Теми статей
Обрати теми

Аудиторський висновок при подачі фінзвітності держреєстраторові не подається

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Аудиторський висновок при подачі фінзвітності держреєстраторові не подається

 

Акціонерне товариство провело аудиторську перевірку для підтвердження достовірності та повноти даних, відображених у Балансі та Звіті про фінансові результати. Чи потрібно подавати такому підприємству державному реєстратору разом з фінансовою звітністю аудиторський висновок?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що згідно з ч. 3 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон № 996) підприємства (крім бюджетних установ) зобов'язані подавати (надсилати рекомендованим листом) держреєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом (у цьому році останній день подання — 31.05.10 р.), фінансову звітність про господарську діяльність у складі Балансу і Звіту про річні фінансові результати.

Це зумовлено тим, що в Єдиному державному реєстрі відповідно до ч. 2 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV (далі — Закон № 755) повинні міститися, зокрема, такі відомості щодо юридичної особи, як фінансова звітність про господарську діяльність юридичної особи (крім бюджетних установ) у складі Балансу і Звіту про річні фінансові результати.

Крім того, згідно зі ст. 8 Закону України «Про аудиторську діяльність» у редакції від 14.09.06 р. № 140-V для підтвердження достовірності та повноти річної фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності відкриті акціонерні товариства повинні обов’язково проводити аудит фінансової звітності (Балансу та Звіту про фінансові результати). Документом, який виступає підтвердженням здійснення такої перевірки, є аудиторський висновок. Тому виникає запитання: чи необхідно подавати такий висновок разом з фінансовою звітністю держреєстратору?

На нього дав відповідь Держкомпідприємництва (лист від 26.03.08 р. № 2575*), який указав, оскільки у ч. 3 ст. 14 Закону № 996 міститься виключний перелік документів, що підлягають наданню держреєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи (Баланс і Звіт про річні фінансові результати), і цей перелік не включає такого офіційного документа, як аудиторський висновок, то останній не підлягає поданню держреєстратору.

* Див. ком «Фінансова звітність держреєстратору подається у складі Балансу і Звіту про фінрезультати без аудиторського висновку» // «БТ», 2008, № 15, с. 10.

Зазначимо, що за неподання фінансової звітності держреєстратору штрафні (фінансові) санкції до суб'єктів господарювання (та/або їх службових осіб) не застосовуються, оскільки відповідальності за таке порушення ні в Законі № 996, ні в Законі № 755 не встановлено. Це визнає і Держкомпідприємництва (лист від 16.03.07 р. № 1897).

Водночас існує потенційна можливість постраждати за

ст. 1642 Кодексу про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), яка передбачає накладення штрафу від 136 грн. до 255 грн. за неподання фінансової звітності, оскільки згідно з ч. 3 ст. 14 Закону № 996 на підприємство покладено обов'язок подавати фінансову звітність держреєстратору. Щоправда, цілком можливо, що в реальності адміністративного штрафу вдасться уникнути тому, що цей штраф накладається органами державної контрольно-ревізійної служби (ст. 2341 КУпАП) на підставі протоколів, складених ними самими або органами внутрішніх справ.

Зазначимо, що ви можете подати звітність держреєстратору в електронному вигляді. Для цього необхідно завантажити безоплатну програму «АРМ (автоматизоване робоче місце) «Внесення фінансової звітності ЄДР» і мати ЕЦП керівника, головного бухгалтера та аналоги печатки юридичної особи, підтвердженої посиленим сертифікатом відкритого ключа.

Програмне забезпечення для подання фінансової звітності реєстратору і детальні інструкції розміщено на офіційних сайтах Держкомпідприємництва (http://www.dkrp.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=93731&cat_id=37571) та Державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр» (http://www.irc.gov.ua/ua/registers/EDR.html). Щодо питань технічної підтримки програмного забезпечення можна звертатися за тел./факсом (044) 481-49-29, або на e-mail finedr@irc.gov.ua.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі