Теми статей
Обрати теми

Про подання звітності з питань нарахування і сплати страхових внесків на випадок безробіття

Редакція БТ
Лист від 19.07.2010 р. №

ЗВІТНІСТЬ ДО ФОНДУ БЕЗРОБІТТЯ:

за відсутності працівників потрібно подавати з прокресленнями

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 19.07.10 р. № ДЦ-03-4746/0/6-10

«Про подання звітності з питань нарахування і сплати страхових внесків на випадок безробіття»

 

У

листі, що коментується, розглянуто два питання.

1. Чи потрібно подавати Розрахункову відомість до Фонду безробіття*, якщо у звітному періоді суб'єкт господарювання не здійснював діяльність?

Мінпраці, ґрунтуючись на п. 6.7 Інструкції № 339**, доходить висновку, що подавати звітність (Розрахункову відомість за формою додатка 6 до п. 6.7 Інструкції № 339) роботодавці зобов'язані незалежно від результатів господарської діяльності. Інакше кажучи, навіть якщо підприємство у звітному періоді не здійснювало діяльність (не використовувало найману працю), Розрахункову відомість (із прокресленнями) за такий період подавати необхідно***.

* Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

** Інструкція про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затверджена наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339.

*** Послаблення передбачено тільки стосовно об'єднань громадян, благодійних, профспілкових та релігійних організацій, політичних партій, які протягом звітного року не використовували найману працю. Зазначені особи згідно з п. 6.7 Інструкції № 339 мають подавати

Розрахункову відомість один раз на рік до 25 січня наступного за звітним року.

Тим суб'єктам господарювання, які через відсутність об'єкта обкладення внесками до Фонду безробіття не подавали

Розрахункову відомість, варто знати, що за її неподання ні фінансової, ні адміністративної відповідальності чинним законодавством не передбачено. Це також підтверджує і Мінпраці в листі, що коментується. Водночас Мінпраці звертає увагу на те, що неподання звітності загрожує внесенням підприємства до списку осіб з високим ступенем ризику від здійснення діяльності (п. 3 додатка до постанови № 345****). Для таких суб'єктів періодичність проведення планових перевірок установлено не частіше одного разу на рік (тоді як страхувальники з незначним ступенем ризику, тобто ті, хто вчасно подає звітність, у плановому порядку можуть перевірятися не частіше одного разу на п'ять років).

**** Постанова КМУ «Про затвердження критерію, за яким оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття» від 15.04.09 р. № 345.

Раніше про те, що в цьому випадку (у звітному періоді підприємство не використовував найману працю) усе одно потрібно подавати звітність з прокресленнями до Фонду безробіття, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Мінпраці роз'яснювало в

листі від 24.06.08 р. № 343/020/99-08.

Рекомендуємо також ознайомитися зі

статтями «Підприємство діяльності не веде — які звіти необхідно подавати» // «БТ», 2009, № 37, с. 16.

2. Чи може підприємець подавати звітність до Фонду безробіття не особисто, а через свого представника?

Так, може. Такий цілком справедливий висновок зроблено Мінпраці в сьогоднішньому листі. Дійсно, підприємець зобов'язаний самостійно підписати звітність до Фонду безробіття (цей обов'язок він не може доручити третій особі), оскільки він особисто несе відповідальність за наведені в Розрахунковій відомості дані. А ось щодо «фізичного» подання (надання) звітності до Фонду, то це за підприємця може зробити його представник. При цьому Мінпраці звертає увагу, що нотаріально засвідчена довіреність для виконання такого доручення не потрібна. Повністю з цим згодні*****.

***** Зауважимо, що органи Пенсійного фонду, навпаки, наполягають на особистому поданні підприємцем пенсійної звітності (листи від 12.07.10 р. № 12063/03-214, від 14.07.10 р. № 12228/09-10), з чим ми погодитися не можемо (див. «БТ», 2010, № 38, с. 8).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі