Теми статей
Обрати теми

Якщо неправильно оприбутковано виробничу лінію, унесену до статутного фонду

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Якщо неправильно оприбутковано виробничу лінію, унесену до статутного фонду

 

Підприємство у вересні 2008 року отримало внесок до статутного фонду від учасника — юридичної особи у вигляді виробничої лінії. Факт приймання-передачі внеску підтверджують два документи — видаткова накладна та акт оцінки і приймання-передачі майна (далі — акт). В акті зазначено один об'єкт (виробнича лінія) та наведено його загальну вартість, а у видатковій накладній зазначено перелік об'єктів, що мають окремі інвентарні номери, які входять до складу виробничої лінії. Бухгалтер оприбуткував на баланс об'єкти окремо згідно з видатковою накладною, унаслідок чого частина об'єктів потрапила до складу основних фондів (у податковому обліку — до групи 3), а частина — до складу малоцінних необоронних матеріальних активів (МНМА). У податковому обліку бухгалтер не включив вартість МНМА до складу валових витрат, оскільки дотримується безпечної позиції щодо відображення в податковому обліку внесених до статутного фонду ТМЦ. На МНМА амортизація нараховується в розмірі 100 % при введенні їх в експлуатацію.

Чи можна об'єднати ці об'єкти (основні засоби та МНМА) в один об'єкт і обліковувати як лінію з виробництва продукції, як це зазначено в акті? Чи не призведе ця операція до негативних податкових наслідків?

Підприємство не зобов'язане оприлюднювати фінансову звітність.

(м. Запоріжжя)

 

Почнемо з того, що внесок до статутного фонду оформляється актом приймання-передачі майна, а видаткову накладну, виписану учасником, слід розглядати як додаток до цього акта, де розшифровується, з чого конкретно складається виробнича лінія. Отже, за актами оцінки та приймання-передачі майна підприємство отримує один об'єкт основних фондів — виробничу лінію.

Згідно з п. 4 П(С)БО 7 «Основні засоби» об'єкт основних засобів — це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Як бачимо, виробничу лінію (як відокремлений комплекс предметів) може бути визнано окремим об'єктом основних засобів. Тут же (у п. 4 П(С)БО 7) зазначено: якщо один об'єкт основних засобів складається з частин, що мають різний термін корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку окремим об'єктом основних засобів. Найімовірніше, керуючись саме цією нормою, бухгалтер оприбуткував виробничу лінію не в цілому як один об'єкт, а за окремими її частинами. Виходить, що для цілей бухгалтерського обліку такий попредметний облік виробничої лінії є цілком законним, а от для податкового обліку такий розподіл, на наш погляд, неприпустимий, оскільки за документом, що засвідчує внесення до статутного фонду, підприємство отримало один об'єкт — виробничу лінію. І вартість цього об'єкта в податковому обліку має створити (збільшити) балансову вартість основних фондів групи 3.

Тепер бухгалтер хоче об'єднати оприбутковані об'єкти в один — виробничу лінію. Це потрібно здійснювати через виправлення помилки, сутність якої полягає в неправильній класифікації об'єкта основних фондів.

При виправленні помилки бухгалтеру необхідно перерахувати суму нарахованої амортизації щодо групи 3 основних фондів з моменту отримання внеску до статутного фонду (у податковому обліку — з кварталу, наступного за кварталом оприбуткування виробничої лінії) з урахуванням того, що до неї потрапляє вся вартість виробничої лінії, а не лише окремі її складові частини. Такий перерахунок потрібно зробити в податковому і в бухгалтерському обліку. Слід зауважити, що в цьому випадку від виникнення недоїмки з податку на прибуток при виправленні помилки підприємство врятовує те, що вартість оприбуткованих МНМА не було включено до складу валових витрат при введенні їх в експлуатацію (бухгалтер дотримується обережної позиції щодо відображення у валових витратах унесених до статутного фонду ТМЦ).

Як виправляти помилки, пов'язані з нарахуванням амортизації в податковому обліку, ми зовсім недавно розглядали у статті «Амортизаційні помилки: виправляємо разом» //«БТ», 2009, № 40, с. 22, тому не будемо зараз ще докладно на цьому зупинятися.

Що стосується бухгалтерського обліку, то згідно з п. 4 П(С)БО 6 «Виправлення помилок та зміни у фінансових звітах» виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку). При виправленні помилок, що належать до попередніх періодів, п. 5 П(С) БУ 6 вимагає повторного відображення відповідної порівнянної інформації у фінансовій звітності.

Відповідно до п. 9 Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом МФУ від 29.12.2000 р. № 356 :

— помилки в облікових регістрах за звітний рік, виявлені після запису підсумків облікових регістрів до Головної книги, виправляються способом «сторно» (при цьому складається бухгалтерська довідка). Такий спосіб передбачає, що неправильний запис ліквідується в місяці, в якому виявлено помилку;

— виправлення помилок минулих років оформляється в місяці виявлення помилки бухгалтерською довідкою, в якій наводяться зміст помилки, сума та кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку, якою виправляється помилка. У місяці складання бухгалтерської довідки її дані записуються до відповідного регістру бухгалтерського обліку та Головної книги.

Інакше кажучи, для виправлення помилки в бухобліку та фінансовій звітності необхідно, по-перше, зробити такі коригувальні записи:

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

дебет

кредит

1. Відсторновано оприбуткування та введення в експлуатацію складової частини виробничої лінії (верстата)

152/В*

46

104/В

152/В

2. Відсторновано суму нарахованої на верстат амортизації, що припадає:

— на поточний рік

91

131/В

— на попередні роки

44

131/В

3. Відсторновано надходження та введення в експлуатацію МНМА

153/І

46

112/І

153/І

4. Відсторновано суму нарахованої амортизації на вартість МНМА (100 %)

44

132

5. Відображено оприбуткування та введення в експлуатацію виробничої лінії

152/ВЛ

46

104/ВЛ

152/ВЛ

6. На виробничу лінію нараховано амортизацію в сумі, що припадає:

— на поточний рік

91

131/ВЛ

— на попередні роки

44

131/ВЛ

* Скорочення: В — верстат; І — інструмент; ВЛ — виробнича лінія.

 

Підставою для проведення коригувань є бухгалтерська довідка, в якій викладається сутність помилки та здійснюються записи, якими вона виправляється. До бухгалтерської довідки слід долучити розрахунки щодо виправлення помилки. Крім того, у бухгалтерській довідці слід зазначити номери актів уведення об'єктів основних фондів та МНМА в експлуатацію, що підлягають анулюванню, і номер акта введення в експлуатацію виробничої лінії.

По-друге

, подаючи фінансову звітність за звітні періоди 2010 року, дані за попередній рік (показники «На початок звітного періоду», «За попередній звітний період» тощо) наводять з урахуванням виправлення помилки — так, нібито помилки не було. У Звіті про власний капітал (ф. № 4) за 2010 рік у ряд. 030 відображають помилки, що впливають на величину нерозподіленого прибутку чи непокритого збитку (на це вказував і Мінфін у листі від 13.01.05 р. № 31-04200-20-10/508).

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі