Теми статей
Обрати теми

При роздрібній торгівлі алкоголем на бар і магазин, що знаходяться в одному приміщенні, достатньо оформити одну ліцензію, а плата за неї справляється з кожного РРО

Редакція БТ
Відповідь на запитання

При роздрібній торгівлі алкоголем на бар і магазин, що знаходяться
в одному приміщенні, достатньо оформити одну ліцензію,
а плата за неї справляється з кожного РРО

 

Підприємство планує відкрити бар і магазин, де буде здійснювати роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Чи достатньо однієї ліцензії на торгівлю алкогольними напоями, якщо бар і магазин знаходитимуться в одному приміщенні, але кожен підрозділ матиме свій реєстратор розрахункових операцій?

(м. Київ)

 

Нагадаємо, що ліцензування торгівлі алкогольними напоями здійснюється відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР (далі — Закон про алкоголь). Так у ст. 15 Закону про алкоголь вказано, що роздрібна торгівля алкогольними напоями може здійснюватися суб'єктами підприємницької діяльності всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій. Ліцензія на роздрібну торгівлю алкоголем видається на 1 рік.

Кількість ліцензій

, які потрібно придбати підприємству, що планує займатися роздрібною торгівлею алкогольними напоями, безпосередньо залежить від кількості місць торгівлі в такого підприємства.

Під

місцем торгівлі у Законі про алкоголь розуміють місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговельному приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для алкогольних напоїв — торговельною площею не менше 20 кв. м, обладнане електронними контрольно-касовими апаратами (незалежно від їх кількості) або де є товарно-касові книги (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів. Тобто місце торгівлі — це одне приміщення (будова).

Отже, якщо бар і магазин знаходяться в одному торговельному приміщенні площею не менше 20 кв. м, то вони являються одним місцем торгівлі. А тому на такий бар та магазин

достатньо оформити одну ліцензію (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 20, с. 54).

При цьому варто звернути увагу, що щорічна плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями на сьогодні становить

8000 грн. на кожний окремий зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться в місці торгівлі, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що розташовані у межах території міст, — 500 грн. на кожний окремий зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться в місці торгівлі. Тобто фактично розмір плати за ліцензію залежить від кількості РРО, що використовуються для продажу алкогольних напоїв в одному місці торгівлі.

Отже, якщо суб’єкт підприємницької діяльності планує здійснювати торгівлю алкогольними напоями у барі та магазині, які знаходяться в одному місці торгівлі та матиме в кожному підрозділі окремий РРО, то отримувати

ліцензію йому потрібно одну. А розмір плати за таку ліцензію залежатиме від кількості РРО, що використовуються при торгівлі алкоголем (ці РРО мають бути внесені до ліцензії). У вашому випадку розмір щорічної плати буде складати 16000 грн. (8000 грн. на кожний РРО).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі