Теми статей
Обрати теми

Про надання роз'яснень щодо штрафних санкцій

Редакція БТ
Лист від 21.04.2010 р. № 05-31-793

У РОБОТОДАВЦЯ НЕМАЄ КОШТІВ

на виплату зарплати — 50 % штраф за несвоєчасну сплату внесків до Фонду не накладається

 

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 21.04.10 р. № 05-31-793

«Про надання роз'яснень щодо штрафних санкцій»

 

У

Законі України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-ІІІ передбачено серйозні санкції за несвоєчасну сплату страхових внесків. Так, згідно зі ст. 30 цього Закону в разі несвоєчасної сплати страхових внесків на страхувальника накладається штраф у розмірі 50 % суми належних до сплати страхових внесків за весь період, що минув з дня, коли страхувальника було взято на облік.

1. Розмір штрафу.

Відразу нагадаємо, що раніше Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз'яснював, що 50 % штраф застосовується не до всієї суми внесків, нарахованих з моменту реєстрації страхувальника, а лише до тієї суми, яку своєчасно не сплачено до Фонду (листи від 20.04.06 р. № 05-31-850, від 17.08.06 р. № 05-31-1719).

2. Коли накладається штраф.

Тепер стосовно питання, порушеного в сьогоднішньому листі: чи буде на страхувальника накладено 50 % штраф, якщо внески не сплачено до Фонду внаслідок несвоєчасної виплати зарплати. Фонд відповів, що штраф може бути накладено тільки в тому випадку, якщо строк сплати внесків настав (зарплату виплачено), а внески до Фонду не сплачено. При браку у страхувальника коштів на виплату зарплати і сплати внесків до Фонду в повному обсязі така сплата здійснюється пропорційно сумі виплачуваної зарплати.

Повністю підтримуємо зроблений у

листі висновок.

Внески згідно з

п. 4.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.01 р. № 16 (далі — Інструкція № 16), має бути перераховано до Фонду одночасно з отриманням коштів на оплату праці в установах банків. У разі виплати зарплати за першу половину чи іншу частину місяця нараховані страхові внески має бути перераховано до Фонду не пізніше дня, установленого для виплати заробітної плати за другу половину місяця. І тільки якщо внески не сплачено в цей строк, вони вважаються недоїмкою. Як бачимо, строк настання сплати внесків прив'язаний до моменту виплати зарплати. Відповідно якщо зарплата не виплачується, то і строк сплати внесків не настав, а отже, підстав для застосування працівниками Фонду 50 % штрафу немає.

Потрібно додати, що згідно з

п. 5.3 Інструкції № 16 якщо зарплата не виплачувалася через відсутність коштів на рахунку підприємства, то пеня за несвоєчасне перерахування платежів до Фонду не справляється.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі