Теми статей
Обрати теми

Про надання роз'яснень щодо оподаткування представництва нерезидента

Редакція БТ
Лист від 25.12.2009 р. № 22853/7/22-5017

ПОСТІЙНЕ ПРЕДСТАВНИЦТВО НЕРЕЗИДЕНТА:

ДПАУ роз'яснює порядок оподаткування
«допоміжних» доходів

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.12.09 р. № 22853/7/22-5017

«Про надання роз'яснень щодо оподаткування представництва нерезидента»

 

У листі, що коментується, ДПАУ роз'яснила особливості обкладення податком на прибуток доходів нерезидента, який здійснює діяльність на території України через представництво.

Нагадаємо, що відповідно до п. 18.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР якщо міжнародним договором, ратифікованим Верховною Радою України, установлено інші правила, ніж передбачені цим Законом, застосовуються норми міжнародного договору.

Виходячи з цього ДПАУ зробила висновок щодо оподаткування доходів від допоміжної та підготовчої діяльності нерезидента (

див. «Оподаткування допоміжних доходів постійного представництва нерезидента»).

 

Оподаткування допоміжних доходів постійного представництва нерезидента

Витяг із листа, що коментується

«Пунктом 4 ст. 5 міжнародного договору зазначено, що <…> термін «постійне представництво» не розглядається як такий, що включає, зокрема, утримання постійного місця комерційної діяльності виключно з метою здійснення для підприємства будь-якої іншої діяльності, яка має допоміжний або підготовчий характер.

<…>

Розділом 1 додатка 3 [до Порядку складання розрахунку податку на прибуток нерезидента, що проводить діяльність на території України через постійне представництво, затвердженого наказом ДПАУ від 31.07.97 р. № 274.Прим. ред.] зазначено, що якщо види діяльності, які здійснює представництво, носять підготовчий або допоміжний характер, їх здійснення не утворює постійного представництва. В розумінні міжнародного договору доходи від такої діяльності не підлягають оподаткуванню.

Таким чином, доходи представництва, отримані від допоміжної або підготовчої діяльності (відсотки банку, курсові різниці, різниці між сумою гривень, отриманих від продажу іноземної валюти, та балансовою вартістю такої іноземної валюти тощо), не підлягають оподаткуванню податком на прибуток.

<…> право на використання переваг договору надається за умови подання письмового підтвердження, виданого компетентним органом відповідної країни, яке підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір. Таке письмове підтвердження повинно відповідати вимогам, викладеним у Порядку звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України згідно з міжнародними договорами України про уникнення подвійного оподаткування, затвердженому постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 470.

Письмове підтвердження подається не рідше, ніж один раз на звітний (податковий) рік одночасно з поданням першої декларації або розрахунку у поточному році <…>

Якщо діяльність нерезидента на території України утворює постійне місце діяльності, то суми прибутків нерезидентів, які здійснюють свою діяльність на території України через постійне представництво, оподатковуються у загальному порядку».

 

Таким чином, ДПАУ погодилася з тим, що доходи нерезидента з джерелом їх походження в Україні, зокрема, відсотки банка та курсові різниці, отримані від допоміжної та підготовчої діяльності, не обкладаються податком на прибуток.

Ми підтримуємо таку позицію головного податкового органу, однак додамо, що з метою оподаткування має бути чітко розмежовано звільнені доходи, отримані від допоміжної та підготовчої діяльності, і оподатковувані доходи, отримані від інших видів діяльності постійного представництва (якщо вони здійснюються). Крім того, таке звільнення має бути передбачено міжнародним договором, укладеним Україною з державою, в якій зареєстровано нерезидента.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі