Теми статей
Обрати теми

Помилки у декларації з ПДВ: виправляємо за допомогою уточнюючого розрахунку

Редакція БТ
Стаття

ПОМИЛКИ У ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ:

виправляємо за допомогою уточнюючого розрахунку

 

Від помилок ніхто не застрахований, тим більше, якщо говорити про помилки в податковій звітності. Наприкінці минулого року ми розглядали порядок виправлення помилок у поточній декларації з ПДВ*. На продовження теми про виправлення помилок з ПДВ у сьогоднішній статті розповімо про те, як це зробити за допомогою уточнюючих розрахунків.

Микола ШПАКОВИЧ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

*Див. статтю «Помилки з ПДВ: виправляємо разом через поточну декларацію» // «БТ», 2009, № 50, с. 35.

 

Особливості виправлення помилок через уточнюючий розрахунок

Можливість виправлення помилок передбачена

п. 5.1 Закону № 2181, що дозволяє платнику податків, який виявив помилку в показниках раніше поданої податкової декларації, подати уточнюючий розрахунок (з урахуванням строку давності**). При цьому п. 17.2 Закону № 2181 звільняє платника від відповідальності за заниження податкового зобов'язання, якщо він самостійно виправив помилку до початку перевірки податковим органом і сплатив до бюджету суму недоплати, а також штраф у розмірі 5 % від такої суми.

** У загальному випадку строк давності становить 1095 днів від дня, наступного за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а якщо таку податкову декларацію було подано пізніше — з дня, наступного за останнім днем фактичного подання (п.п. 15.1.1 Закону № 2181). Наприклад, помилку, допущену в декларації за листопад 2009 року (граничний строк подання — 21.12.09 р.), можна виправити не пізніше ніж 20.12.12 р.

Механізм виправлення помилок, допущених у звітності з ПДВ, описано в п. 4.4 Порядку № 166. Залежно від того, за якою формою було подано декларацію з помилковими показниками, для виправлення помилок застосовуються чотири різні форми уточнюючих розрахунків, наведені в додатках 3 — 6 до Порядку № 166 (див. табл. 1).

 

Таблиця 1.

Форми уточнюючих розрахунків

Додаток до Порядку № 166

Декларація, до якої подається

Хто подає таку декларацію

Додаток 3

Податкова декларація з податку на додану вартість (переробного підприємства).

Форму затверджено наказом ДПАУ від 28.04.09 р. № 221

Переробні підприємства, які відповідно до п. 11.21 Закону про ПДВ спрямовують суми ПДВ на виплату дотацій сільгоспвиробникам за продані ними молоко та м'ясо в живій вазі. Подається з квітня (II кварталу) 2009 року

Додаток 4

Податкова декларація з податку на додану вартість (скорочена).

Форму затверджено наказом ДПАУ від 23.10.98 р. № 499, у редакції від 21.01.09 № 8

Суб'єкти спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства (ст. 81 Закону про ПДВ). Подається із січня 2009 року

Додаток 5

Податкова декларація з податку на додану вартість.

Форму затверджено наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166, у редакції наказів від 15.06.05 р. № 213 і від 17.03.08 р. № 159

Звичайні платники ПДВ

Додаток 6

Податкова декларація з податку на додану вартість (скорочена).

Форму затверджено наказом ДПАУ від 23.10.98 р. № 499, у редакції наказів від 15.06.05 р. № 213 і від 17.03.08 р. № 159

Сільгоспвиробники, які застосовували спеціальний режим відповідно до пп. 11.21 і 11.29 Закону про ПДВ. Подавалися по грудень 2008 року

 

Ми не розглядатимемо всі форми уточнюючих розрахунків, а розберемо порядок виправлення помилок у найпопулярнішій формі — декларації з ПДВ, яку подають звичайні платники. Як видно з табл. 1, для виправлення помилок у такій декларації застосовується

додаток 5 до Порядку № 166 Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі — УР).

Слід звернути увагу на основні правила виправлення помилок за допомогою

УР, описані в п. 4.4 Порядку № 166.

1. Одним

УР можна виправити помилки тільки однієї помилкової декларації. Це означає: якщо виявлено помилки, наприклад, у двох деклараціях (за серпень та вересень), то одночасно виправити такі помилки в одному УР не можна. Слід подати два УР, окремо щодо кожного помилкового періоду. Водночас, якщо виявлено відразу кілька помилок в одній з раніше поданих декларацій, то виправити їх можна в одному УР.

2. За допомогою

УР не може бути зменшено суму податкових зобов'язань, яку не було сплачено до бюджету в попередніх звітних (податкових) періодах у зв'язку з її списанням як безнадійного податкового боргу.

3. Якщо виправляється помилка в рядку декларації, до якої подавався додаток, то відповідний додаток (із виправленими помилками) має бути подано разом з

УР.

Такі основні правила, перейдемо до нюансів.

 

Порядок заповнення УР

У шапці

УР наводиться така сама інформація, як і у формі декларації. Слід звернути увагу, що в полі 02 вказується звітний податковий період, в якому УР подається до податкового органу, а в полі 03 — звітний період, в якому було допущено помилку.

До

рядка 1 УР (підрядки 1.1 — 1.8) переносяться дані розділу III помилкової декларації. Якщо в такій помилковій декларації було заявлено суму бюджетного відшкодування (дані рядка 25.1 або 25.2), то в підрядку 1.9 слід проставити суму фактично отриманого бюджетного відшкодування (на розрахунковий рахунок або в рахунок зобов'язань майбутніх періодів). Зверніть увагу: якщо суму бюджетного відшкодування було заявлено помилково, то виходячи з даних саме підрядка 1.9 має розраховуватися сума штрафних санкцій.

У

рядках 2 і 3 відображаються суми уточнення податкових зобов'язань та податкового кредиту відповідно. Якщо в підрядку 2.1 або 3.1 немає коду рядка, в якому допущено помилку, то його слід дописати в будь-якій із вільних комірок. Що стосується показників колонок А і Б декларації, то вказуються суми помилки («дельта»), а не уточнені (абсолютні) показники помилкового рядка. При цьому невраховані суми відображаються зі знаком «+», а надміру задекларовані — зі знаком «-».

Якщо коригуються суми податкових зобов'язань з ПДВ, відстрочені за допомогою податкових векселів (дані рядка 19.1 або 19.2 декларації), то заповнюється

рядок 4 УР за таким же принципом, як і дані рядків 2 і 3.

У

рядку 5 підбивається загальний підсумок щодо всіх помилок, виправлених у рядках 2, 3 і 4.

У рядку 6

наводиться сума помилки (яка показує, на скільки після виправлення помилки необхідно збільшити/зменшити значення рядків 20 — 27 помилкової декларації) або відображаються помилки, допущені безпосередньо в цих рядках помилкової декларації. Хоча форма УР не передбачає використання при заповненні цього рядка знаків «+» і «-», на наш погляд, знак «-» необхідно проставляти перед від’ємними показниками.

У рядку 7

відображаються правильні (виправлені) значення рядків 20 — 27 декларації (тобто відображаються такі значення, начебто в декларації не було допущено помилок).

У рядку 8

показується, як вплинули (вплинуть) допущені помилки на розрахунки з бюджетом. Дані рядків 8.1 — 8.4 і 8.7 — 8.10 є підставою для відображення в особовому рахунку платника, а дані рядків 8.5 і 8.6 платнику слід ураховувати при складанні декларацій з ПДВ.

У рядку 9

указується сума штрафу, самостійно нарахованого платником виходячи із суми недоплати до бюджету у зв'язку з допущеною помилкою. Докладніше про те, в яких випадках цей рядок буде заповнено, розповімо в наступному розділі статті.

 

Якщо помилка призвела до недоплати

Згідно з

п. 17.2 Закону № 2181 платник податків, який виявив факт заниження податкового зобов’язання* попередніх періодів, повинен:

— сплатити (

до подання УР) суму такої недоплати і штраф у розмірі 5 % від такої суми;

— надіслати до податкового органу

УР.

* Під податковим зобов'язанням розуміється зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку і строки, визначені Законом № 2181 чи іншими законами України (п. 1.2 Закону № 2181).

Звертаємо увагу: сплатити суму недоплати та 5 % штрафу необхідно саме до подання УР. Справа в тому, що показники УР потрапляють до особового рахунка платника в день його подання (10-денний строк на сплату не надається). Про це свідчить п. 1 розділу II Методичних рекомендацій щодо ведення обліку ПДВ (лист ДПАУ від 08.08.05 р. № 15655/7/19-2117). Тому якщо на дату подання УР суми недоплати і самоштрафу не було перераховано (немає переплати), то такі суми розцінюватимуться як податковий борг. На це вказувала ДПАУ в листі від 15.01.04 р. № 560/7/11-1117.

Безумовно,

якщо по особовому рахунку платника значиться переплата (надміру сплачені суми) в розмірі не менше суми, яку потрібно сплатити за результатами виправлення помилки (тобто не менше суми недоплати і штрафу), то сплачувати до бюджету нічого не потрібно. Однак слід пам'ятати, що наявність переплати не звільняє від штрафу: таку переплату буде зараховано в погашення суми, нарахованої за УР. Для цього достатньо, щоб по особовому рахунку платника податків податківці здійснили відповідний взаємозалік, у результаті якого сума переплати з податку зменшиться. Для проведення такого заліку бажано разом з УР подати до податкового органу заяву про зарахування наявної переплати в рахунок сплати недоплати і 5 % штрафу.

 

Коли 5 % штраф не нараховується

При виправленні помилок у звітності з ПДВ 5 % штраф нараховується не завжди, а тільки за наявності недоплати до бюджету, під якою мається на увазі сума заниженого податкового зобов'язання.

По-перше

, недоплати не буде, якщо внаслідок помилки було завищено податкове зобов'язання. При виправленні такої помилки виникає переплата до бюджету.

По-друге

, збільшення податкових зобов'язань або зменшення податкового кредиту в помилковій декларації не призведе до недоплати, якщо за такою декларацією було задеклароване від’ємне значення. Якщо розмір помилки перевищує таке від’ємне значення, то недоплата виникне тільки на різницю.

Наприклад, у декларації з ПДВ за січень 2010 року в рядках 18.2, 21 і 22.2 було зазначено суму 1000 грн. У лютому 2010 року виявлено помилку в декларації за січень, унаслідок якої суму податкового кредиту завищено на 1200 грн. Якщо декларацію за лютий ще не подано (від’ємне значення січня ще не зменшило податкове зобов'язання лютого), то недоплата становитиме 200 грн. (1200 - 1000). Виправляючи таку помилку через

УР, слід нарахувати 5 % штраф на суму 200 грн. Розмір такого штрафу дорівнюватиме 10 грн. (200 х 5 %).

Якщо в результаті виявленої помилки

зменшується сума, заявлена до відшкодування (але яку при цьому ще не відшкодовано з бюджету платнику податків) (п. 8 Інструкції № 110), також немає підстав для нарахування штрафу. У ситуації, коли заявлену до відшкодування суму відшкодовано платнику податків частково, 5 % штраф нараховуватиметься, але вже не від загальної суми виправлення помилки, а виходячи із суми отриманого платником податків відшкодування.

При цьому майте на увазі, що

самостійне виправлення помилки через УР дозволяє платнику податків уникнути адміністративної відповідальності (п. 17.2 Закону № 2181).

 

Якщо помилка — у «довідкових» показниках

Серед виявлених помилок можуть бути такі, що не вплинули ні на податкове зобов'язання, ні на податковий кредит і врешті-решт не зачіпають розрахунки з бюджетом з ПДВ. Це, наприклад, помилки, допущені при заповненні рядків 2 — 5, 10.2, 11 декларації. Якщо такі помилки не призводять до арифметичних помилок у декларації, то податківці можуть їх виявити лише під час перевірки.

Хоча в такому разі інтереси бюджету не постраждали, посадовим особам підприємства може загрожувати адміністративна відповідальність за порушення порядку ведення податкового обліку згідно зі

ст. 1631 КУпАП. Розмір штрафу, передбаченого цією статтею, становить від 85 до 170 грн. (при повторному порушенні протягом року — від 170 до 255 грн.). Тому такі помилки все-таки краще виправити самостійно, подавши до податкової інспекції УР, в якому рядки 8 і 9 не буде заповнено.

 

Додатки до УР

Якщо виявлено помилку, допущену в рядку декларації, показники якого розшифровуються в додатку, то зрозуміло, що в такому додатку наведено помилкову інформацію. Наприклад, якщо помилково було занижено податкові зобов'язання в рядку 1 декларації (не відображено якусь операцію), то таку операцію не відображено і в

Розшифровці податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5). Тому, виправляючи помилку в декларації, слід виправити й помилки в додатку 5. У такому разі разом з УР подається і відповідний додаток до помилкового рядка декларації, в якому повинні міститись уточнені (виправлені) показники.

Можливі випадки, коли разом з декларацією додаток не подавався (у рядку, в якому допущено помилку, стояло прокреслення). Якщо в результаті

виправлення помилки такий рядок заповнюється, то разом з УР має бути подано відповідний додаток.

Наприклад

, якщо після виправлення помилки в УР виявляється заповненим рядок 24 декларації, то разом з УР платник має подати додаток 2 до декларації (Довідку про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду), незважаючи на те що такий додаток з помилковою декларацією не подавався.

Зверніть увагу: до 30.03.08 р. чинних на сьогодні форм додатків 2 і 5 до декларації не було, та й інші додатки з цієї дати викладено в новій редакції. Однак ДПАУ в

листі від 14.06.08 р. № 6912/5/16-1516 роз'яснила, що при виправленні помилок, допущених у звітності з ПДВ, поданій до 30.03.08 р. разом з УР потрібно подавати додатки за формою, що є чинною на момент уточнення (виправлення помилки).

Тому, виправляючи показники податкових зобов'язань чи податкового кредиту в декларації за більш ранні періоди, ніж березень 2008 року (I квартал 2008 року), потрібно подавати і додаток 5, в якому слід розшифрувати уточнюваний показник на суму помилки. І це незважаючи на те, що разом з декларацією з ПДВ за більш ранній період, ніж березень 2008 року (I квартал 2008 року), такий додаток не подавався.

У табл. 2 наведемо додатки, які слід подавати при заповненні відповідних рядків декларації з ПДВ, отже, і при уточненні показників у цих рядках.

Якщо ж здійснюється виправлення показників рядків декларації, які не були пов'язані з додатками, то в такому разі

УР подається без додатків.

 

Таблиця 2.

Рядки декларації з ПДВ, до яких подаються додатки

Додаток до декларації з ПДВ

Рядки декларації з ПДВ

Додаток 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість»

Ряд. 8, 16

Додаток 2 «Довідка щодо залишку суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду»

Ряд. 24* (за умови, якщо платник податків має право на бюджетне відшкодування згідно з п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ)

Додаток 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування»

Додаток 4 «Заява про повернення суми бюджетного відшкодування»

Додаток 5 «Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів»

Ряд. 1, 10.1, 10.2, 14

* Якщо права на бюджетне відшкодування немає, то подають лише додаток 2. Якщо платник не заявляє суму до відшкодування на поточний рахунок, то подаються тільки додатки 2 і 3.

 

Виправлення помилок, допущених у додатках

Потрібно згадати про ситуацію, коли декларацію подано з правильними показниками, а помилку допущено в додатку. Хоча така помилка не впливає на суму задекларованого податкового зобов'язання, податківці, виявивши таку помилку, можуть розцінити її як порушення порядку ведення податкового обліку. Виправляти такого роду помилки слід у загальному порядку шляхом подання

УР, до якого долучається відповідний додаток з виправленими показниками.

Інколи податківці рекомендують подавати такий

УР з прокресленнями у вартісних показниках, хоча, на наш погляд, якщо чітко дотримуватися форми УР, то в ньому слід заповнити рядки 1.1 — 1.9 (показники рядків 20 — 27 декларації, додаток до якої виправляється) і повторити їх у рядках 7.1 — 7.9, а в інших вартісних показниках дійсно потрібно поставити прокреслення.

У кінці такого

УР потрібно вказати номер рядка, до якого було подано додаток з помилкою, і долучити новий додаток (за формою, що діє на момент виправлення) з відміткою в полі «Уточнюючий» (у додатках 1 і 4 такого поля немає) та правильними показниками.

Напевно, у цій групі помилок найпоширенішою є помилка в індивідуальному податковому номері (ІПН) постачальника чи покупця, допущена в додатку 5 до декларації. Розглянемо порядок виправлення таких помилок докладніше.

ДПАУ в

листі від 19.05.08 р. № 10061/7/16-1417* рекомендувала виправляти такі помилки методом коригувань (такий метод застосовується при виправленні помилок у формі № 1ДФ), сутність якого полягає в такому:

1. Помилковий запис із неправильним ІПН сторнується — вартісні показники вказуються зі знаком «-».

2. Додається правильний запис із правильним ІПН постачальника (включаючи правильні вартісні показники).

3. Зазначається нульова сума в підсумковому рядку

«Усього за місяць (квартал)».

* Див. ком. «Як виправити помилки, допущені при заповненні Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» // «БТ», 2008, № 24, с. 6.

А от якщо виправляються помилки, допущені у вартісних показниках (в обсязі поставки, у сумі ПДВ), то в додатку 5 до УР необхідно вказувати лише суму уточнень, тобто суму різниці між правильними та помилковими (задекларованими) показниками. При цьому в разі неповного декларування вартісних показників суми уточнень у додатку 5 слід відображати зі знаком «+», а надміру задекларовані суми — зі знаком «-».

 

Особливості заповнення Реєстру податкових накладних

Нагадаємо, що з 01.01.10 р. почали діяти нова форма

Реєстру отриманих та виданих податкових накладних (далі — Реєстр), а також оновлений Порядок № 244 (див. «Тему тижня» «Новий реєстр податкових накладних» // «БТ», 2010, № 1 — 2, с. 53). У зв'язку з цим слід звернути увагу на нові особливості заповнення Реєстру в разі подання УР.

Так, у

пп. 9.5 і 11.2 Порядку № 244 передбачено: якщо дані документа, відображеного в Реєстрі, уключаються до УР, то у графі 5 Розділу I або у графі 4 Розділу II до літерного позначення виду такого документа додається літера «У».

Наприклад, «ПН» — податкова накладна, «ПНУ» — податкова накладна, включена до

УР; «РК» — розрахунок коригування до податкової накладної, «РКУ» — розрахунок коригування до податкової накладної, уключений до УР.

Дані всіх документів, уключених до

УР протягом місяця (з ознакою «У» у графі «Вид документа»), включаються до загального підсумку за місяць (рядок «Усього за місяць») та виділяються в окремому рядку «З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період» Реєстру.

Зверніть увагу: документи, на підставі яких виправляються помилки за допомогою коригувальних рядків декларації 8 і 16 (несвоєчасно відображені податкові накладні, розрахунки коригування до податкової накладної тощо), відображаються в загальному порядку (без присвоєння виду такого документа ознаки «У»), і дані таких документів не включаються до рядка «

З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період».

Далі на конкретних прикладах розглянемо порядок виправлення деяких помилок за допомогою

УР.

 

Приклади

Приклад 1 (занижено податкові зобов'язання перед бюджетом).

У лютому 2010 року підприємство самостійно виявило помилки, допущені в декларації з ПДВ за грудень 2009 року:

1) не відображено в рядку 1 суму податкових зобов'язань з ПДВ 500 грн. («загубилися» дані податкової накладної від 08.12.09 р. № 625, яку не було включено до Реєстру);

2) не відображено об'єми поставки за експортною операцією (ВМД від 15.12.09 р. № 0066), базу оподаткування занижено на 700 грн.;

3) ПДВ щодо товарів, придбаних для використання у звільнених операціях (податкова накладна від 28.12.09 р. № 385), уключено до податкового кредиту (по рядку 10.1 завищено показник графи А на 1000 грн., а графи Б — на 200 грн.). Відповідно занижено обсяг придбання за звільненими операціями на суму 1000 грн. (графа А рядка 10.2);

4) не відображено в рядку 10.1 суму податкового кредиту за податковою накладною від 29.12.09 р. № 267, база оподаткування в якій склала 2100 грн., а сума ПДВ — 420 грн. (податкову накладну не було відображено в Реєстрі).

У розділі III декларації за грудень 2009 року було заповнено рядки 20 і 27 (сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, склала 1300 грн.).

У лютому 2010 року здійснено такі операції:

1) придбано товар на суму 48000 грн., у тому числі ПДВ — 8000 грн. (податкова накладна від 11.02.10 р. № 28);

2) виписано податкову накладну від 15.02.10 р. № 16 на суму 60000 грн., у тому числі ПДВ — 10000 грн.;

3) складено розрахунок коригування від 19.02.10 р. № 1/630 до податкової накладної від 25.12.09 р. № 630 (дані якого буде включено до декларації за лютий), в якому базу оподаткування збільшено на суму 250 грн., а суму ПДВ — на 50 грн.

Фрагмент

УР для виправлення зазначених помилок наведено на рис. 1 (с. 21).

Разом з таким

УР необхідно подати додаток 5 з розшифровкою допущених помилок, фрагмент якого показано на рис. 2. (с. 21).

Фрагмент заповненого

Реєстру за лютий 2010 року наведено на рис. 3 (с. 22).

Приклад 2 (занижено податковий кредит)

. Підприємство у лютому 2010 року самостійно виявило помилку в декларації з ПДВ за грудень 2009 року — занижено податковий кредит на суму 700 грн. (не враховано податкову накладну, в якій обсяг поставки без ПДВ — 3500 грн., ПДВ — 700 грн.). У помилковій декларації за грудень було заповнено такі показники в розділі III:

— рядок 20 — 500 грн.;

— рядок 23 — 300 грн.;

— рядок 23.1 — 300 грн.;

— рядок 27 — 200 грн.

У результаті виправлення такої помилки виявиться заповненим рядок 24 декларації, тому, крім додатка 5 (якщо заниження податкового кредиту пов'язане з показниками рядка 10.1), разом з

УР потрібно буде подати додатки 2 і 3. У таких додатках потрібно вказати суми коригувань помилкових показників («дельти»).

Припустимо, що частина від’ємного значення попереднього періоду (показник рядка 23.1), яку підприємство може отримати як бюджетне відшкодування, становить 220 грн. (таку частину сплачено постачальникам). Підприємство прийняло рішення отримати бюджетне відшкодування такої суми в рахунок зменшення податкових зобов'язань з ПДВ наступних податкових періодів (рядок 25.2 декларації).

Фрагмент

УР для виправлення зазначених помилок наведено на рис. 4 (с. 27).

Зверніть увагу, що в рядку 8.5

УР зазначено суму виправлених показників рядка 22.2 (200 грн.) і рядка 26 (80 грн.) помилкової декларації. Показник рядка 8.5 УР необхідно включити до складу податкового кредиту (рядок 23.4) декларації з ПДВ за наступний податковий період після подання УР — у декларації за березень 2010 року.

Безумовно, різних ситуацій багато і розглянути всі можливі варіанти в межах однієї статті дуже складно. Головне — зрозуміти загальні принципи виправлення помилок, а як виправити конкретну помилку — справа техніки. Якщо у вас виникла нестандартна ситуація і ви сумніваєтеся, як у ній діяти, напишіть до нашої редакції, і ми обов'язково розглянемо ваше запитання на сторінках нашої газети.

 

Документи статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Порядок № 166

— Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Порядок № 244

— Порядок ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 30.06.05 р. № 244 (див. додаток «Документи» // «БТ», 2009, № 48, с. 21).

 

 

01

Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок

<…>

грн.

Код рядка

Показники

Загальна сума

1

2

3

1

Сума звітного періоду, в якому виявлена помилка (за кодами рядків декларації):

х

1.1

код

20

21

22

22.1

1.2

сума ПДВ

1300

<…>

1.7

код

25.1

25.2

26

27

1.8

сума ПДВ

**

**

1300

<…>

2

Суми податкових зобов'язань, що не враховані (+) або зайво враховані (-) у декларації звітного періоду, за який виправляються помилки, у тому числі за кодами рядків декларації, в якій було допущено помилки1:

+500

2.1

код

1

2.1

2.2

3

4

5

6

2.2

колонка А (±)

+ 2500

+700

+3200

2.3

колонка Б (±)

+500

3

Суми податкового кредиту, що не враховані (+) або зайво враховані (-) у декларації звітного періоду, за який виправляються помилки, у тому числі за кодами рядків декларації, в якій було допущено помилки1:

+220

3.1

код

10.1

12.1

12.2

10.2

3.2

колонка А (±)

+1100

+1000

3.3

колонка Б (±)

+220

4

Вексельна форма відстрочення сплати податку при імпорті товарів (п. 11.5 ст. 11 Закону):

4.1

код

19.1

19.2

4.2

сума ПДВ (±)

5

Загальна сума помилки (±) (рядок 2 - рядок 3 + рядок 4 /- чи +/)

+280

6

Уточнення показників рядків 20 — 26 декларації:

х

6.1

код

20

21

22

22.1

6.2

сума ПДВ

280

<…>

6.7

код

25.1

25.2

26

27

6.8

сума ПДВ

**

**

280

<…>

7

Уточнена сума звітного періоду, в якому виявлена помилка (з урахуванням виправлення помилки, за кодами рядків декларації):

х

7.1

код

20

21

22

22.1

7.2

сума ПДВ

1580

<…>

7.7

код

25.1

25.2

26

27

7.8

сума ПДВ

**

**

1580

<…>

8

Розрахунки у зв'язку з виправленням помилки:

8.1

збільшення суми, яка підлягала сплаті до бюджету

(+) 280

<…>

9

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв'язку з виправленням помилки

14

<…>

До розрахунку додаються додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників поданої раніше декларації, у якій платником самостійно виявлено помилки (зазначити номери рядків декларації):

1

10.1

 

 

 

 

 

 

 

 


Рис. 1. Фрагмент УР з виправленими помилками, що призвели до недоплати

 

 

01

Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів

011

 

Звітний

012

 

Звітний новий

013

Х

Уточнюючий

<…>

Розділ I. Податкові зобов'язання

грн.

№ з/п

Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)

Обсяг поставки (без ПДВ)

Сума ПДВ

1

2

3

4

1

123456789000

2500

500

<…>

Усього за місяць (квартал) (рядок 1 декларації), в тому числі:

2500

500

<…>

Розділ II. Податковий кредит

грн.

№ з/п

Постачальник (індивідуальний податковий номер)

Період* виписки податкових накладних, інших документів, що дають право на податковий кредит

Обсяг поставки (без ПДВ)

Сума ПДВ

1

2

3

4

5

Операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту

1

123456789011

12.2009

-1000

-200

2

123456789012

12.2009

2100

420

3

Усього за місяць (квартал) (рядок 10.1 декларації), в тому числі:

1100

220

<…>

Операції з придбання з ПДВ, які не надають права формування податкового кредиту

1

123456789011

12.2009

1000

200

<…>

Усього за місяць (квартал) (рядки 10.2 + 14 декларації):

1000

200

Рис. 2.

Фрагмент додатка 5 до УР з виправленими помилками в показниках податкових зобов’язань і податкового кредиту

 

 

Реєстр отриманих та виданих податкових накладних

<…>

Розділ I. Отримані податкові накладні

№ з/п

Податкова накладна, розрахунок коригування до податкової накладної, ВМД, товарний (касовий) чек, транспортний квиток, готельний рахунок, рахунок за послуги зв'язку, рахунок за послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, заява відповідно до підпункту 7.2.6 пункту 7.2 статті 7 Закону тощо

Загальна сума, включаючи ПДВ

Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження), імпорт товарів (послуг, включаючи одержання від нерезидента):

дата отримання

дата виписки

номер

вид документа

постачальник

з метою їх використання у межах господарської діяльності для здійснення операцій, які:

які не призначаються для їх використання у господарській діяльності

для поставки послуг за межами митної території України або послуг, місце поставки яких визначається відповідно до підпункту «д» пункту 6.5 статті 6 Закону за межами митної території України

найменування (П. І. Б. — для фізичної особи)

індивідуальний податковий номер

Підлягають оподаткуванню за ставкою 20 %, 0 %

звільнені від оподаткування, не є об'єктами оподаткування

вартість без ПДВ

сума ПДВ

вартість без ПДВ

сума ПДВ

вартість без ПДВ

сума ПДВ

вартість без ПДВ

сума ПДВ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

1

11.02.10

09.02.10

28

ПН

ТОВ «ААА»

123456789013

48000

40000

8000

2

28.12.09

28.12.09

385

ПНУ

ПП «БББ»

123456789011

-1000

-200

1000

200

3

29.12.09

29.12.09

267

ПНУ

ТОВ «ВВВ»

123456789012

2520

2100

420

Усього за місяць

50520

41100

8220

1000

200

З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період

2520

1100

220

1000

200

Розділ II. Видані податкові накладні

№ з/п

Податкова накладна, розрахунок коригування до податкової накладної, ВМД, податкова накладна за щоденними підсумками операцій, податкова накладна, виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною

Загальна сума поставки, включаючи ПДВ

Поставка товарів (послуг) та послуги, надані нерезидентом на митній території України, які:

Експорт товарів та супутніх такому експорту послуг (база оподаткування)

дата виписки

номер

вид документа

платник податку — покупець

підлягають оподаткуванню за ставкою

звільнені від оподаткування, не є об'єктами оподаткування (сума поставки)

найменування (П. І. Б. — для фізичної особи)

індивідуальний податковий номер

20 %

0 %

база оподаткування

сума ПДВ

база оподаткування

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

08.12.09

625

ПНУ

ТОВ «ГГГ»

123456789000

3000

2500

500

2

15.12.09

0066

ВМДУ

ПП «МММ», Литва

Х

700

700

3

15.02.10

16

ПН

ТОВ «ДДД»

123456789014

60000

50000

10000

4

19.02.10

1/630

РК

ТОВ «ЕЕЕ»

123456789015

+300

+250

+50

Усього за місяць

64000

52750

10550

700

З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період

3700

2500

500

700

<…>

Рис. 3. Відображення помилок, виправлених за допомогою УР, у Реєстрі

 

 

01

Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість
у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок

<…>

грн.

Код рядка

Показники

Загальна сума

1

2

3

1

Сума звітного періоду, в якому виявлена помилка (за кодами рядків декларації):

х

1.1

код

20

21

22

22.1

1.2

сума ПДВ

500

1.3

код

22.2

23

23.1

23.2

1.4

сума ПДВ

300

300

1.5

код

23.3

23.4

24

25

1.6

сума ПДВ

1.7

код

25.1

25.2

26

27

1.8

сума ПДВ

**

**

200

1.9

** з цієї суми відшкодовано

<…>

3

Суми податкового кредиту, що не враховані (+) або зайво враховані (-) у декларації звітного періоду, за який виправляються помилки, у тому числі за кодами рядків декларації, в якій було допущено помилки1:

+700

3.1

код

10.1

12.1

12.2

3.2

колонка А (±)

+3500

3.3

колонка Б (±)

+700

<…>

5

Загальна сума помилки (±) (рядок 2 - рядок 3 + рядок 4 /- чи +/)

-700

6

Уточнення показників рядків 20 — 26 декларації:

х

6.1

код

20

21

22

22.1

6.2

сума ПДВ

-500

200

6.3

код

22.2

23

23.1

23.2

6.4

сума ПДВ

200

6.5

код

23.3

23.4

24

25

6.6

сума ПДВ

300

220

6.7

код

25.1

25.2

26

27

6.8

сума ПДВ

**

220

80

-200

6.9

** з цієї суми відшкодовано

7

Уточнена сума звітного періоду, в якому виявлена помилка (з урахуванням виправлення помилки, за кодами рядків декларації):

х

7.1

код

20

21

22

22.1

7.2

сума ПДВ

200

7.3

код

22.2

23

23.1

23.2

7.4

сума ПДВ

200

300

300

7.5

код

23.3

23.4

24

25

7.6

сума ПДВ

300

220

7.7

код

25.1

25.2

26

27

7.8

сума ПДВ

**

220

80

7.9

** з цієї суми відшкодовано

8

Розрахунки у зв'язку з виправленням помилки:

 

8.1

збільшення суми, яка підлягала сплаті до бюджету

(+)

8.2

зменшення суми, яка підлягала сплаті до бюджету

(-) 200

8.3

збільшення суми від'ємного значення, зарахованого у зменшення суми податкового боргу з ПДВ

8.4

зменшення суми від'ємного значення, зарахованого у зменшення суми податкового боргу з ПДВ

8.5

збільшення суми, що підлягала зарахуванню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (значення цього рядка переноситься до рядка 23.4 податкової декларації наступного звітного періоду2)

280

8.6

зменшення суми, що підлягала зарахуванню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (значення цього рядка переноситься до рядка 23.4 податкової декларації наступного звітного періоду2)

8.7

збільшення суми, що підлягала бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку

8.8

зменшення суми, що підлягала бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку

8.9

збільшення суми, що підлягала бюджетному відшкодуванню у зменшення податкових зобов'язань з ПДВ наступних податкових періодів

220

8.10

зменшення суми, що підлягала бюджетному відшкодуванню у зменшення податкових зобов'язань з ПДВ наступних податкових періодів

9

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв'язку з виправленням помилки

<…>

До розрахунку додаються додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників поданої раніше декларації, у якій платником самостійно виявлено помилки (зазначити номери рядків декларації):

10.1

24

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 4. Фрагмент УР з виправленими помилками в сумі бюджетного відшкодування

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі