Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків

Редакція БТ
Наказ від 05.08.2010 р. № 832

ІНСТРУКЦІЯ З ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ —

Мінфін описав порядок проведения інвентаризації
бібліотечних фондів

 

Наказ Міністерства фінансів України від 05.08.10 р. № 832

«Про затвердження Змін до Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків»

 

Наказом

, що коментується, Мінфін підкоригував норми Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом Мінфіну від 11.08.94 р. № 69 (далі — Інструкція № 69).

Основний обсяг змін відведено

порядку проведення інвентаризації бібліотечних фондів.

По-перше

, змінено періодичність проведення інвентаризації фондів — тепер це здійснюють не один раз на 5 років, а у строк, визначений рішенням керівника підприємства, — один раз на 5 років або щороку з охопленням інвентаризацією не менше 20 % одиниць бібліотечного фонду з обов'язковим завершенням розпочатої інвентаризації цього майна у структурному підрозділі (у матеріально відповідальної особи) протягом 30 днів (оновлений п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69).

По-друге

, в оновленому п.п. 11.8 Інструкції № 69 описано порядок проведення інвентаризації бібліотечних фондів, згідно з яким інвентаризаційна комісія:

— визначає спосіб проведення інвентаризації;

— виявляє помилки, допущені при шифруванні документів, розстановці фонду, оформленні видачі документів користувачам;

— установлює заборгованість користувачів перед бібліотекою;

— визначає дублетні документи, документи, що не відповідають профілю комплектування фонду підрозділу чи бібліотеки в цілому, та документи, що потребують ремонту, оправи тощо.

У разі встановлення факту відсутності документа провадиться його розшук у строк, визначений правилами користування бібліотекою для користування документом читачем, але не більше 30 днів, тобто не довше строку проведення інвентаризації, передбаченого оновленим

п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69.

Крім того, у

п.п. 11.12 Інструкції № 69 з'явився новий абзац, згідно з яким розмір збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей визначається відповідно до Закону № 217* та Порядку № 116** . Проте це не нововведення, на практиці й раніше застосовували норми цих документів (у разі встановлення під час інвентаризації подібних фактів). Нагадаємо, що кратна відповідальність згідно з нормами названих вище документів настає лише за наявності декількох умов***:

1) настає щодо окремих видів майна, які конкретно перелічено в

Законі № 217 та Порядку № 116 ;

2) установлено факт розкрадання, умисного псування та знищення або нестачі матеріальних цінностей;

3) провина працівника повинна мати форму умислу, а не необережності;

4) не застосовують, якщо заподіяна

шкода належить до категорії нормального виробничо-господарського ризику (ч. 4 ст. 130 КЗпП), або якщо працівник перебував у стані крайньої необхідності (ч. 4 ст. 130 КЗпП), або якщо керівник не створив працівнику умови, необхідні для нормальної роботи і забезпечення повного збереження дорученого йому майна (ч. 1 ст. 131 КЗпП).

* Закон України «Про визначення розміру збитків, завданих підприємству, установі, організації розкраданням, знищенням (псуванням), нестачею або втратою дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей» від 06.06.95 р. № 217/95-ВР.

** Порядок визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затверджений постановою КМУ від 22.01.96 р. № 116.

*** Докладніше читайте в Темі тижня «Матеріальна відповідальність працівників» // «БТ», 2008, № 41, с. 41; статті «Інвентаризація-2009: актуальні питання» // «БТ», 2009, № 47, с. 28.

Інші зміни до

Інструкції № 69 мають технічний характер. Зокрема, підкориговано посилання на чинні на сьогодні нормативні документи (у п. 9 Інструкції № 69 на Інструкцію № 84****, що використовується при інвентаризації дорогоцінних металів, а в п.п. «г» п.п. 11.10 — на Методику № 912*, що застосовується при інвентаризації страхових резервів). У п.п. 11.10 Інструкції № 69 слово «резерв» замінено на «забезпечення», що повністю приводить норми Інструкції № 69 у відповідність до норм П(С)БО 11 «Зобов'язання» в цій частині.

**** Інструкція про порядок одержання, використання, обліку та зберігання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, затверджена наказом Мінфіну від 06.04.98 р. № 84.

* Методика формування небанківськими фінансовими установами резерву для покриття ризиків неповернення основного боргу за кредитами, гарантіями, поруками, придбаними цінними паперами, іншими видами заборгованості, визнаними нестандартними, затверджена розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг від 04.06.04 р. № 912.

Наказ, що коментується, набрав чинності 24 жовтня 2010 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі