Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форм обліку та подання інформації, пов'язаної із здійсненням фінансового моніторингу, та Інструкції щодо їх заповнення

Редакція БТ
Наказ від 26.08.2010 р. № 148

ФІНМОНІТОРИНГ:

затверджено нові форми обліку та подання інформації

 

Наказ Державного комітету фінансового моніторингу України від 26.08.10 р. № 148

Про затвердження форм обліку та подання інформації, пов'язаної із здійсненням фінансового моніторингу, та Інструкції щодо їх заповнення

 

Держфінмоніторинг

наказом, що коментується затвердив нові форми** обліку та подання інформації, пов'язаної із здійсненням фінмоніторингу, які надаються суб'єктами первинного фінансового моніторингу (далі — СПФМ) та їх відокремленими підрозділами (далі — ВП), а також Інструкцію щодо заповнення цих форм.

** Знайти такі форми можна на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу: http://www.sdfm.gov.ua у розділі «Інформаційна взаємодія».

Цим

наказом затверджено такі форми документів:

— чотири***

форми № 1-ФМ «Форма обліку суб'єкта первинного фінансового моніторингу (відокремленого підрозділу)»;

— чотири***

форми № 2-ФМ «Реєстр фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу»;

форму № 3-ФМ «Повідомлення про результати обробки форми обліку суб'єкта первинного фінансового моніторингу (відокремленого підрозділу)»;

форму № 4-ФМ «Повідомлення про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу»;

форму № 5-ФМ «Повідомлення про взяття фінансової операції на облік або про відмову від взяття на облік Держфінмоніторингом»;

форму № 6-ФМ «Запит про надання додаткової інформації з питань фінансового моніторингу».

** Знайти такі форми можна на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу: http://www.sdfm.gov.ua у розділі «Інформаційна взаємодія».

*** Форми затверджені окремо для кожної з таких груп СПФМ: 1) звичайних СПФМ, а саме страховиків (перестраховиків), кредитних спілок, ломбардів та інших фінустанов; 2) спеціально визначених СПФМ, які провадять свою діяльність одноособово, без утворення юридичної особи; 3) спеціально визначених СПФМ — юридичних осіб, які проводять фінансові операції з товарами (виконують роботи, надають послуги) за готівку; 4) спеціально визначених СПФМ, крім одноособовців та юридичних осіб, які проводять фінансові операції з товарами (виконують роботи, надають послуги) за готівку.

СПФМ будуть використовувати ці форми при виконанні обов’язків, покладених на них

Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» в редакції від 18.05.10 р. № 2258-VI**** (далі — Закон про фінмоніторинг), щодо проведення фінмоніторингу. Тому в таблиці на с. 6 наведено порядок застосовування форм № 1-ФМ, № 2-ФМ та № 4-ФМ. Форми № 3-ФМ, № 5-ФМ та № 6-ФМ заповнюються виключно Держфінмоніторингом, тому ми не будемо їх розглядати.

**** Детальніше див. консультації «Запобігання відмиванню доходів: нова редакція Закону» // «БТ», 2010, № 29, с. 16 та «Фінмоніторинг: аналізуємо нові порядки» // «БТ», 2010, № 40, с. 28.

Наказ

, що коментується, набрав чинності 22.10.10 р.

 

Застосування форм обліку та подання інформації, пов'язаної із здійсненням фінмоніторингу

Перелік СПФМ, що подають форми Держфінмоніторингу

Коли оформляється і для чого

Особливості заповнення

1

2

3

Форма № 1-ФМ «Форма обліку суб'єкта первинного фінансового моніторингу (відокремленого підрозділу)»

1. Звичайні СПФМ вказані у пп. 1 — 6 та 9 ч. 2 ст. 5 Закону про фінмоніторинг (крім банків/філій іноземних банків)

1. Під час постановки на облік СПФМ (ВП) в Єдиній інформаційній системі (1).
2 При зміні загальних та додаткових відомостей про СПФМ (ВП), у тому числі про відповідального працівника за проведення фінансового моніторингу та/або особи, що тимчасово виконує його обов'язки.
3. У разі припинення діяльності СПФМ (ВП).
4. У разі відновлення діяльності СПФМ (відокремленого підрозділу)

1. Якщо ф. № 1-ФМ заповнюється для реєстрації у Держфінмоніториингу, то:
— СПФМ заповнює лише розділи I «Ідентифікація суб'єкта первинного фінансового моніторингу», II «Загальні відомості про суб'єкта первинного фінансового моніторингу», III «Додаткові відомості про суб'єкта первинного фінансового моніторингу» та V «Відомості про відповідального (відповідальних) працівника (працівників)»;
— ВП СПФМ заповнюють розділи I, IV «Відомості про відокремлений підрозділ» та V.
2. Якщо ф. № 1-ФМ заповнюється для зміни загальних та додаткових відомостей:
— про СПФМ, то заповнюється обов’язково розділ І, а в розділах II, III або V тільки ті поля, у яких відбулися зміни;
— про ВП СПФМ, то заповнюється обов’язково розділ І та поля 320 «Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ», 330 «Повна назва відокремленого підрозділу», а у розділах IV та V лише ті поля, у яких відбулися зміни. У разі відсутності у відокремленого підрозділу власного коду за ЄДРПОУ вказується код за ЄДРПОУ СПФМ

2. Спеціально визначені СПФМ, крім одноосібників та юросіб, які проводять фіноперації за готівку, на суму, яка дорівнює чи перевищує 150000 грн. або дорівнює чи перевищує суму, еквівалентну зазначеній, в іноземній валюті

Для СПФМ:
1. Під час постановки на облік СПФМ заповнюються розділи I «Ідентифікація суб'єкта первинного фінансового моніторингу», II «Додаткові відомості про суб'єкта первинного фінансового моніторингу», III «Відомості про відповідального працівника» («Відомості про керівника»), при цьому п. 1 «Місце фактичного здійснення діяльності» розділу II заповнюється тільки у випадку, коли місце фактичного здійснення діяльності суб'єкта відрізняється від його місцезнаходження.
2. При зміні відомостей про СПФМ заповнюють обов’язково поля 010 «Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ», 020 «Скорочена назва СПФМ», 030 «Дата вихідної реєстрації форми № 1-ФМ», 031 «Номер вихідної реєстрації форми № 1-ФМ», 040 «Вид повідомлення (код)», 050 «Обліковий ідентифікатор СПФМ», 060 «Тип суб'єкта (код)» у розділі I та ті поля, у яких відбулися зміни.
3. У разі припинення діяльності СПФМ заповнюються обов'язково всі поля у розділі I, а у полі 109 «Підстави припинення або відновлення діяльності» указуються підстави припинення діяльності СПФМ.
4. У разі відновлення діяльності СПФМ (у випадку збереження всіх основних реквізитів — коду за ЄДРПОУ та інших) ф. № 1-ФМ подається разом із супровідним листом довільної форми. При цьому заповнюються всі розділи форми з урахуванням того, що п. 1 «Місце фактичного здійснення діяльності» розділу II заповнюється лише у разі, якщо місце фактичного здійснення діяльності суб'єкта відрізняється від його місцезнаходження, а в полі 109 обов’язково указуються підстави відновлення діяльності СПФМ.
Для ВП СПФМ:
1. Під час постановки на облік ВП СПФМ заповнюються всі розділи I «Ідентифікація суб'єкта первинного фінансового моніторингу», II «Відомості про відокремлений підрозділ», III «Відомості про відповідального працівника» («Відомості про керівника відокремленого підрозділу»), при цьому пункт 1 «Відомості про призначення відповідального працівника» у розділі III заповнюють обов'язково.
2. При зміні відомостей ВП заповнюються обов'язково поля 010, 020, 030, 040, 050, 051 «Обліковий ідентифікатор відокремленого підрозділу», 320 «Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ» (вказують код для ВП), 330 «Повна назва ВП» та ті поля, у яких відбулися зміни.
3. У разі припинення діяльності ВП заповнюються обов'язково поля 010 — 051 у розділі I; поле 320 у розділі II, де вказується ідентифікаційний код ВП (у разі його відсутності вказується ідентифікаційний код головного підприємства СПФМ), поле 330 та 369 «Підстави припинення або відновлення діяльності», в яких містяться дані про повне найменування ВП та підстави припинення діяльності ВП.
4. У разі відновлення діяльності ВП (у випадку збереження всіх основних реквізитів — коду за ЄДРПОУ та інших) ф. № 1-ФМ подається разом із супровідним листом довільної форми з інформацією про відновлення особою діяльності СПФМ. При цьому заповнюються всі розділи форми, у яких обов'язково заповнюється пункт 1 «Відомості про призначення відповідального працівника» розділу III, а в полі 369 указуються підстави припинення діяльності ВП СПФМ

3. Спеціально визначені СПФМ, юрособи, які проводять фіноперації за готівку, на суму, яка дорівнює чи перевищує 150000 грн. або дорівнює чи перевищує суму, еквівалентну зазначеній, в іноземній валюті

1. Під час постановки на облік СПФМ (ВП) в Єдиній інформаційній системі;
2. При зміні відомостей про СПФМ (ВП), у тому числі про керівника СПФМ;
3. У разі припинення діяльності СПФМ (ВП);
4. У разі відновлення діяльності СПФМ (ВП)

4. Спеціально визначені СПФМ, які провадять свою діяльність одноособово, без утворення юридичної особи, тобто однососібники

1. Під час постановки на облік
одноособовця в Єдиній інформаційній системі.
2. При зміні відомостей про одноособовця.
3. У разі припинення діяльності.
4. У разі відновлення діяльності

1. При постановці на облік у ф. № 1-ФМ заповнюють лише розділи I «Ідентифікація суб'єкта первинного фінансового моніторингу» та II «Додаткові відомості про суб'єкта первинного фінансового моніторингу». При цьому п. 1 «Місце фактичного здійснення діяльності» розділу II заповнюються у разі, якщо місце фактичного здійснення діяльності відрізняється від місцезнаходження (місця проживання) одноособовця.
2. При зміні загальних та додаткових відомостей обов'язково заповнюються поля 010 «Ідентифікаційний номер за ДЕФО», 030 «Дата направлення форми № 1-ФМ», 040 «Вид повідомлення (код)», 050 «Обліковий ідентифікатор СПФМ», 060 «Тип суб'єкта (код)», 070 «Прізвище, ім'я, по батькові», а також ті поля, у яких відбулися зміни.
3. У разі припинення діяльності обов'язково заповнюються поля 010, 030 — 070. Крім того, у полі 109 «Підстави припинення або відновлення діяльності» указуються підстави припинення діяльності СПФМ.
4. У разі відновлення діяльності (у випадку збереження всіх основних реквізитів) ф. № 1-ФМ подається разом із супровідним листом довільної форми з інформацією про відновлення діяльності СПФМ. При цьому ф. № 1-ФМ заповнюються так само, як і при першому поданні цієї форми, за винятком того, що у полі 109 указуються підстави відновлення діяльності СПФМ

Форми № 2-ФМ «Реєстр фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу»

Усі СПФМ (крім банків/філій іноземних банків)

Ця форма ведеться для фіксування фінансових операцій, що підлягають фінмоніторингу

Формується ця форма із послідовних записів про фінансову операцію. Кожен запис у формі — сукупність бланків цього Реєстру, у яких вказують:
— у першому розділі — інформацію про СПФМ (цей розділ реєстру заповнюються однаково для кожної фіноперації);
— у другому розділі — інформацію про фіноперацію, що підлягає моніторингу (заповнюється цей розділ однотипно для однакових видів фіноперацій);
— у третьому розділі — інформацію про кожного учасника фіноперації;
— у четвертому розділі — додаткову інформацію, яка стосується фінансової операції, та/або про мотивовану підозру стосовно того, що фінансова операція здійснюється з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму, і не знайшла свого відображення у попередніх розділах.
При цьому ф. № 2-ФМ повинна обов'язково включати відомості щонайменше про двох учасників: клієнта та контрагента (у разі якщо контрагентом є спеціально визначений СПФМ — щонайменше про клієнта). Крім того, залежно від характеру фіноперації ф. № 2-ФМ може містити декілька відомостей про клієнтів, контрагентів та інших учасників фінансової операції згідно з Довідником кодів типів осіб, що мають відношення до фінансової (2)

Форма № 4-ФМ «Повідомлення про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу»

Усі СПФМ (крім банків/філій іноземних банків)

Цю форму СПФМ будуть застосовувати при поданні інформації до Держфінмоніторингу про фіноперацію, що підлягає моніторингу.
Подається ця форма до Держфінмоніторингу протягом 3 робочих днів з дня реєстрації фіноперації (ст. 12 Закону про фінмоніторинг)

Заповнюючи цю форму, варто пам’ятати, що в ній можуть міститися відомості лише про фінансові операції, що пов'язані, мають відношення або призначені для фінансування терористичної діяльності, терористичних актів чи терористичних організацій.
Подається ця форма Держфінмоніторингу разом з витягами з Реєстру фінансових операцій СПФМ (ф. № 2-ФМ), які повинні містити усі розділи та відомості із зазначеного Реєстру, що стосуються цих фінансових операцій. Така інформація надсилається Держфінмоніторингу у вигляді послідовно скріплених та пронумерованих аркушів, починаючи з ф. № 4-ФМ, які підписані особисто працівником СПФМ (ВП), відповідальним за проведення внутрішнього фінансового моніторингу, або особою, що тимчасово виконує його обов'язки, із зазначенням повного найменування посади, прізвища, імені та по батькові. Підпис засвідчується відбитком печатки СПФМ (ВП).
Після надсилання такої інформації СПФМ має отримати від Держфінмоніторингу на кожну фіноперацію, інформація про яку містилася у ф. № 4-ФМ, повідомлення про взяття на облік або про відмову від взяття (ф. № 5-ФМ).
У разі якщо СПФМ (ВП) отримав від Держфінмоніторингу повідомлення про відмову взяти на облік фіноперацію, СПФМ має анулювати відповідний запис про цю операцію у Реєстрі та повторно зробити реєстрацію фіноперації з виправленими помилками за новим номером та надати про неї інформацію Держфінмоніторингу у складі нового повідомлення

(1) Єдина державна інформаційна система у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів і фінансуванню тероризму.

(2) Про порядок внесення даних до Реєстру та про порядок подання інформації про фіноперацію детальніше див. консультацію «Фінмоніторинг: аналізуємо нові порядки» // «БТ», 2010, № 40, с. 28.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі