Теми статей
Обрати теми

Про оплату дня встановлення медико-соціальною комісією (МСЕК) інвалідності

Редакція БТ
Лист від 31.03.2010 р. № 04-06/

ДЕНЬ УСТАНОВЛЕННЯ ПРАЦІВНИКУ ІНВАЛІДНОСТІ

при виплаті лікарняних оплаті не підлягає

 

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 31.03.10 р. № 04-06/Ш-155з-230

«Про оплату дня встановлення медико-соціальною комісією (МСЕК) інвалідності»

 

У

листі, що коментується, Фонд відповідає на запитання, чи потрібно при оплаті листка непрацездатності оплачувати день установлення працівнику інвалідності. Відразу скажемо, що такий день не оплачується.

Відповідно до

ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.01 р. № 2213-ІІІ допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується за весь період непрацездатності до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період непрацездатності.

Листок непрацездатності в разі встановлення інвалідності закривається днем надходження документів хворого на МСЕК (

п. 4.3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.01 р. № 455). При цьому огляд хворого, який звернувся для встановлення інвалідності, провадиться протягом семи днів з дня надходження документів (п. 7 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ від 03.12.09 р. № 1317). Дата встановлення інвалідності вказується в листку непрацездатності.

У

листі, що коментується, Фонд навів приклад: якщо з 10 по 16 лютого 2010 року МСЕК провадила огляд для встановлення інвалідності, то листок непрацездатності в цьому випадку закривається днем надходження документів на МСЕК, і допомога за рахунок коштів Фонду надається до дня надходження документів на МСЕК, тобто період з 10 по 16 лютого оплаті не підлягає.

Повністю згодні з цим висновком. Додамо тільки, що з моменту встановлення інвалідності у працівника виникає право на отримання матеріального забезпечення по інвалідності. Для цього до органу, що призначає пенсію, серед інших документів він подає висновок (виписку з акта огляду) МСЕК про встановлення групи інвалідності. Отже, з дня встановлення інвалідності працівник втрачає право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, але набуває права на отримання матеріального забезпечення (пенсії) по інвалідності. Тому день установлення інвалідності не повинен враховуватися при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі