Теми статей
Обрати теми

Як визначити розмір зарплати за першу половину місяця (авансу)?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як визначити розмір зарплати за першу половину місяця (авансу)?

 

Працівнику встановлено оклад у розмірі 4500 грн. при п'ятиденному робочому тижні з двома вихідними (субота і неділя). У якому розмірі слід виплатити працівнику аванс за листопад 2010 року, якщо він відпрацював 3 дні (1 — 3 листопада), а потім пішов у відпустку без збереження заробітної плати з 4 по 18 листопада?

(м. Львів)

 

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати» від 23.09.10 р. № 2559-VI*

до порядку виплати заробітної плати введено додаткові вимоги. Одна з них — вимога до розміру виплачуваної зарплати за першу половину місяця (авансу): він має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Розмір авансу має визначатися колдоговором або спеціальним нормативним актом роботодавця. При визначенні суми авансу слід орієнтуватися на «брудний» розмір тарифної ставки (посадового окладу).

* Див. ком. «Виплата зарплати не пізніше 7 числа — змінено КЗпП та Закон про оплату праці» // «БТ», 2010, № 43, с. 5.

Таким чином, якщо працівник за першу половину листопада (1 — 15 листопада) відпрацює за своїм графіком роботи 11 робочих днів, то розмір його авансу має бути не менше 2250 грн.:

4500 : 22робочі дні за нормою х 11фактично відпрацьованих днів.

Виходить, що розмір авансу для цього працівника в листопаді становить 50 % від установленого йому окладу, оскільки на першу половину місяця припала половина норми робочого часу.

Однак оскільки в нашому випадку в першій половині листопада працівник відпрацював тільки 3 робочі дні, то розмір авансу за листопад для нього має бути не менше 613,64 грн.:

4500 : 22робочі дні за нормою х 3фактично відпрацьованих днів.

Зверніть увагу: нові вимоги до розміру авансу слід застосовувати з дати набуття чинності названим вище

Законом — з 20 листопада 2010 року.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі