Теми статей
Обрати теми

Про причини невизнання поданої звітності як податкової

Редакція БТ
Лист від 06.10.2010 р. № 10317/6/12-0216

ПРИЧИНИ НЕВИЗНАННЯ ПОДАТКОВОЇ ЗВІТНОСТІ:

ДПАУ оприлюднила довідники

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.10.10 р. № 10317/6/12-0216

«Про причини невизнання поданої звітності як податкової»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи» попереднього номера

 

На виконання обіцянки, даної головою ДПАУ на зустрічі з представниками підприємств,

листом, що коментується, ДПАУ оприлюднила Перелік причин невизнання поданої звітності як податкової (додаток 1) та Перелік причин відмови у прийнятті податкової звітності, сформованої в електронному вигляді та надісланої на приймальний шлюз ДПАУ засобами телекомунікаційного зв'язку (додаток 2).

У зазначених документах ДПАУ узагальнила підстави, на яких платнику може бути відмовлено у прийнятті податкової звітності.

Ми повністю підтримуємо позицію головного податкового органу у випадках, коли подання звітності не передбачено чинним законодавством (

пп. 4, 7 — 13 додатка 1) або у випадках, коли електронний документ не відповідає встановленим вимогам (пп. 1 — 5 додатка 2).

Що стосується інших причин, то з позицією головного податкового органу ми не можемо погодитися.

Нагадаємо, що в

абз. 5 п.п. 4.1.2 Закону № 2181* наведено випадки, коли звітність, отриману контролюючим органом та заповнену з порушенням правил її заповнення, може бути не визнано податковою декларацією, якщо у звітності не зазначено обов'язкові реквізити, її не підписано відповідними посадовими особами, не скріплено печаткою платника податків.

* Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

У

листі, що коментується, ДПАУ, як і раніше, зараховує до підстав невизнання поданої звітності як податкової декларації такі причини: відсутність прокреслення в показниках, що не заповнюються (п. 1 додатка 1); відсутність додатків; наявність помилок, дописок, закреслень тощо (пп. 2 і 3 додатка 1). Ці підстави в Законі № 2181 не згадуються, а встановлені в п. 4.5 Методичних рекомендацій щодо централізованого приймання та комп'ютерної обробки податкової звітності платників податків в ОДПС України, затверджених наказом ДПАУ від 31.12.08 р. № 827**, хоча цей документ у листі, що коментується, прямо не згадується.

** Зауважимо: Мін'юст у листі від 24.02.10 р. № 1111-0-26-10-20 повідомив, що цим документом розширено передбачений абз. 5 п.п. 4.1.2 Закону № 2181 перелік підстав для невизнання податкової звітності, чим у такий спосіб установлено нову правову норму, що зачіпає права, свободи і законні інтереси платників. Тому Мін'юст рекомендував скасувати цей документ, про це також згадувалося в листі Мін'юсту від 30.06.10 р.

Крім того, ДПАУ наполягає на тому, що після анулювання свідоцтва платника ПДВ не можна подавати уточнюючі розрахунки до декларації з ПДВ (

п. 6 додатка 1), а також декларацію з ПДВ після закінчення граничного строку її подання (п. 5 додатка 1). Підстави для відмови ДПАУ вбачає в тому, що подавати звітність з ПДВ мають право лише особи, зареєстровані платниками ПДВ.

Зауважимо, що в цих випадках уточнюючий розрахунок або декларація подаються особою, яку було зареєстровано платником ПДВ у відповідних звітних періодах. Тому, на наш погляд, колишній платник ПДВ на підставі

п. 17.2 Закону № 2181 має право самостійно виправити допущені раніше помилки.

Великою мірою,

лист , що коментується, не вніс нічого нового до позиції податківців, хоча він стане у пригоді платникам, котрі тепер знатимуть, які «сюрпризи» їх можуть очікувати при поданні податкової звітності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі