Теми статей
Обрати теми

Про нарахування та утримання страхових внесків до Фонду

Редакція БТ
Лист від 19.03.2010 р. № 01-14-552

ВИПЛАТИ ПРАЦІВНИКАМ

обкладаються соцвнесками, якщо вони входять
 до фонду оплати праці за Інструкцією № 5
 та обкладаються податком з доходів

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.03.10 р. № 01-14-552

«Про нарахування та утримання страхових внесків до Фонду»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) ще раз звертається до питання визначення об'єкта обкладення соцвнесками. У цьому випадку під приціл потрапили такі виплати: сума індексації заробітної плати працівників; вартість подарунків, уручених працівникам до свята; вихідна допомога при звільненні.

Згідно з

ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-ІІІ внески нараховуються та утримуються із сум фактичних витрат на оплату праці, які включають основну і додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що обкладаються податком з доходів. У п. 1 ст. 1 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.01 р. № 2213-ІІІ уточнено, що об'єктом для нарахування внесків до Фонду є витрати на оплату праці, які визначаються відповідно до нормативно-правових актів, прийнятих згідно із Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. А таким нормативно-правовим актом, як відомо, є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (далі — Інструкція № 5).

У відповіді Фонду немає жодних несподіванок: внески необхідно нараховувати і утримувати з тих виплат працівникам, що обкладаються податком з доходів та входять до фонду оплати праці відповідно до

Інструкції № 5. У зв'язку з цим:

суми індексації заробітної плати обкладаються внесками до Фонду, оскільки входять до фонду додаткової зарплати згідно з п.п. 2.2.7 Інструкції № 5;

вартість подарунків працівникам до свята обкладається внесками до Фонду, оскільки входить до фонду оплати праці як одноразові заохочення, не пов'язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних і пам'ятних дат як у грошовій, так і в натуральній формі) згідно з п.п. 2.3.2 Інструкції № 5;

сума вихідної допомоги при звільненні не обкладається внесками до Фонду, оскільки не входить до фонду оплати праці згідно з п. 3.8 Інструкції № 5.

У листі, що коментується, обґрунтовуючи необхідність обкладення соцвнесками вартості подарунків працівникам, Фонд дещо переплутав поняття «заробітна плата» і «додаткове благо», наведені в Законі України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів). Насправді додаткове благо від роботодавця не є складовою частиною зарплати, як зазначено в листі, а є окремим видом доходу. Інша справа, що розподіл виплат на додаткове благо і на зарплату важливий тільки для цілей обкладення податком з доходів. Що стосується внесків до Фонду, то тут вирішальне значення має те, чи входить така виплата до фонду оплати праці за Інструкцією № 5 (за умови, що з такої виплати сплачується податок з доходів). При цьому, на наш погляд, не зовсім коректно в цьому питанні прив'язуватися до визначення зарплати для цілей Закону про податок з доходів*.

* Так, вихідна допомога не включається до фонду оплати праці і відповідно з неї не сплачуються соцвнески. Водночас для цілей Закону про податок з доходів вона вважається зарплатою (лист ДПАУ від 25.05.04 р. № 9402/7/17-3117).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі