Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування повернення об’єкта лізингу

Редакція БТ
Лист від 05.02.2010 р. № 2332/7/16-1517-26

ПОВЕРНЕННЯ ОБ’ЄКТА ФІНЛІЗИНГУ:

як підтвердити право на податковий кредит

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.02.10 р. № 2332/7/16-1517-26

«Про оподаткування повернення об’єкта лізингу»

 

У цьому

листі ДПАУ висловила свою нову позицію з питання підтвердження права на податковий кредит лізингодавця в частині операцій з вилучення (повернення) об’єкта фінлізингу у лізингоотримувача через несплату лізингових платежів. Нагадаємо, що відповідно до п. 2 ст. 7 Закону України «Про фінансовий лізинг» від 11.12.03 р. № 1381-IV лізингодавець має право відмовитися від договору лізингу та вимагати повернення предмета лізингу в безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса, якщо лізингоотримувач не сплатив лізинговий платіж частково або в повному обсязі та прострочення сплати перевищує 30 днів. При цьому стягнення за виконавчим написом нотаріуса здійснюється в порядку, установленому Законом України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV.

Питання про те, чи має в такій ситуації лізингодавець право на податковий кредит, ніколи не було однозначним. Проте в судовій практиці є рішення, в яких підтверджувалося право лізингодавця на податковий кредит на підставі податкової накладної, що додається до підписаного сторонами акта приймання-передачі об’єкта фінлізингу (див., наприклад,

постанову ВГСУ від 26.07.05 р. у справі № 32/70 ).

Не так давно і ДПАУ в

листі від 23.03.09 р. № 2558/6/16-1515-26, № 5945/7/16-1517-26* (далі — лист № 5945) в цілому ствердно відповіла на це запитання, але з певними застереженнями: податківці дозволили лізингоотримувачу відобразити податковий кредит лише за наявності податкової накладної. А от із можливістю відобразити податковий кредит у порядку, передбаченому п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ, у ситуації, коли лізингоотримувач відмовляється видати податкову накладну (що цілком можна передбачити в разі примусового вилучення об’єкта фінлізингу), податківці в листі № 5945 не погодилися. Причина в тому, що п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ передбачає: «претендент» на податковий кредит має підтвердити сплату ПДВ. Очевидно, що при поверненні об’єкта фінлізингу таких документів немає.

* Див. ком. «Фінансовий лізинг: нюанси нарахування ПДВ при поверненні об’єкта» // «БТ», 2009, № 19, с. 5.

У листі, що коментується, ДПАУ «перейнялася» проблемами лізингодавців та дозволила при відмові лізингоотримувача у виписуванні податкової накладної відображати податковий кредит у порядку, передбаченому п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ (листом, що коментується, відкликано шостий абзац листа № 5945).

Ураховуючи специфіку «поворотних» лізингових операцій, автори листа приписали діяти так. Якщо лізингоотримувач відмовляється надати податкову накладну або порушує порядок її заповнення, лізингодавець подає разом з податковою декларацією за звітний період скаргу на такого лізингоотримувача, до якої долучає акт про факт повернення предмета фінансового лізингу, складений або лізингодавцем, або державним виконавцем (у разі примусового вилучення складається Акт вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу за формою додатка 29 до п.п. 1.7.2 Інструкції про вчиннення виконавчих дій, затвердженої наказом Мін'юсту від 15.12.99 р. № 74/5). При цьому в такому Акті обов'язково має бути інформація про податок на додану вартість, що розраховується виходячи з вартості вилученого предмета лізингу, а сам лізингоотримувач, зрозуміло, має бути платником ПДВ.

Тим часом у листі, що коментується, «залишилися за кадром» деякі моменти, від яких безпосередньо залежить сума податкового кредиту з ПДВ. Зокрема, не зрозуміло, виходячи з якої саме вартості об’єкта має визначатися ПДВ при поверненні. Нагадаємо, що в Законі про ПДВ у частині оподаткування таких операцій особливих норм не передбачено, а ДПАУ свою думку з цього питання змінювала. Так, у листі ДПАУ від 06.02.09 р. № 2288/7/16-1517-26, № 982/6/16-1515-26 було зазначено, що обкладення податком на додану вартість за операціями повернення об’єкта фінлізингу «здійснюється в загальновстановленому порядку». А в листі № 5945 було вже приписано визначати базу оподаткування за такими операціями за аналогією з нормами п.п. 7.9.6 Закону про податок на прибуток**, а саме: «виходячи із звичайної ціни об'єкта лізингу, що сформувалася на момент такого повернення, але не менше первісної вартості такого основного фонду, зменшеної на суму нарахованої амортизації, згідно з нормами ст. 8 Закону <…>[ про податок на прибуток. — Прим. ред.]».

** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Вважаємо: якщо повернення об’єкта фінлізингу оформлено актом виконавця, в якому виділено вартість об’єкта, то саме таку вартість і слід прийняти як звичайну ціну. При цьому орієнтуватися на п.п. 7.9.6 Закону про податок на прибуток, як того вимагає ДПАУ, не обов'язково.

Складніше визначити базу оподаткування в ситуації, коли лізингоотримувач повертає майно в добровільному порядку. Ми вважаємо, що в таких випадках слід орієнтуватися на загальні норми п. 4.1 Закону про ПДВ про оподаткування операції за договірною ціною, але не нижче звичайної, в тих випадках, коли звичайна ціна перевищує договірну більше ніж на 20 %. Проте внаслідок того, що в цій ситуації договірної ціни щодо повернення об’єкта лізингу немає, її можна визначити двома шляхами: або залучити професійного оцінювача, або за аналогією з п.п. 7.9.6 Закону про податок на прибуток установити на рівні первісної ціни за вирахуванням суми амортизації (як і пропонували податківці).

Що ж, залишається подякувати ДПАУ за проявлений лібералізм і водночас висловити надію на те, що в майбутньому ця позиція не зміниться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі