Теми статей
Обрати теми

Про розгляд листа

Редакція БТ
Лист від 12.03.2010 р. № 2486/6/17-0716, 5024/7/17-0717

НОТАРІУСИ НЕ ВІДОБРАЖАЮТЬ У РІЧНІЙ ДЕКЛАРАЦІЇ

дохід, отриманий від податкових агентів

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.03.10 р. № 2486/6/17-0716, 5024/7/17-0717

Лист Державної податкової адміністрації України від 20.04.10 р. № 4573/5/17-0716

«Про розгляд листа»

 

Листи

, що коментуються, присвячено порядку оподаткування доходів осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю, а саме приватною нотаріальною діяльністю.

Порядок оподаткування приватних нотаріусів регулюється

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів). Незважаючи на те що нотаріусів віднесено до окремої категорії платників (особи, які займаються незалежною професійною діяльністю), жодних особливостей щодо їх оподаткування в Законі про податок з доходів немає, на що і звертає увагу ДПАУ в листах, що сьогодні коментуються. Це означає, що отримані приватними нотаріусами доходи оподатковуються за ставкою 15 %. При цьому доходом є сума коштів, сплачена їм клієнтами (як юридичними, так і фізичними особами) за вчинення нотаріальних дій та надання додаткових послуг правового характеру. Дійсно, саме такий порядок оподаткування передбачено Законом про податок з доходів: з усієї суми отриманих нотаріусами доходів утримується податок за ставкою 15 %. Облікувати витрати, понесені приватними нотаріусами у процесі своєї діяльності, на жаль, не можна. І хоча прямо про це в листах, що коментуються, не йдеться, з них випливає саме такий висновок.

Тут хочемо нагадати, що раніше ДПАУ знаходила особливості в оподаткуванні приватних нотаріусів. Так,

листом від 20.02.06 р. № 3105/7/17-0417 ДПАУ доводить до відома платників лист Мін'юсту від 02.02.06 р. № 31-35/20*, в якому нотаріусам дозволяється обліковувати певні види витрат, понесені ними. Безумовно, ці роз'яснення є справедливими та були добре сприйняті нотаріусами. Поза сумнівом, багато хто скористався ними при поданні річних декларацій, але, ще раз підкреслимо, законодавчих підстав для таких утішних висновків як тоді не було, так і сьогодні немає. І на це ми звертали увагу в коментарі до цих листів: тільки після зміни законодавчої бази нотаріуси можуть обліковувати свої витрати.

* Наш коментар див. у «БТ», 2006, № 11, с. 6.

Таким чином, при визначенні річного оподатковуваного доходу нотаріуси згідно з нормами Закону про податок з доходів не можуть облікувати свої витрати.

У річній декларації нотаріус відображає тільки доходи, отримані не від податкових агентів (тобто від звичайних фізичних осіб). Доходи, що отримуються від податкових агентів, підлягають остаточному оподаткуванню за ставкою 15 % у джерела виплати, тому ще раз декларувати їх (показувати у декларації) не потрібно. Якщо з якоїсь причини податковий агент не утримав податок при виплаті доходу приватному нотаріусу, то вся відповідальність за погашення суми податкового зобов'язання чи податкового боргу, що виникають у результаті таких дій, покладається на податкового агента (п.п. 20.3.2 Закону про податок з доходів). І саме стосовно цього у листі від 12.03.10 р. № 2486/6/17-0716, 5024/7/17-0717 міститься цікавий момент. ДПАУ особливо наголошує на тому, що «натуральний» коефіцієнт, установлений п. 3.4 Закону про податок з доходів, необхідно застосовувати лише в тому випадку, якщо дохід фізичній особі було нараховано в натуральній формі. Цим ДПАУ, як ми розуміємо, хоче сказати таке: при визначенні суми податкового зобов'язання, що залишилася не сплаченою до бюджету внаслідок неутримання податку при виплаті доходу приватному нотаріусу, сума зобов’язання має розраховуватися без застосування «натурального» коефіцієнта (на сьогодні — 1,176471). Слід зауважити, що для такого висновку є певні підстави: бюджет недоотримав податок у певній сумі, і саме цю суму податкового зобов'язання має сплатити за свій рахунок податковий агент. Часто такого підходу дотримуються і працівники податкових органів у своїх усних роз'ясненнях. Ми все-таки вважаємо, що податковий агент при виправленні цієї помилки має визначати податкове зобов'язання з урахуванням «натурального» коефіцієнта, приймаючи, що виплачена нотаріусові сума є його чистим доходом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі