Теми статей
Обрати теми

Про останній день відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Редакція БТ
Лист від 17.08.2010 р. № 246/13/116-10

ЖІНКА ВИХОДИТЬ НА РОБОТУ

з відпустки «до трьох років» на наступний день
після дня народження дитини

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 17.08.10 р. № 246/13/116-10

«Про останній день відпустки для догляду за дитиною до трьох років»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці нагадує: останнім днем перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку є день народження дитини, тобто жінка має стати до роботи на наступний день після досягнення дитиною 3 років.

За бажанням жінки після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги (

ч. 3 ст. 179 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП, і ч. 1 ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Запитання виникало у зв'язку з тим, що законодавством відпустка надавалася

«до досягнення» дитиною трирічного віку. Тому не досить зрозуміло, в який день жінка мала вийти на роботу: у день досягнення дитиною 3 років або на наступний день після цієї події. Мінпраці в цьому роз'ясненні посилається на ч. 2 ст. 2411 КЗпП, згідно з якою строк, що обчислюється роками, закінчується у відповідний місяць та число останнього року строку. Коли строки визначаються днями, то їх обчислюють від дня, наступного після того дня, з якого починається відлік строку.

Думка Мінпраці про те, що жінка має вийти на роботу на наступний день після дня народження дитини, погоджується із

ч. 1 ст. 14 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII і п. 19 Порядку призначення та виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.01 р. № 1751, згідно з якими допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується щомісяця з дня призначення допомоги по догляду за дитиною по день досягнення дитиною зазначеного віку включно.

Сьогоднішня позиція Мінпраці також погоджується з листом від 12.07.10 р. № 201/13/116-10*, де йшлося про дату видання наказу в разі народження другої дитини (у відпустці для догляду до 3 років за першою), — наказ про надання відпустки для догляду за другою дитиною видається на наступний день після дати виповнення першій дитині трьох років. З цього випливає логічний висновок: якщо відпустка для догляду до 3 років добігає кінця і працівниця не народжує другу дитину, то вона має вийти на роботу на наступний день після досягнення дитиною трирічного віку.

* Див. ком. «Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: нюанси оформлення на другу дитину — роз'яснює Мінпраці» // «БТ», 2010, № 32, с. 10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі