Теми статей
Обрати теми

Визначення бази оподаткування єдиним податком при реалізації дооцінених основних фондів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Визначення бази оподаткування єдиним податком
при реалізації дооцінених основних фондів

 

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % здійснило дооцінку автомобіля, а потім прийняло рішення його продати. Як у такому випадку визначити базу оподаткування єдиним податком?

(м. Одеса)

 

Нагадаємо, що відповідно до

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ № 746) об’єктом оподаткування для єдиного податку є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тобто сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

У разі продажу основних фондів виручка від реалізації (база для нарахування єдиного податку) визначається як

різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу (ст. 1 Указу № 746). Тобто при реалізації основних засобів (ОЗ) об’єктом оподаткування (оподатковуваною виручкою) є не вся сума, виручена від їх продажу, а лише різниця між отриманою сумою та залишковою вартістю таких ОЗ*.

* Детальніше про оподаткування єдиним податком продажу ОЗ у статті «Виручка єдиноподатника від продажу основних фондів» // «БТ», 2009, № 15, с. 37.

Одне з головних питань, що виникають при визначенні виручки від реалізації ОЗ постає в тому, за якими правилами визначити їх залишкову вартість. Уповноважені держоргани у своїх листах неодноразово вказували на те, що її слід визначати за правила бухгалтерського обліку**. Підтверджується така позиція і в Узагальнюючому податковому роз'ясненні щодо окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності зі сплатою єдиного податку суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами, затвердженому наказом ДПАУ від 07.04.10 р. № 224***, що нещодавно з’явилося (див. «Оподаткування єдиним податком реалізації ОЗ»).

** Див. листи ДПАУ від 23.11.01 р. № 7513/6/15-1316 і від 18.04.06 р. № 4330/6/15-04/6; листи Держпідприємництва від 20.12.02 р. № 2-221/6867 і від 20.01.03 р. № 2-221/340

*** Див. ком. «Єдиний податок з юридичних осіб в Узагальнюючому податковому роз’ясненні ДПАУ» на с. 4 цього номера.

 

Оподаткування єдиним податком реалізації ОЗ

Витяг з Узагальнюючого податкового роз'яснення

«Відповідно до статті 1 Указу у разі здійснення операцій з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу.

Тобто, суб'єкт малого підприємництва, який здійснює операції з продажу основних фондів для оподаткування єдиним податком, повинен враховувати всі кошти, отримані на поточний рахунок та у касу від реалізації основних фондів, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, зменшені на

суму залишкової вартості на момент продажу, яка розраховується відповідно до П(С)БО 7

 

Отже, якщо підприємство згідно з П(С)БО 7 «Основні засоби» провело дооцінку ОЗ, то воно збільшило у бухгалтерському обліку залишкову вартість таких ОЗ. А оскільки в бухгалтерському обліку після дооцінки буде фігурувати дооцінена залишкова вартість, то саме вона має враховуватися при розрахунку бази оподаткування єдиним податком. Отже, бухгалтерська дооцінка призведе до того, що виручка від реалізації ОЗ буде нижчою порівняно з тим, якби дооцінка не проводилась. Незважаючи на цю можливість для оптимізації Узагальнююче податкове роз’яснення для таких випадків не робить жодних виключень.

У зв’язку з цим обережним платникам податків не завадить згадати про абзац «д» п.п. 4.4.2 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III відповідно до якого не може бути притягнутим до відповідальності платник податків, який діяв відповідно до Узагальнюючого податкового роз'яснення, тільки на підставі того, що у подальшому таке податкове роз'яснення чи Узагальнююче податкове роз'яснення було змінено або скасовано, чи надано нове податкове роз'яснення такому платнику податків або узагальнююче податкове роз'яснення, що суперечить попередньому, яке не було скасовано (відкликано).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі