Теми статей
Обрати теми

Про надання податкових та інших роз'яснень

Редакція БТ
Постанова від 27.01.2010 р. № 86

ПОДАТКОВІ РОЗ’ЯСНЕННЯ:

Кабмін наводить лад

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.01.10 р. № 86

«Про надання податкових та інших роз'яснень»

 

Постанову КМУ

, що коментується, спрямовано на «наведення ладу» у сфері видання податкових та інших роз'яснень контролюючих органів. Зокрема, Кабмін приписав надавати податкові роз'яснення та роз'яснення з питань загальнообов'язкового державного соціального страхування платникам податків, зборів (обов'язкових платежів), іншим заінтересованим особам щодо офіційного розуміння окремих положень законодавства виключно у вигляді узагальнюючих податкових роз'яснень та роз'яснень інших органів, визначених ст. 2 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181), із затвердженням їх наказами відповідних контролюючих органів. Крім того, протягом 3 місяців усі раніше надані роз'яснення має бути приведено у відповідність до постанови, що коментується.

Нагадаємо, що звільнення від відповідальності платнику податків дають лише податкові роз'яснення, надані цьому платнику, а також узагальнюючі податкові роз'яснення (

абзац «д» п.п. 4.4.2 Закону № 2181).

Як відомо, згідно з

абзацом «а» п.п. 4.4.2 Закону № 2181 роз'яснення окремих положень податкового законодавства надаються контролюючими органами в порядку, визначеному відповідним центральним (керівним) органом контролюючого органу. Згідно ж із п. 1.8 Порядку надання роз'яснень окремих положень податкового законодавства, затвердженого наказом ДПАУ від 12.04.2003 р. № 176 (далі — Порядок № 176), узагальнюючі податкові роз'яснення надаються ДПАУ та затверджуються її наказом.

Водночас останнім часом повсюдного поширення набула практика видання податківцями так званих узагальнюючих (оглядових)

листів з незрозумілим статусом. У листі від 15.04.2008 р. № 4544/5/16-1516 ДПАУ, пославшись на Регламент, затверджений наказом ДПАУ від 07.11.2007 р. № 626, зауважила, що направлені регіональним податковим органам для відома, використання в роботі та інформування платників податків листи мають статус узагальнюючих податкових роз'яснень. Однак якщо узагальнюючі листи не затверджені наказом ДПАУ, формально «індульгенцію» платнику податків вони не дають.

Сподіваємося, що виконання вимог

постанови, що коментується, не тільки підвищить статус податкових роз'яснень контролюючих органів, а й позитивно вплине на їх якість.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі