютому 2010 року).

 

Таблиця 4.

Дані про винагороду за ЦП-договорами за серпень 2009 року — березень 2010 року

Місяць, рік

Місяць розрахункового періоду

Строк дії договорів

Кількість календарних днів

Сума виплаченої винагороди, грн.

Внесок до ФБ (2,2 %),
грн.

Розподіл винагороди за місяцями дії договору*, грн.

Винагорода, що враховується для розрахунку середнього заробітку (відображається в Довідці), грн.

дії договору

дії договору, що припадають на місяць

у розрахунковому періоді, що включаються до розрахунку середньої зарплати (відображаються в Довідці)

Серпень 2009 року

Серпень 2009 року

10.08.09 — 30.09.09

52

22

31

5000,00

110,00

2115,38

(5000 : 52 х 22)

2115,38

Вересень 2009 року

Вересень 2009 року

30

30

2884,62

(5000 : 52 х 30)

2884,62

Жовтень 2009 року

Жовтень 2009 року

05.10.09 — 11.12.09

68

27

31

6800,00

149,60

2700,00

(6800 : 68 х 27)

2700,00

Листопад 2009 року

Листопад 2009 року

30

30

3000,00

(6800 : 68 х 30)

3000,00

Грудень 2009 року

Грудень 2009 року

11

31

1100,00

(6800 : 68 х 11)

1100,00

Січень 2010 року

Не включаються до розрах. періоду

Лютий 2010 року

Лютий 2010 року

03.02.10 — 19.03.10

45

26

28

5300,00

116,60

3062,22

(5300 : 45 х 26)

3062,22

Березень 2010 року

Не включаються до розрах. періоду

19

2237,78

(5300 : 45 х 19)

Разом

Х

165

165

181

17100,00

376,20

17100,00

14862,22

Середньоденна зарплата

82,11

(14862,22 : 181)

 

Документи статті

Закон № 1533

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.

Порядок № 307

— Порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затверджений наказом Мінпраці від 20.11.2000 р. № 307.

Порядок № 1266

— Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266.

Постанова № 1332

— постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266» від 08.12.09 р. № 1332.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Порядок № 60/62

— Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, затверджений спільним наказом Мінпраці та ДПАУ від 13.02.09 р. № 60/62 і постановою правління ПФУ від 13.02.09 р. № 7-1.

 

img 1

Рис. 1.

Заповнення Довідки про нараховану зарплату (до прикладу 4)

 

img 2

Рис. 2.

Заповнення Довідки про винагороди за ЦП-договорами (до прикладу 5)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі