Теми статей
Обрати теми

Про розрахунок виручки від продажу основних фондів підприємцем-єдиноподатником

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Про розрахунок виручки від продажу основних фондів підприємцем-єдиноподатником

 

Чи може приватний підприємець на єдиному податку, продавши свої основні фонди в межах підприємницької діяльності, відобразити дохід від такого продажу у Книзі за формою № 10 як різницю між ціною продажу та залишковою вартістю цих основних фондів?

(м. Київ)

 

Діяти так можна лише за умови, що підприємець нараховував амортизацію на свої основні фонди (ОФ). При цьому слід підготуватися до заперечень з боку податківців, які, можливо, спробують оштрафувати підприємця.

Як випливає із запитання, підприємець-єдиноподатник хоче записати до графи «Виручка» Книги за ф. № 10 таку суму:

Виручка = Дохід, отриманий від продажу ОФ - Залишкова вартість проданого ОФ.

Такий намір підприємця має законні підстави, а саме

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ № 746), відповідно до якої у разі здійснення операцій з продажу ОФ виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу.

Однак для того щоб достовірно визначити показник «Залишкова вартість ОФ», підприємець зобов’язаний щомісяця (або щокварталу) нараховувати амортизацію та оформляти це документально. А тут і виникає проблема.

Річ у тім, що

Держкомпідприємництва в листі від 13.03.09 р. № 2520 зазначає, що підприємець має право нараховувати амортизацію та може для цього:

— використовувати будь-який бухгалтерський метод амортизації;

— скористатися правилами нарахування амортизації, наведеними у

ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

А ось податківці виступають категорично проти

, стверджуючи, що підприємці взагалі не мають права нараховувати амортизацію, оскільки не ведуть бухоблік (лист ДПАУ від 03.03.06 р. № 1205/0/17-0415).

Насправді спростувати думку податківців можна за допомогою таких аргументів.

Аргумент 1.

Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV не зобов’язує фізичних осіб — підприємців вести бухгалтерський облік, однак і не забороняє цього. Отже, користуватися бухгалтерськими методами амортизації підприємцю не заборонено.

Те саме можна сказати й про правила нарахування амортизації згідно із

Законом про податок на прибуток, статтею 8 якого, до речі, мають повне право користуватися підприємці на загальній системі. Про це зазначено у ст. 13 Декрету КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92, однак податківці, ігноруючи цю норму, забороняють нараховувати амортизацію абсолютно всім підприємцям, незалежно від системи оподаткування.

Аргумент 2.

В Указі № 746 не застерігається, що правила визначення виручки від продажу ОФ поширюються лише на юридичних осіб, отже, сам Указ № 746 передбачає наявність у підприємців-єдиноподатників права нараховувати амортизацію на свої ОФ.

Аргумент 3.

Думка податківців та аргументи підприємця свідчать про наявність конфлікту інтересів, який відповідно до п.п. 4.4.1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III повинен вирішуватися на користь підприємця.

Але існує ще одна проблема. Часто податківці на місцях дотримуються думки, що зазначена вище норма

ст. 1 Указу № 746 узагалі не стосується підприємців, а лише юридичних осіб, оскільки абзац, що міститься вище цієї норми в Указі № 746, зачіпає інтереси виключно юридичних осіб. З таким підходом ми, звичайно ж, погодитися не можемо, однак податківці вважають саме так.

Тепер припустимо, що підприємець усупереч думці ДПАУ відобразить виручку від продажу ОФ так, як дозволяє

Указ № 746. Що йому може загрожувати з боку податківців?

Якщо виявиться, що з урахуванням невідображеної виручки від реалізації ОФ

річна виручка підприємця перевищила 500 тис. грн., то його намагатимуться перевести на загальну систему з усіма наслідками, що випливають. У такому разі бажано підготуватися до судового розгляду (про це нижче).

Далі про штрафи. Якщо

гроші за продані ОФ підприємець отримав на поточний рахунок (безготівкові розрахунки), податківці можуть чіплятися лише до неправильного заповнення Книги за ф. № 10 та накласти на підприємця адмінштраф від 51 до 136 грн. за ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення за неправильне ведення обліку доходів і витрат.

А ось

якщо виручку від продажу ОФ отримано готівкою, штрафи можуть бути набагато серйознішими. Оскільки єдиноподатники зазвичай не використовують РРО, оприбуткування готівки в них здійснюється шляхом запису до Книги за ф. № 10. А оскільки перевіряючі вважають, що при продажу ОФ має місце неповне відображення виручки (у нашому випадку — неповне оприбуткування готівки), вони, природно, стануть загрожувати і штрафом у 5-кратному розмірі неоприбуткованих сум (ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95). Ураховуючи той факт, що йдеться про продаж ОФ, сума штрафу може бути доволі значною.

Таким чином,

з урахуванням ситуації, що склалася, найкраще діяти так:

1)

якщо показник виручки в підприємця-єдиноподатника не є критичним (річна виручка набагато менше суми 500 тис. грн.), до Книги за ф. № 10 слід записати всю суму, отриману від продажу ОФ. При цьому сума податків/зборів, що підлягає сплаті, через це жодним чином не зміниться, оскільки єдиноподатник протягом року сплачує одну й ту саму ставку єдиного податку (залежить лише від виду діяльності), до того ж і з податківцями проблем не буде;

2)

якщо показник виручки в підприємця-єдиноподатника критичний (наблизився до 500 тис. грн.), доцільно:

провести з покупцем безготівкові розрахунки за ОФ (тобто отримати виручку від продажу ОФ на поточний рахунок);

оформити документи, що свідчать про нарахування амортизації на продані ОФ;

записати до графи «Виручка» Книги за ф. № 10 різницю між ціною продажу ОФ і його залишковою вартістю.

При такому варіанті сума штрафів, які можна передбачити, зводиться до мінімуму;

3) у тому випадку, коли

виручка наблизилася до 500 тис. грн., а дохід від продажу ОФ отримано готівкою, можна ризикнути та записати до Книги за ф. № 10 різницю між ціною продажу ОФ і його залишковою вартістю. Але при цьому слід підготуватися до суду з податківцями, доводячи:

— право підприємця на нарахування амортизації, озброївшись наведеними вище аргументами і

листом Держкомпідприємництва від 13.03.09 р. № 2520, а також заздалегідь оформивши документи, які підтверджують той факт, що амортизація нараховувалася;

— право єдиноподатника відображати виручку від продажу ОФ як різницю між ціною продажу та залишковою вартістю об’єкта ОФ (аргумент — пряма норма

статті 1 Указу № 746, без згадування про її дію лише на юридичних осіб).

Єдиноподатнику слід пам’ятати, що

вид діяльності, зазначений у його Свідоцтві про сплату єдиного податку, повинен включати продаж ОФ. Якщо не включає, необхідно завчасно внести зміни до Свідоцтва (відповідна заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку того кварталу, в якому планується отримати виручку від продажу ОФ). Інакше дохід від продажу ОФ податківці намагатимуться обкласти податком з доходів (за ставкою 15 %).

 

Віталіна Мирошниченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі