Теми статей
Обрати теми

Заміна фільтрів в автомобілі — ремонт чи техобслуговування

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заміна фільтрів в автомобілі — ремонт чи техобслуговування

 

Підприємство планує замінити на автомобілі повітряний, паливний та масляний фільтри. Як відобразити в податковому обліку такі операції?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що відповідно до

Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу від 30.03.98 р. № 102 (далі — Положення № 102), яке визначає порядок проведення технічного обслуговування і ремонту дорожніх транспортних засобів, під технічним обслуговуванням розуміють комплекс операцій чи операцію щодо підтримання роботоздатності або справності виробу під час його використання за призначенням, зберігання та транспортування.

Заміну фільтрів автомобіля призводить до підтримання роботоздатності або справності виробу, а тому такі дії можна розцінювати як технічне обслуговування.

Але на думку податківців (консультація в

журналі «Вісник податкової служби України» 2002, № 9, с. 40), заміна небазових частин автотранспорту (до яких, як ви розумієте, належать автомобільні фільтри) не відноситься до технічного обслуговування автомобіля i розглядається як поточний ремонт. Аргументують свою позицію податківці тим, що в Положенні № 102, не вказано про можливість заміни небазових частин під час технічного обслуговування. Тому витрати на заміну автомобільних фільтрів відносяться до складу валових витрат на підставі п.п. 8.7. Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), у сумі, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду.

Ми з такою думкою податківців не погоджуємося тому, що:

1) перелік робіт, який наведено у

Положенні № 102 не є вичерпним, а тому заміну фільтрів можна пов’язати з технічним обслуговуванням, як роботу з підтримання автомобіля в робочому стані;

2) здійснюючи будь-який технічний огляд підприємство має право за необхідності здійснити заміну відповідної деталі та вузла (фільтрів), оскільки така заміна не заборонена законодавчо і здійснюється для

підтримання роботоздатності або справності виробу.

Отже, як бачимо заміну фільтрів можна віднести до технічного обслуговування, а витрати на таку заміну до валових витрат відповідно до

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток без урахування будь-яких обмежень. Для перестрахування пропонуємо проводити заміну фільтрів під час офіційно оформленого технічного обслуговування, наприклад при здійсненні щоденного технічного обслуговування.

Та все ж, як бачимо, податківці дотримуються іншої думки і переконати їх у протилежному буде тяжко. Тому при обережному підході витрати на заміну фільтрів варто відображати як витрати на ремонт (включати до складу валових у межах 10 %

сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду відповідно п.п. 8.7 Закону про податок на прибуток).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі