Теми статей
Обрати теми

Про порядок обліку в кассах підприємств готівкових коштів, отриманих від покупців за продані відокремленими підрозділами товари

Редакція БТ
Лист від 09.11.2009 р. № 11-113/5029-20868

ВИРУЧКУ З ВІДОКРЕМЛЕНОГО ПІДРОЗДІЛУ

можна здати до каси підприємства на наступний робочий день каси

 

Лист Національного банку України від 09.11.09 р. № 11-113/5029-20868

«Про порядок обліку в касах підприємств готівкових коштів, отриманих від покупців за продані відокремленими підрозділами товари»

 

У

листі, що коментується, Нацбанк роз'яснив порядок оприбуткування і здавання виручки до каси, отриманої відокремленим підрозділом, який перебуває на значній відстані від каси підприємства та в якому встановлено триваліший режим роботи (працюють «до останнього клієнта», а також у вихідні).

Оскільки відокремлений підрозділ інших операцій, крім приймання виручки за реалізований товар і здавання її до каси підприємства для інкасації, не здійснює, згідно з

п. 4.2 Положення № 637* касову книгу він вести не повинен (запитання 2.5.10 оглядового листа ДПАУ від 06.07.09 р. № 14083/7/23-7017/572). У зв'язку з цим виникає запитання про своєчасність оприбуткування готівки, отриманої відокремленим підрозділом, а також про те, чи буде порушенням здавання її до каси підприємства на наступний робочий день, а не в день отримання виручки.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637.

Відповідаючи на запитання про своєчасність прибуткування готівки відокремленим підрозділом, Нацбанк справедливо зауважив, що згідно з п. 2.6 Положення № 637 оприбуткуванням готівки є:

— у разі застосування реєстратора розрахункових операцій (РРО) або використання розрахункових квитанцій (РК) — це облік отриманої виручки у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК);

— при здійсненні розрахунків з оформленням їх касовими ордерами та веденням касової книги — це облік готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Оскільки у відокремленому підрозділі встановлено РРО, отримана виручка вважається оприбуткованою в день її отримання відокремленим підрозділом від покупців (звичайно, за умови фіксування в РРО та відображення у книзі обліку розрахункових операцій), а не в момент передачі її до каси підприємства.

З приводу того, чи є порушенням передача виручки з відокремленого підрозділу до каси підприємства для подальшої інкасації на наступний робочий день, Нацбанк вважає це за можливе на підставі п.п. «б» п. 5.1 Положення № 637. Згідно з цією нормою строк здавання готівкової виручки для підприємств, у яких час закінчення робочого дня (зміни), установлений правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіком змінності, не дає можливості забезпечити здавання готівки в день її надходження, установлюється на наступний день після надходження готівкової виручки (готівки) до каси. Ураховуючи, що місце розрахунків з РРО підпадає під визначення «каси» (лист Нацбанку від 04.10.07 р. № 11-115/3693-10119 // «БТ», 2007, № 49, с. 7), здавання готівкової виручки з відокремленого підрозділу до каси підприємства для подальшої інкасації на наступний робочий день не є порушенням і, отже, не спричинить перевищення ліміту каси.

На закінчення Нацбанк радить для прискорення обігу готівки та її збереження здавати виручку, отриману торговельною точкою, безпосередньо до банку, через спецслужби інкасації (видачу виручки з РРО оформляють за допомогою операції «службова видача» без виписування видаткового касового ордера), оминаючи «прошарок» — касу підприємства.

Також слід зауважити, що згідно з п. 4.3 Положення № 637, якщо каса підприємства не працює у вихідні та святкові дні, а його відокремлений підрозділ, що використовує РРО (РК) та не веде касову книгу, у ці дні працює, то записи до касової книги підприємства здійснюють на наступний робочий день підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі