Теми статей
Обрати теми

Про зміну алгоритму експорту

Редакція БТ
Лист від 12.04.2010 р. № 7163/7/15-0317

ПОДАТОК НА ПРИБУТОК

в особовому рахунку платника: змінився алгоритм відображення

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.04.10 р. № 7163/7/15-0317

«Про зміну алгоритму експорту»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ повідомила, що з I кварталу 2010 року змінився алгоритм експорту нарахованих сум податку на прибуток з декларацій з податку на прибуток до картки особового рахунка (КОР) платника.

До I кварталу 2010 року для цілей перенесення до КОР нарахована сума податку на прибуток за базовий звітний (податковий) період (далі — ПП) розраховувалася так:

ПП = рядок 14 «Податкове зобов'язання звітного періоду» -
- рядок 15 «Сума нарахованого податку за попередній
податковий період поточного року» декларації за звітний період.

З I кварталу 2010 року цей алгоритм змінився:

ПП = рядок 14 декларації за звітний період - рядок 14 декларації за

попередній звітний період цього року.

Мабуть, ці зміни пов'язані з проблемою заповнення рядка 15 декларації, порушеною в

листі Держкомпідприємництва від 22.01.10 р. № 549. У цьому листі Держкомпідприємництва звернув увагу на те, що алгоритм заповнення рядка 15 декларації, викладений у Порядку проведення камеральної перевірки податкової декларації з податку на прибуток, затвердженому наказом ДПАУ від 05.12.08 р. № 761 (далі — Порядок № 761), може призвести до недоплати податку на прибуток і фінансових санкцій. Так, із Порядку № 761 випливає, що рядок 15 декларації звітного періоду має дорівнювати рядку 14 декларації попереднього звітного періоду поточного року з урахуванням уточнюючих розрахунків податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за попередні звітні періоди (далі — УР).

Інакше кажучи, рядок 15 декларації за звітний період заповнюється так:

Рядок 15 = Рядок 14 декларації за

попередній звітний період + рядок 7 УР.

При цьому виходячи з

Порядку № 761 коригувальні рядки декларації в разі виправлення помилки через уточнюючий розрахунок не заповнюються.

І оскільки до I кварталу 2010 року дані рядка 15 декларації безпосередньо впливали на показники КОР, а отже, за ними визначалася сума податкових зобов'язань платника за звітний квартал, такий алгоритм при виправленні помилок через УР призводив до недоплати податку до бюджету, що наочно було продемонстровано Держкомпідприємництва на прикладі, наведеному у згаданому вище

листі. З урахуванням цього Держкомпідприємництва запропонував змінити алгоритм заповнення рядка 15 декларації шляхом невідображення в ньому показників УР.

ДПАУ в

листі від 22.02.10 р. № 1824/5/15-0516 у відповідь відмовилася змінювати алгоритм заповнення рядка 15 декларації, зауваживши, що показники УР ураховуються в рядку 15 декларації з метою запобігання подвійному відображенню в декларації виправленої помилки. Змінивши алгоритм відображення в КОР нарахованого податку на прибуток, у листі, що коментується, ДПАУ фактично досягла тих самих правильних результатів, тільки іншим шляхом.

У зв'язку з цими змінами слід звернути увагу на два моменти при здійсненні процедури самовиправлення помилок.

1. Особливість нарахування 5 % штрафу в разі самостійного виявлення помилок

. Як і раніше, податківці визначають за даними декларації два податкові зобов'язання: перше — за показниками рядка 14 декларації за поточний період наростаючим підсумком за звітний період (квартал, три квартали, півріччя, рік), а друге — у вигляді різниці між рядком 14 декларації за поточний період і рядком 14 декларації за попередній період (сума податкових зобов'язань за квартал). З урахуванням викладеного, у безпечному варіанті при самовиправлении помилок 5 % штраф слід нараховувати в тому випадку, коли допущена в попередніх періодах помилка призвела до заниження показника рядка 14 поточної декларації (першого податкового зобов'язання) або різниці між показниками рядка 14 декларації за поточний та попередній періоди* (другого податкового зобов'язання).

* Докладніше про порядок самостійного виправлення помилок у декларації з податку на прибуток див. у статті «Помилки з податку на прибуток: нюанси штрафування при самостійному виправленні» // «БТ», 2009, № 21, с. 28.

А от помилки, допущені в рядку 15 декларації, тепер на суму штрафів не впливають.

2. Особливість відображення показників УР у декларації з податку на прибуток

. З нової процедури заповнення КОР можна зрозуміти, що в загальному випадку при виправленні виявлених помилок через УР у рядках поточної декларації вони не показуються, тобто в рядках 01 14 поточної декларації продовжують відображатися неправильні показники.

З такого загального правила є винятки, зокрема, при виправленні помилок за збитковою декларацією (коли рядок 7 УР не заповнювався) у рядках поточної декларації слід відобразити правильні дані, інакше це призведе до перекручення результатів. Є нюанси і при виправленні показників прибуткової декларації в ситуації, коли після уточнення з'являється збиток.

Водночас у будь-якому разі показник рядка 15 поточної декларації має дорівнювати сумі показників рядка 14 декларації за попередній період і рядка 7 УР, поданих у звітному році.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі