Теми статей
Обрати теми

У ф. № 1ДФ середня зарплата може бути нижче мінімальної на законних підставах

Редакція БТ
Відповідь на запитання

У ф. № 1ДФ середня зарплата може бути нижче мінімальної на законних підставах

 

Чи мають податківці право викликати бухгалтера для пояснень до ДПІ та/або провести позапланову перевірку, мотивуючи це тим, що середня заробітна плата по підприємству, відображена у ф. № 1ДФ за третій квартал 2010 року, менше мінімальної заробітної плати (888 грн.)?

(м. Донецьк)

 

Органи податкової служби мають право запрошувати платників податків або їх представників для перевірки правильності нарахування і своєчасності сплати податків та зборів (обов'язкових платежів) такими платниками податків (п. 4 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII

; далі — Закон № 509). Про запрошення платник податків повідомляється рекомендованим листом не пізніше ніж за 10 робочих днів до дня запрошення. У таких листах указуються підстави запрошення, дата й час, на які запрошується платник податків.

Тому можна сміливо заявити, що на усні запрошення реагувати не варто. А що стосується письмових, то підставою може бути лише перевірка правильності та своєчасності сплати податку чи збору (у нашому випадку — податку з доходів фізичних осіб).

Те, що середня заробітна плата за ф. № 1ДФ нижча, ніж установлений мінімальний її рівень, не може бути підставою для запрошення, а тим більше — для позапланової перевірки.

Варто зазначити, що питання про відповідальність за нез'явлення на запрошення до податківців законодавчо не врегульовано.

Стаття 1633 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за невиконання керівниками та іншими посадовими особами підприємств законних вимог посадових осіб ДПС, перелічених у пп. 5 — 8 ч. 1 ст. 11 Закону № 509 (попередження або накладення штрафу в розмірі від 85 до 170 грн.; при повторному порушенні — штраф від 170 до 255 грн.). А от за нез'явлення на запрошення (п. 4 ч. 1 ст. 11 Закону № 509) відповідальності не передбачено.

Нез'явлення на запрошення

податківців не може стати підставою для проведення позапланової перевірки, і ось чому.

По-перше, позапланова перевірка проводиться у випадках, передбачених

ст. 111 Закону № 509. Однією з підстав для проведення позапланової перевірки є виявлення недостовірності даних, що містяться в податковій декларації, поданій платником податків, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит органу ДПС протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту. А невідповідність середньої зарплати її встановленому мінімальному розміру не можна розцінювати як недостовірність даних, оскільки наслідком цієї невідповідності можуть бути законні підстави, розглянуті нами нижче.

По-друге, ф. № 1ДФ не є податковою декларацією в розумінні

Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (податківці з цим погоджуються — див. листи ДПАУ від 09.08.05 р. № 7584/6/17-3116, від 14.09.05 р. № 18388/7/17-2117).

Однак мусимо попередити, що зміни, унесені

Законом України від 20.05.10 р. № 2275-VI до ст. 11 Закону № 509, дали працівникам ДПС право здійснювати контроль за дотриманням «податкового законодавства про працю» (п. 2 ч. 1 ст. 11). І при отриманні органом податкової міліції інформації про ухилення платника податку або найманої особи від оподаткування при нарахуванні (виплаті, отриманні) зарплати, інших виплат і відшкодувань, що підлягають оподаткуванню, у тому числі у вигляді додаткових благ, внеску до Пенсійного фонду і внесків до соцфондів, у тому числі внаслідок неукладення такою особою трудових договорів з найманою особою відповідно до Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), керівник відповідного податкового органу має право прийняти рішення про проведення позачергової податкової перевірки такого платника без його попереднього повідомлення.

У зв'язку з появою такої норми не виключено, що

нез'явлення на запрошення податківців може бути інтерпретоване підрозділом податкової міліції як отримання «інформації про ухилення платника податку або найманої особи від оподаткування при нарахуванні (виплаті, отриманні) заробітної плати». А це загрожує проведенням позачергової податкової перевірки.

Отже, ігнорувати письмові запрошення податківців не радимо. При зустрічі з ними ви якраз і дасте пояснення, чому зарплата ваших працівників може бути менша від мінімальної, причому на цілком законних підставах, а саме:

1) працівник не виконав норму виробітку або виготовлена продукція виявилася браком тощо (

ст. 21 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР; далі — Закон про оплату праці);

2) працівники працюють за сумісництвом і їм зарплата нараховується за фактично відпрацьований час (

ст. 102 КЗпП);

3) працівники працюють у режимі неповного робочого часу (

ст. 56 КЗпП);

4) виплати, що відображаються у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «01», здійснюють також при укладенні цивільно-правових договорів, а розмір винагород за ними встановлюється за домовленістю сторін і може бути менше мінімальної зарплати.

Зауважимо, що норми

КЗпП та Закону про оплату праці вимагають виплачувати зарплату конкретному працівнику окремо не нижче мінімальної при виконанні ним місячної норми часу (обсягу роботи). Отже, застосовувати цю вимогу до величини середньої зарплати по підприємству некоректно. Тому, якщо вам доведеться пояснювати причину такої «низької» середньої зарплати, це потрібно робити щодо кожного працівника, але ніяк не сукупно по всьому підприємству.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі