Теми статей
Обрати теми

Про порядок використання донорами днів відпочинку

Редакція БТ
Лист від 02.04.2010 р. № 90/13/116-10

ПІЛЬГИ ПРАЦІВНИКАМ-ДОНОРАМ:

порядок надання днів відпочинку роз'яснює Мінпраці

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 02.04.10 р. № 90/13/116-10

«Про порядок використання донорами днів відпочинку»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці порушило питання роботи донорів у день обстеження і здавання крові, а також надання їм днів відпочинку. Розглянемо їх.

1. Звільнення від роботи в день медобстеження і здавання крові.

Керівники підприємств зобов'язані безперешкодно відпускати з місця роботи осіб, які є або виявили бажання стати донорами, за їх заявами у дні відповідного медичного обстеження і здавання крові та (або) її компонентів (ст. 6 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР; далі — Закон про донорство). Виняток — випадки, коли відсутність донора на його робочому місці або місці служби в ці дні може призвести до загрози життю або здоров'ю людей, до невиконання завдань, пов'язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, до істотної матеріальної шкоди чи інших тяжких наслідків.

Відповідно до

ст. 14 Закону про донорство особа, яка виявила бажання здати кров та (або) її компоненти, зобов'язана не пізніше ніж за 3 дні до дня медичного обстеження, що проводиться перед здаванням крові, повідомити письмовою заявою адміністрацію за місцем роботи про свій намір пройти таке обстеження і здати кров та (або) її компоненти. У цій заяві працівник має зазначити, коли він бажає використати додатковий день відпочинку (див. нижче). Заява не подається, коли особа, яка виявила бажання здати кров, перебуває у відпустці, відрядженні, або в разі, коли її кров терміново необхідна для надання невідкладної медичної допомоги хворому, або у випадках надзвичайних ситуацій.

Згідно зі

ст. 9 Закону про донорство в день здавання крові та (або) її компонентів, а також у день медичного обстеження:

— працівник, який є або виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві;

— у цей день за ним зберігається середній заробіток.

2. Додатковий день відпочинку.

Після кожного дня здавання крові та (або) її компонентів, у тому числі в разі здавання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року.

Якщо працівник здає кров у свій

вихідний день, святкові та неробочі дні, то, як раніше роз'яснювало Мінпраці в листі від 21.09.07 р. № 303/13/116-07 («БТ», 2007, № 44, с. 10), цей день йому не оплачується, а за середнім заробітком оплачується наданий додатково один день відпочинку.

3. Продовження відпустки на два дні.

Згідно зі ст. 9 Закону про донорство в разі здавання крові та (або) її компонентів у період щорічної відпустки ця відпустка подовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівнику додаткового дня відпочинку за кожен день здавання крові. Отже, у разі здавання крові в період щорічної відпустки її тривалість продовжується на два дні (звичайно, за кожен день здавання крові). Аналогічно норму ст. 9 Закону про донорство Мінпраці роз'яснювало і в листі від 21.09.07 р. № 303/13/116-07 («БТ», 2007, № 44, с. 10).

4. Якщо в день здавання крові донор працював.

Якщо за погодженням з керівником підприємства в день здавання крові працівник залучається до роботи, то за бажанням йому може бути надано інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. У цьому випадку працівнику роботодавець надає два дні відпочинку зі збереженням середнього заробітку, що цілком справедливо: один день — за день здавання крові, коли працівник фактично працював замість звільнення, а другий день — як додатковий оплачуваний день відпочинку. Ці дні також можна приєднати до щорічної відпустки. Якщо працівник не писав заяву про звільнення його від роботи в день здавання крові (інакше кажучи, погодження з роботодавцем не було), то йому надають один додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку.

Крім того, Мінпраці в

листі, що коментується, при роз'ясненні пільг у разі здавання крові після закінчення робочої зміни (наприклад, зміна закінчилася о 8:00, а кров працівник здає о 10:00 цього дня), виходить з того, що такий день для працівника є вихідним, і тому йому надають лише один день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. Проте час після закінчення зміни в межах календарної доби не можна назвати вихідним днем — це час перерви між змінами. Тому, на наш погляд, у такій ситуації, виходячи з раніше озвученого підходу Мінпраці, логічніше було б компенсувати здавання крові в день після закінчення робочої зміни в порядку, передбаченому для здавання крові в день, коли донора було залучено до роботи, надавши працівнику два дні оплачуваного відпочинку.

Підставою для надання таких пільг працівнику-донору є

довідки, видані за місцем медичного обстеження або здавання крові та її компонентів.

На додачу до роз'яснень Мінпраці додамо кілька слів про

розрахунок середньої зарплати за дні, коли за працівником зберігається середній заробіток. У цьому випадку середня зарплата обчислюється згідно з Порядком № 100* виходячи з виплат за останні два календарні місяця роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата. Такою подією є день здавання крові (обстеження) або день додаткового відпочинку зі збереженням середньої зарплати.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

На закінчення зведемо висновки Мінпраці в таблицю.

 

Гарантії донорам

День медобстеження та/або здавання крові для донора:

Порядок надання днів відпочинку донору

за день медобстеження

за день здавання крові

а) робочий день, працівник звільняється від роботи

донора звільняють від роботи зі збереженням середнього заробітку за цей день, додатковий день відпочинку не надають

— зберігається середній заробіток за день здавання крові;— додатково надають 1 день відпочинку зі збереженням середнього заробітку

б) робочий день, працівник не звільняється від роботи

додатковий день відпочинку не надають

додатково надають 2 дні відпочинку зі збереженням середнього заробітку

в) вихідний, святковий або неробочий день

додатково надають 1 день відпочинку зі збереженням середнього заробітку

г) день відпустки

відпустка продовжується на 2 дні зі збереженням середнього заробітку за ці дні

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі